Тази седмица се състоя среща в Народното събрание във връзка със спорния законопроект за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата.

Пред депутатите своите становища против внесения законопроект представиха: Паунита Петрова от КТ "Подкрепа",  Варшава Максимова от КНСБ, Ивелин Желязков от Асоциация на индустриалния капитал в България, Добри Митрев от Българска стопанска камара, Милена Ванева и Елеонора Христофорова от Асоциация на банките в България, Кристина Димитрова от Национален съюз на юрисконсултите, Красимир Катранджиев и Теодора Вуцова от Нотариална камара на РБ, Стоян Якимов от Камара на частни съдебни изпълнители,  Васил Тодоров от Българска търговско промишлена палата и Борислав Димитров от Български Хелзинкски комитет.

От счетоводните организации участваше Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия, като становище представи Катя Крънчева.

Всички присъстващи организации изложиха отново мотивираните си възражения против спорния законопроект. Те се противопоставиха на това, че с предложените промени се прави опит да се монополизират дейности, извършвани от различни професии в полза на адвокатите. Всички са категорични, че предложенията противоречат на Конституцията, на други нормативни актови, а така също и на европейското право. Изразени бяха притеснения, че в страната ще настъпи пълен хаос, ако промените бъдат приети в този им вид. Даването на неограничен достъп до ГРАО и регистъра за българските документи за самоличност на 13 000 български адвокати, както и на знайни и незнай чужди адвокати от другите държави-членки на ЕС е въпрос на национална сигурност. Всички организации настояха проектозаконът незабавно да се оттегли. Против законопроекта са се произнесли и Върховната касационна прокуратура и Националният съвет за тристранно сътрудничество.

След като изслушаха аргументите, изказвания направиха депутати, някои от които са вносители на спорния законопроект.

Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичен Фронт, един от вносителите на законопроекта призна, че вместо да защитят обществения интерес, народните представители е напълно възможно да се озоват в ролята на адвокати на 13 000 адвокати в държавата. Той се разграничи от авторство на спорните текстове и разказа как е станал вносител: "Председателката на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова донесе текстовете в кабинета на Цецка Цачева. Няколко колеги обявихме, че ще подпишем, но изразихме резерви. Поискахме уверение, че по проекта ще има дебат и ще бъде съгласуван с всички заинтересувани и засегнати".

След това Димитров заяви: "Не желая да създавам проблеми, а искам да участвам в решаването им. Имаме готовност да оттеглим подкрепата си за измененията в Закона за адвокатурата, ако всички не седнат на масата и не обсъдят различията си". "Ще има промяна на текстовете. Не може 13 хиляди адвокати да се противопоставят срещу цялото общество." допълни той.

"В този вариант няма да подкрепим закона", обяви депутатът Четин Казак от ДПС, който също е от вносителите на законопроекта.

Четин Казак също подчерта, че не е автор на текстовете. "Адвокатурата има право да реши своите проблеми. Но трябва диалог и взаимно зачитане на интересите, вместо гилдиите да се надпреварват кой ще предизвика по-голям медиен отзвук. Последното, което искаме е Народното събрание да стане арена за мерене на силите между адвокатурата и останалите гилдии", заяви той. Казак отправи апел спорещите да седнат на една маса. "Да престанем с противопоставянето, ако някои текстове в проекта останат в този си вид, няма да ги подкрепим", каза депутатът.

Организациите веднага опонираха на Четин Казак, като обясниха, че всички техни опити да се свържат и да се разберат с представителите на Висшия адвокатски съвет удрят на камък.

Депутатът Свилен Иванов от ГЕРБ, който е един от вносителите на законопроекта, също присъстваше в залата, но не взе отношение. Вместо него, изказване направи депутатът Добромир Проданов от ГЕРБ, който е и адвокат. Той заяви, че те ще търсят подкрепа по законопроекта. В залата липсваше депутатът Данаил Кирилов от ГЕРБ, който също е вносител на законопроекта и шеф на водещата Правна комисия.

От своя страна пък Висшия адвокатски съвет с нелепо решение обяви Денят на Конституцията - 16 април за ден на подкрепа на измененията в Закона за адвокатурата. Любим аргумент на адвокатите е, че не извършват услуги, а конституционна дейност. Но именно в Деня на Конституцията, протест в подкрепа на предложени противоконституционни членове е неадекватно и нагло.

През последния месец парламентът буквално беше залят от становищата на различни организации по проекта за промени в Закона за адвокатурата. Напомняме, че десетки организации внесоха своите остри негативни декларации по спорния законопроект.



Всичко по темата:
Адвокати заплашват със стачка, ако парламентът не приеме техен лобистки закон
КЗК отсече: Проектозаконът за адвокатурата е вреден за свободната конкуренция
Десетки организации са против лобисткия законопроект на адвокатите (видео)
КЗК образува производство по готвените лобистки промeни в Закона за адвокатурата
Дори депутатите, вносители на Закона за адвокатурата имат резерви към него
Среща с депутатите в НС по спорния законопроект за адвокатурата
БСК: Проектът за промени в Закона за адвокатурата е лобистки!
АССП за права на счетоводителите и срещу лобисткия проектозакон за адвокатурата
Адвокатите отговориха на счетоводителите по спорния законопроект

Глоби за всеки, който консултира, регистрира, подава заявления, но не е адвокат
Електронният подпис B-Trust® е равносилен на електронна самоличност, той гарантира най-високо ниво на сигурност при комуникацията в интернет. С действието подписване, той защитава документите от бъдещи промени и удостоверява еднозначно техния източник. Освен за подписване на документи, електронният подпис се използва за автентификация на потребители и криптиране на информация. Автентификация се извършва при ползване на всички публични услуги, като например тези на НАП, НОИ, Агенция по вписванията, Агенция митници, електронно банкиране и други. Криптирането е по-рядко ползвано и обикновено служи за обмен на чувствителна информация между две лица.

С цел да улесни достъпа до електронни услуги и да стимулира електронния документооборот, считано от 01.03.2015 г. B-Trust® намалява почти двойно цената за издаване на нов електронен подпис. Така, комплект за Професионален електронен подпис за 1 година ще струва 64 лв. без ДДС. Персоналният е-подпис пък става 38.40 лв. с ДДС.

В допълнение на по-ниските цени, B-Trust® вече предоставя и възможност за издаване на електронен подпис за 3 години. По този начин фирмите и физическите лица ще могат да си спестят подаването на онлайн заявка за подновяване всяка година.


PR съобщение от "БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ" АД
Сливане на Националната агенция по приходите (НАП) и Агенция "Митници" ще предложи премиерът Бойко Борисов. Това  съобщиха от информационната служба на Министерски съвет.

"За мен няма никакво съмнение, че тези структури действат съвместно – граничари и митничари като организирани схеми за контрабанда. Няма никакво съмнение.", коментира министър-председателят по време на правителственото заседание.

По думите му за митничарите и граничарите най-меката дума е, че "абсолютно ненадеждно" охраняват границите. Борисов е дал срок на двете агенции да го убедят, че вършат работа. Ако до следващата седмица те не докажат, че служат на държавата, а не "на други господари", той ще предложи сливане на двете агенции.

Премиерът отбеляза големите усилия на изпълнителната власт в борбата с контрабандата и сивия сектор, като допълни "А на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите".

Борисов отправя сериозни критики към работата на митниците, като заявява, че там 25 години не е имало реформа. Идеята за сливането не среща съпротива от вицепремиера Кунева.

Ето и текста от стенограмата на правителственото заседание днес:

БОЙКО БОРИСОВ: Винаги съм казвал, че всичко в една държава зависи от политическата воля и от политическата отговорност. Вече два месеца – три, полагаме огромна енергия и воля в борба с контрабандата и констатациите са ми повече от отчайващи. Митничарите и граничарите, най-меката дума е „абсолютно ненадеждно“ охраняват границите. Ние нямаме система там. Това са ми констатациите. До другата сряда съм им дал срок да ме убедят в противното и най-вероятно тогава ще предложа да обединим двете служби – данъчни и „Митници“, а на вътрешния министър съм възложил кадрови и персонални промени навсякъде по границите. Не може да си представите – ние си говорим за звена, които да борят корупцията, но за никой не е тайна какви митничарски и граничарски селища има навсякъде около границата. Как един и същи служител по три пъти бива залавян, улавян, уволняван и след година време бива връщан на работа. По три пъти има!!! В рамките на десет години – по три пъти! И сега от цели смени, граничари и митничари – да не говорим за кантарджии – да намерим кой е получил факс и кой е взел факса от турските колеги… Не може! Представяте ли си – те не служат на държавата, те служат на други господари! Това са абсолютните ми констатации. Десетилетия е тази порочна практика. За това сега е моментът, ако искаме реална битка в тази посока, да направим всичко възможно в държавата да си защити границите.

Вие разбирате ли, че отиват прокурори, главен секретар на МВР в Одрин, Валията им дава факсовете и дава информацията. Валията! Повече го е грижа за България от нашите митничари и граничари, които като един престъпно седят, мълчат и въобще нищо не се прави. Нямат папка за документооборота, тези материали, които колегите от турските служби надеждно ни дават, просто г. и няма. Няма папчица, където да ги проверим назад. Ходим от другата страна на границата, за да видим кои ТИР-ове и как са минали. Буквално се вдига бариерата и минават! И просто това съм им казал – до сряда имат срок. Армията ли ще пращаме там, Ненчев, дали Алпийския батальон, дали еди какво си… – просто до сряда съм им дал срок. Това безобразие няма да го изтърпим. Защото полагаме огромни усилия.

За да не изглежда толкова черногледа ситуацията, средно по 40 000 стека на ден от контрабандните цигари по пазарите, МВР задържат и днес им дадох много добра оценка, в смисъл: докато не съберем сега от пазарите толкова цигари, колкото ТИР-а са влезли няма да ги оставя на мира! Всяка вечер дирекциите на МВР докладват лично на директора на полицията колко цигари е задържал на всеки пазар всеки полицай, както и рязан тютюн. Вече стават десетки килограми.

Така че, ние най-малко няма да ги оставим намира. Просто в момента сме създали такива звена, които вече изваждат на светло с целия порок на системата, която има до този момент.

С една дума, започнах оттук, защото всичко това се движи по вертикалата – към техните началници. Не мога да си представя, че на „Митниците“ не може да им дойде на акъла, че като не се завеждат факсовете или няма документооборот… - сега вече го променихме, турските колеги ще ни пращат имейли на няколко места – в БОП, в Министерството на финансите, не мога ди си представя, че началниците им не знаят. Но разбирате ли – занимава се премиерът, главният секретар, валията на Турция, за да има конкретни резултати и да наложим нещо, което е най-елементарното – да има папка, в която да влезе сигналът, да го провериш. Двадесет и пет години не е направено на митниците! Как ще го направят, като става въпрос за около 30 милиона на месец средно. Така че, в тази посока ще се работи много. Аз съм убеден, че като има политическа воля, скоро ще дадем, и резултатите се виждат, защото това, което се прави в горивата, цигарите, алкохола, месата… Сега работим по една схема с месо и се надявам скоро да има арести. Ще има. И нещата ще си дойдат за два-три месеца на мястото. Всички сме амбицирани да си отвоюваме държавата от това, което се е случило през годините и няма да има компромис към никого. Приходите в бюджета са най-добрият материален израз на това, което се прави и затова имаме и някои възможности повече да се похарчат пари за нашите пенсионери, за Коледа. Между другото, за Великден заверихте ли сметките, Горанов? Хората получиха ли си парите?

ИВАЙЛО КАЛФИН: говорих с управителя на НОИ. Получиха ги тези, които ги получават по сметка. Иначе чрез пощата до 20-и.

БОЙКО БОРИСОВ: Моля ви ритмично да се дават. Да сме точни и конкретни.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Господин премиер, аз искам да завърша тази тема. Благодаря Ви за това, което казахте. Ако се върна отново към стратегията, това е точка 4 – Превенции и противодействие на корупцията в съдебна власт, МВР, контролни органи, НАП, „Митници“, ДАИ и т.н. Всъщност ако тези неща, за които Вие говорите, се случат и документооборота…

БОЙКО БОРИСОВ: Те се случват, те са уличени вече. За мен няма никакво съмнение, че тези структури действат съвместно – граничари и митничари като организирани схеми за контрабанда. Няма никакво съмнение. В един буркан, Кунева, държат пломбите. Отиваш, взимаш от буркана пломба, пломбираш тук, след това го пресрещат по пътя, пломбират на друго място и излиза празен на Калотина. Сега сме говорили с транспорта – да се поставят джипиеси. Ние куп неща сега правим.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Това е истинска превенция.

БОЙКО БОРИСОВ: Не искам да пълня интелигентните ви глави с такива полицейски информации, защото тук е кметът и областният управител на София. Не искам да ги затормозявам с такива схеми, но трябва да ви кажа, че вече на прокуратурата, на ДАНС, на МВР абсолютно е описана схемата, знаем хората, знаем как става. И трябва да бъдат убедени, че ще им надделеем заедно с целия този екип.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Превес на превенцията и смятам, че действително с такива мерки ще има резултати. Още веднъж благодаря на колегите за подкрепата.

БОЙКО БОРИСОВ: Така че, има различни мнения по въпроса, вече сме говорили за тях. И две, и три, и пет прокуратури или още две служби ДАНС и още две БОП и още две митници да сложим, човешкият фактор, когато става въпрос за толкова пари е изключително важен. Затова и с тези в момента вече работещи /държа да ги предупредя/ видеонаблюдения, които сме направили и въобще всичко, за да прекъснем тези порочни практики. Не може митничарите и граничарите, българските служби, да отказват да кажат кой е получил документа, от турските служби, с който те ни предупреждават, че влизат тирове с нелегални цигари. Седят, мълчат и не знаят. Това организирана група ли е, според вас? Просто няма добри. Разбирате ли, на ръка, на бариерата, на ръка получават факса. Не искат да минават дори , по имейл. Отива уж, на ръка да го получе, слага го във вътрешния джоб и повече го няма. Началникът на митниците не е въвел документооборот – това да се заведе под номер, да се сложи в папката, сега да можем да проверим. Не искат да издадат кой е. И валията по снимката ми каза: „Ето този беше“. И днес на трима души им повдигаме обвинение. Смятайте какво сме заварили, а това са границите! Това са местата, където се формира бюджетът и затова хората казват „Държавата да помогне, да помогне“, а ние само казваме: „Няма и няма.“ Как ще има?

Разбира се, давам висока оценка за направеното досега, но това са само първите стъпки, докато не заковем границите така, че да са на 100 процента надеждни – с видеонаблюдение, с кантарите, няма да се откажем! Тук да отбележа и на земеделието им казах, и на ДАИ им казах: един ТИР с дървен материал е поне 60 тона. Как са се движили по магистралите 60-тонни ТИР-ове? Лятото какво правят с асфалта? И хората казват: Те поддават, стават на коловози. Като мине на него 60 тона и е 35-40 градуса на асфалта, какво се случва? Заради някакъв разбойник! Стотици милиони са дадени там! Акт направете, да конфискувате камиона направо! Отнемайте лицензи, конфискувайте камиони. Те съсипват всичко, което градим. Не стига, че крадат сигурно и дървен материал, но съсипват и пътищата. И то не е само магистралата. Като минат по селските пътища, какво ги правят? Чупят ги като вафли сигурно.
Така че, предлагам да приемем стратегията, но тази стратегия има смисъл само ако я попълним със съдържание. Затова аз и на Христо Иванов му казах няколко месеца заедно с всичките структури на държавата да положим тези усилия. След два-три месеца ние ще знаем реално и ще имаме ефект или няма да имаме ефект. Това е моето предложение.

Приемаме точка 39.

Благодаря на всички, които са работили по нея, тъй като беше важно. Надявам се скоро с правосъдният министър да вкараме и Закона за съдебната власт, за да спрат всякакви спекулации. Христо Иванов ми е любимият министър, за да няма такива приказки, които чух напоследък - ако за някой друг се появят същите коментари, и за него ще кажа, че ми е любим, но в случая това е подкрепа.

Всеки ден, всеки ден – контрабанда, алкохол, цигари, горива – всичко се отчита, завежда и на базата на това министърът на вътрешните работи и финансите ще правят кадровите заключения. Този, който задържа, този, който отчита резултати за задържани подобни стоки, той ще бъде развиван, той ще работи спокойно. Този който не отчита, този, който не работи, ще бъде сменян. И тук няма никаква политика, никакъв друг разговор.
Цялостна електронизация на регистър БУЛСТАТ предвижда законопроект за изменение и допълнение на Закона за регистър БУЛСТАТ, който е публикуван на сайта на Министерство на правосъдието за обществено обсъждане.
 
Изцяло новото производство, което ще се развива пред регистър БУЛСТАТ, предвижда водене на дело в електронна форма за всеки регистриран субект, в което ще се съдържат и документите, въз основа на които е извършена регистрацията му. Новата опция ще позволи приемането на заявления и искания, подавани по електронен път, практически без прекъсване - 24 часа, 7 дни в седмицата. Разглеждането им ще се извършва в законово определения еднодневен срок.

Друга съществена промяна се отнася до публичния достъп до регистър БУЛСТАТ. Достъпът чрез Интернет до информацията в регистъра ще бъде изцяло безплатен, като единствено за извършваните от служител на Агенцията по вписванията (АВ) писмени справки и за издаваните удостоверения ще се дължи държавна такса съобразно Тарифата за държавните такси, събирани от АВ.
     
В тази връзка се предвижда и отпадането на изискванията за издаване на идентификационни карти на регистрираните лица, тъй като информацията за тях ще е публична и безплатно достъпна чрез Интернет на страницата на регистъра.

С цел намаляване на административната тежест за гражданите в законопроекта се въвежда задължение за държавните органи, за органите на местното самоуправление и местната администрация, лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките, служебно да проверяват вписаните обстоятелства за конкретното лице и да не изискват писмени справки или удостоверения.

"Ако е посочен ЕИК по БУЛСТАТ, съдът, държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация и лицата, на които е възложено упражняването на публична функция, организации, предоставящи обществени услуги, включително банките нямат право да изискват доказването на обстоятелства, вписани в Регистър БУЛСТАТ. Забраната се прилага и за възложителите по чл. 7 от Закона за обществените поръчки, които са извън тези, изброени в изречение първо.", гласи текстът на предложената нова ал. 4 на чл. 6 от закона.

Това задължение е скрепено със санкция за неспазването му, чието систематично място се предлага в глава шеста от Закона за Регистър БУЛСТАТ, регламентираща административнонаказател ната отговорност за задължените по закона лица – "за нарушение на чл. 6, ал. 4 виновните длъжностни лица се наказват с глоба от 100 до 500 лв."
   
Необходимо е и технологично време за изготвяне на съответни функционалности в информационната система на регистър БУЛСТАТ. Поради тази причина в заключителна разпоредба към законопроекта се предвижда измененията да влязат в сила от 01.01.2016 г.
В XXI в. сме заобиколени от високоскоростен достъп до интернет и технологии: плащаме по банков път чрез електронно банкиране, пазаруваме в интернет, четем имейли от мобилния телефон и планираме своето ежедневие онлайн.

С навлизането на новите технологии в нашето ежедневие, възниква необходимостта от модернизиране и на бизнес процесите.

Чрез eFaktura.bg, вие можете лесно да дигитализирате търговските процеси и по този начин да осигурите на вашата компания конкурентни предимства, като:

-   по-бърза доставка;
-   по-бързо плащане;
-   по-висока събираемост на вземанията;
-   по-добра комуникация с клиентите;
-   по-висока сигурност за обменяните документи;

Изпращането на хартиени фактури и събирането на разписки за получаване е трудоемък и бавен процес. Той може да доведе до влошаване на отношенията с клиент, поради забавяне на получаване на фактура, загуба, грешки и др. В същото време, при определени случаи разходите за издаване и доставка на фактури могат да бъдат намалени с до 80% при преминаване към електронен документооборот. Практиката показва, че проектите за електронно фактуриране се изплащат за не повече от година.

eFaktura.bg е директно съвместима с повечето актуални счетоводни и ERP продукти на българския пазар. Това означава, че тя отговаря на нуждите на малките и средни по големина компании, които съставляват 99.8% от съвкупността на нефинансовите предприятия в страната (данни доклад 2011 г. на ИАНМСП).

Преминаването към 100% електронно фактуриране е лесно не само за издателите, но и за получателите на фактури. Всеки получател разполага с профил, където получава документи от различни доставчици. Регистрацията е изключително лека, като се изисква потребителят да въведе само име и парола.

На последно място, но не и по важност, в случай че стартирате проект за дигитализиране на търговията, важен е изборът на правилния ИТ партньор. Специалистите на „БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ“ разполагат със значителен опит при внедряването и са реализирали редица сложни проекти, отговарящи напълно на специфичните изисквания на клиентите. Голяма част от процеса на консултиране и предоставяне на стандартни технически средства за интеграция са напълно безплатни, което значително намалява цената за начално имплементиране на eFaktura.bg като решение за електронно фактуриране.

Вие можете лесно да повишите конкурентоспособността на Вашата компания, като станете част от eFaktura.bg. Специалистите на www.efaktura.bg ще Ви консултират напълно безплатно как да стане това.


PR съобщение от "БОРИКА - БАНКСЕРВИЗ" АД
"Всеки, направил едногодишен абонамент, ще получи своя подарък - 4 допълнителни месеца към едногодишния абонамент, с което периодът на ползване се увеличава с над 30%.", обяви издателство "Български законник".

В добавка годишните финансови отчети на абонатите ще бъдат публикувани в сайта на издателството - zakonnik.bg, безплатно.

Срокът на Великденската промоция на издателство "Български законник" е до 15 април (включително).
 
Списание "Български законник" е месечното издание за счетоводна, данъчна и осигурителна практика. То представя актуалните промени в законодателството и пълните текстове на нормативните актове, експертни тълкувания и коментари, решенията на Върховния касационен съд и Върховния административен съд. С особен интерес се четат казусите от областта на търговското право, счетоводната и данъчната практика и счетоводство на бюджетните предприятия, въпроси на финансовия контрол, трудовите и осигурителни правоотношения, митническите промени.

Вестник "Седмичен законник" е единственият седмичник сред счетоводните издания. Вестникът представя актуални въпроси, отговори и коментари, последните приети закони и подзаконови нормативни актове, както и така ценените от нашите читатели отговори на спешни въпроси в областта на счетоводството, данъците, осигуряването, трудовото право, вещното и търговското право, митниците.

Най-малкият, но и най-концентриран представител в поредицата специализирани издания е в. "Главен счетоводител". Вече 15 години този двуседмичен вестник представя въпроси и отговори, множество практически казуси и решения от целия специализиран печат. Съдържа писма на НАП, НОИ, МФ и др. На справочните страници в табличен вид може да се открият: ОЛП, МРЗ, горива, ср. месечен осигигурителн доход, данъчен календар, валутни курсове и много други.

Практика на издателството е да приема конкретни въпроси от своите абонати, на които безплатно отговарят специалисти от съответната област като Ивайло Кондарев, Бойка Брезоева, Мина Янкова, Стоян Дурин, Даниела Дурина, Христо Досев, Али Вейсел, Мина Димитрова, Аспасия Петкова, Иван Симов, Нели Вангелова, Милена Кирилова, Нина Манолова, Андрей Александров и др.


PR съобщение от издателство "Български законник"
Около 207 000 предприятия са задължени да подават декларации и уведомления за условията на труд по чл. 15 от Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Това са работодателите, които имат наети лица по трудови и служебни правоотношения. През 2015 г. попълването на документите става директно през Интернет портала на Инспекцията по труда, без да е необходимо инсталиране на специален софтуер.

Крайният срок за подаването им е 30 април 2015 г. Данните от декларациите за условията на труд помагат на Инспекцията  по труда да оптимизира контролната си дейност, като я насочи към по-рискови производства и предприятия.

От началото на 2015 г. не се налага работодателите да инсталират специален софтуер на компютрите си, за да попълнят декларациите или уведомленията си. Благодарение на новата информационна система на ИА ГИТ, изградена по проект, финансиран със средства по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, попълването вече става през интернет портал, достъпен от сайта на ИА ГИТ тук.

Изпращането може да става директно по интернет с електронен подпис. При липса на електронен подпис декларацията или уведомлението се подават на място в дирекция „Инспекция по труда“ по регистрация на фирмата. Те трябва да се представят на хартиен и електронен носител. Указания как се попълват, изпращат или подават документите могат да се намерят в секцията „Административно обслужване“ , в рубриките „Е-услуги“ чрез инфобутона към електронната услуга на интернет портала.

Задължени да подават декларация са всички работодатели, които са започнали дейност през 2014 г. Декларация задължително се подава и при промяна през 2014 г. на обстоятелства, подлежащи на деклариране. Например при промени свързани с:
  • наименованието, седалището и адреса на управление на ЮЛ/ФЛ;
  • основната и спомагателната дейност на предприятието, поделенията, големината на предприятието;
  • работните места, свързани с работа на открито, под земята, във въздуха, на и под водата;
  • опасностите, създаващи риск за здравето и безопасността;
  • необходимостта от използването на лични предпазни средства;
  • работните места с видеодисплеи.

Нова декларация може да бъде подадена и при промяна на което и да е друго от декларираните обстоятелства, свързани с подобряване или изменение на условията на труд в предприятието. Само уведомление подават лицата, при които не са настъпили промени в обстоятелствата, подлежащи на деклариране и имат успешно подадена декларация или уведомление за предходната година.

Работодателите вече имат достъп до подадените от тях в ИА ГИТ декларации през предходните години, но само след регистрация. За облекчаване процеса на попълване на декларацията задължените лица могат да свалят данните от подадена декларация и да ги използват при попълването на новата. Указания за регистрацията и начина на използване на данните от вече подадени декларации могат да бъдат намерени на официалната интернет страница на Агенцията, в рубриката „е-Услуги”. Формулярът „Заявление за използване на електронни услуги“ може да бъде изтеглен от секцията „Административно обслужване“, рубриката „Формуляри“ от тук.

Регистрирането в системата на ИА ГИТ дава възможност за използването на всички електронни услуги, предоставяни от институцията – изпращане на уведомление за удължаване на работното време, отчитане на извънредния труд, подаване на информация за броя работници, полагащи нощен труд, за случаите, в които работниците или служителите са дали съгласие да работят повече от 48 часа седмично, преглед на приети декларации по чл. 15 от ЗЗБУТ, преглед на регистър на издадените разпореждания за прекратяване на трудовия договор или отказ за това, уведомяване за откриване на строителна площадка.

Чрез интернет портала за електронни услуги ИА ГИТ предоставя на работодателите възможност за подаване на заявления за извършване на административни услуги по електронен път, за проследяване на състоянието на преписка, за достъп до вече подадени документи към Агенцията, в т.ч. и декларациите и уведомленията по чл. 15 от ЗЗБУТ.
Това сочат обобщените данни на НАП от кампанията до сега.

Физическите лица са спестили около 2.2 млн. лв. данък върху доходите след като са подали до 31 март 2015 г подоходните си декларации по електронен път с персонален код (ПИК) или електронен подпис, съобщават от НАП.

Общо подадените декларации за облагане на доходите в цялата страна към 31 март 2015 г. са 200 хил., като 36% от тях са получени чрез интернет, което е близо 3 пъти повече в сравнение с миналата година.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април, като до тогава трябва да се плати и дължимия данък.

От агенцията припомнят, че най-лесно гражданите могат да подадат декларации с персонален идентификационен код. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента са издадени близо 250 000 персонални кода на физически лица.

Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). Чрез персонален код вече може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.
"Над 50% от пенсиите в страната са инвалидни". Това обяви социалният министър Ивайло Калфин в ефира на Нова ТВ. През последните години има силно нарастване на този тип пенсии. Според Калфин ще се вземат мерки и за този проблем – "трябва да се даде лекарска експертиза за това какво може да работи даден инвалид, за да е пълноценен".

Във връзка с увеличаването на пенсионната вноска и възрастта за пенсиониране Калфин поясни: "НОИ е един обикновен бюджет, който си има приходи и разходи. Голяма част от приходите идват от държавата, а това, което внасят работещите, е изключително малко".

Той предупреди, че предвид демографските перспективи, пред които е изправена страната ни, ако нещо не се промени, в бъдеще "българите ще получават още по-мизерни пенсии".

Във връзка с обвиненията, че има много хора, които цял живот не работят и получават социални помощи, а после и пенсии, Калфин уточни: "Тези, които нямат стаж, ако нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години – и то с ниска пенсия".

По отношение на сектор "Сигурност" ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, както и разграничаване на различните функции, които изпълняват служителите, стана ясно от думите на Калфин.

Министърът уточни, че големият проблем е хората над 55 години, които остават без работа, да си намерят работа. "Тези хора имат мотивация, трудови навици и биха били добри работници. Ето защо започваме програма за тези хора. Те ще бъдат стимулирани с различни облекчения. Това обаче не е част от пенсионната реформа", добави още вицепремиерът.

Социалният министър бе категоричен, че е абсурдно да се намалява отпуска по майчинство след третото дете. Той заяви, че ще работи за промяна на нормативната база в това отношение.

А за децата, които раждат деца – с новия закон за семейни помощи бабата няма да получава детски за детето, а ако майката ходи на училище, тя ще получи допълнителен стимул.
Това предвижда пенсионната реформа, представена от кабината днес. На 31 март, както бе обещано, кабинетът е готов с пенсионната реформа.

Официално в Гранитна зала на Министерски съвет бяха представени предложенията на управляващите в присъствието на премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и социалната политика Владислав Горанов и Ивайло Калфин. По-долу са представени по-важните моменти.

По отношение на размера на осигурителните вноски

Социалният министър Ивайло Калфин обясни:
Цитат
Ще предложа плавен растеж на осигурителните вноски в продължение на 12 години с общо увеличение 4,5%, като през година се увеличава с 0,5 вноската за фонд „Пенсии" и на следващата година - с 0,2 процентни пункта, вноската за фонд "Безработица."

Според министъра, това е плавен и много поносим за работодатели и работещи механизъм. Той съобщи, че е готов да обсъди и други предложения за осигурителните вноски. Логиката на тези промени е да се намали огромната субсидираност на НОИ от бюджета, обясни вицепремиерът Ивайло Калфин.

За земеделските стопани и тютюнопроизводителите се предвижда допълнително от вече направеното увеличение на минималния осигурителен доход. Предлага се от 2016 г. плавно да се повишава този размер – на два пъти по 60 лв. Така от 300 лв. сумата първо ще нарасне на 360, а после на 420 лв., за да се изравни с минималния осигурителен доход за всички останали самоосигуряващи се.

Вицепремиерът посочи, че към промените, направени вече през декември с цел да се увеличат приходите от осигуровки, сега се добавят и нови. Приетите изменения в края на годината по думите му вече давали резултат.

По отношение на осигуряването по втория стълб

Лицата, родени след 31 декември 1959 г. за допълнително задължително пенсионно осигуряване ще избират дали да се осигуряват в частен пенсионен фонд или във фонд "Пенсии" на ДОО. Предвижда се този избор да не еднократен. В случай, че лицето избере да се осигурява във фонд "Пенсии", то натрупаните средства по индивидуалната му партида се прехвърлят в Държавният фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система или т.нар. Сребърен фонд, където вноските също ще се отчитат по индивидуални партиди.

За новопостъпващите на пазара на труда, в случай, че лицата не направят избор, то се предвижда вноските да бъдат разпределяни в  различните универсални пенсионни фондове, какъвто е режимът до 31.12.2014. И само ако решат, ще могат да прехвърлят парите си в Сребърния фонд.

Обсъжда се още служителите в Сектор "Сигурност", които имат индивидуални сметки в УПФ, но нямат достъп до тях, да получат правото за избор за запазването на сегашното положение или еднократно насочване на натрупаните средства към фонд "Пенсии".

По отношение на възрастта за пенсиониране

Възрастта за пенсиониране на жените да расте с по 2 месеца на година до 2029 г., а след това с по 3 месеца до 2037 г. При мъжете се предвижда нарастването с 2 месеца годишно да е през 2016 и 2017 г., а от 2018 г. - с по 1 месец на година до 2029 г.

Целта е постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо промените в продължителността на живота.

Предвижда се нарастване и на осигурителния стаж с по 2 месеца годишно до достигане през 2027 г. на 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. За тези, които нямат достатъчно стаж за пенсиониране се предлага също поетапно увеличение с по 3 месеца на календарна година до достигане на 18 години стаж (сега е 15 години) до 2027 години и 67 години възраст за пенсиониране за мъже и жени.

Ще предложа възможност за предсрочно пенсиониране до една година тогава, когато не достига възраст, изтъкна Ивайло Калфин. Ще се намали обаче пенсията в такъв случай с 0,4 %.

За 1 и 2 категория труд предлагаме плавно повишаване с по 2, след това с по 3 месеца до достигане на 57 години за мъже и жени за 1 категория и 62 години за мъже и жени при 2 категория труд, подчерта вицепремиерът. Премахва се възможността за зачитане на осигурителен стаж 4 г. за 5 г. при осигуряването на повече от едно основание. В момента тази система действа за хората, които работят на повече от 1 трудов договор, но се смята, че това е дискриминационно спрямо другите и реално не действа, посочи Калфин.

По отношение на размера на пенсиите

От 1 януари 2019 г. се предвижда:
  • Индивидуалният коефициент при изчисляване размера на пенсията да се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти.
  • Да отпаднат трите години по избор преди 1997 г. при изчисляване на индивидуалния коефициент. Годината е определена според това откога НОИ има електронна система за данните на осигурените. Само за периода 1 януари 2016 г. до 31 декември 2018 г. се предвижда да остане възможността за избор дали тези три години да бъдат включени при изчисляването на пенсията.
  • Да отпадне максималният размер на новоотпусканите пенсии.
  • Да се повиши от 35 на 40 на сто от максималния осигурителен доход на максималния размер на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2018 г.
От 2017 г. се предвижда тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на всички пенсии – нови и вече отпуснати, да се изравни с така нареченото швейцарско правило до достигане на коефициент от 1.5 на сто. Швейцарското правило по принцип предвижда пенсиите да се актуализират с инфлацията. Така швейцарското правило става минимум за пенсиите, посочи Калфин. Според него тази промяна ще даде повече стабилност и перспектива за по-добър растеж на пенсиите.

Сред предвидените над 30 мерки е и това да се завиши контролът върху инвалидните пенсии, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин. Този механизъм подлежи още на обсъждане със здравния министър. С него ще се уточни дали да се запазят сегашните ТЕЛК или да се заменят с други комисии. Предлага се обаче и НОИ да може да контролира документите за инвалидност, което в момента е невъзможно. "Един път като тръгне фалшив документ, няма кой да го спре", обясни сегашната ситуация Калфин. Той посочи, че половината от пенсиониралите се са с инвалидни пенсии и то не само през миналата година.
Данъкът от 26% ще се налага за всички транзакции и ще се връща, след като се докаже, че те не са фиктивни.

Гърция ще облага с 26% данък всички сделки между гръцки и български фирми, ако се окаже, че те са сключвани фиктивно. Проблемът е, че парите ще бъдат задържани превантивно за всички контрагенти и те ще бъдат отблокирани едва когато се докаже, че целта на сделките не е да се избягва плащане на данъци заради по-ниското облагане тук, съобщава в. "Капитал". Така всяка българска компания, която продава там на регистрирана в Гърция фирма продукция за 100 хил. евро например, ще получи парите си по фактура но с 26% по-ниска сума.

Това ще натовари административно българския бизнес, ще наруши ликвидността му, а освен това се дават и големи пълномощия на данъчната администрация в Гърция. За проблема съобщиха от Българската стопанска камара, като оттам вече са изпратили протестно писмо до Европейската комисия. Такова е изпратил и финансовият министър Владислав Горанов, като според министерството мярката ще свие стокообмена между двете страни с 20%.

Гърция е решила да предприеме тези действия по силата на законодателство, според което, ако данък печалба в съответната държава е с 50% по-нисък от този в Гърция (26% за Гърция при 10% в България), сделките подлежат на превантивно облагане и проверка. В писмото на БСК до Брюксел се посочва, че този данък "нарушава пряко както европейското право, включително основното право и принцип за свободно движение на стоки, капитали и хора в общността, така и международните споразумения за избягване на двойното данъчно облагане", каквото Гърция има с България.

За новия данък се заговори в края на миналата седмица, когато премиерът Бойко Борисов бе принуден да опровергава твърдения в гръцки медии, че България на свой ред ще въведе наказателен данък за българите, летуващи в Гърция. Коментар по самото законодателно решение на гръцкия парламент тогава така и не бе даден. Самият закон все още не се прилага, защото тепърва ще се пише подзаконовата уредба към него. Вчера се разбра, че решението ще засегне целия стокооборот с Гърция и може да доведе до трайно влошаване на икономическите отношения между двете страни.

"Проблемът тръгва още през януари 2014 г., когато Гърция е решила да въведе допълнителен контрол върху сделки с офшорни компании и фирми, регистрирани в държави с ниски данъчни ставки. За твърде ниски се приемат данъци, при които разликата спрямо ставката в Гърция надхвърля 50%. По тази формула регистрираните в България, Ирландия и Кипър фирми са вкарани в един кюп с офшорките", обясни Менда Стоянова от ГЕРБ. През 2014 г. обаче данъкът от 26% се е налагал само върху доказано проблемни сделки. "Сега данъкът се въвежда превантивно върху всички транзакции, тоест се приема, че фирмите са виновни до доказване на противното", обясни Стоянова.

Според бизнеса подобен подход е скандален и представлява дискриминация и нарушение на европейското право. От БСК изтъкват, че въвеждането на подобен "превантивен" налог нарушава основния принцип за свободно движение на хора и капитали и е недопустимо спрямо държави - членки на ЕС, с които Гърция е сключила споразумения за избягване на двойното данъчно облагане. БСК е категорично против и българските фирми и НАП да се товарят с предоставянето на доказателства за изрядност на сделките, за да бъде удържаният данък възстановен. "От българските фирми и НАП ще се изискват да предоставят документи, с които да доказват, че компаниите разполагат с необходимата инфраструктура за извършването на съответните сделки. Това представлява огромна административна тежест", обясняват от БСК. Освен това бизнесът се съмнява, че при тези проверки критериите ще са неясни и гръцките данъчни власти ще могат да тълкуват субективно обстоятелствата по отделните сделки. Всичко това ще доведе до забавяне на процедурите и излизане извън сроковете за възстановяване на средствата, изтъкват от БСК. От там вече са изпратили протестна позиция до МФ и Европейската комисия.

Според източници на "Сега" правителството ни вече е влязло в контакт и с Ирландия, които са поставени в същата ситуация. Демаршът на кабинета идва на фона на течащи преговори между Гърция и останалите членки на еврозоната за одобряване на допълнителна помощ за Атина, която ще изчерпа ресурсите си за покриване на текущи задължения още през април. По данни на икономическото министерство за 2013 г. стокообменът между България и Гърция е близо 3 млрд. евро.

В тази връзка, министърът на финансите Владислав Горанов изпрати писмо до европейския комисар по икономически и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз Пиер Московиси, съобщиха от пресцентъра на Министерство на финансите.

Позицията на България е категорична - въведеният данък при източника ще се отрази изключително негативно върху дружествата, регистрирани в България, които осъществяват внос от Гърция (независимо дали са с гръцко дялово или капиталово участие, или са изцяло български). Гръцките контрагенти ще бъдат принудени да заплащат по-висока данъчна ставка при заплащане на стоки или услуги от България. Същото важи и за гръцките фирми, които внасят от България. Те ще трябва да заплащат предварително данък в размер на 26% върху всеки разход. Българските фирми, осъществяващи транспортни услуги към и в Гърция, също ще бъдат засегнати от промените. Всички тези неблагоприятни последици ще влошат търговско-икономическите отношения между двете страни, като гръцките дружества ще трябва да преустановят или да се въздържат от поддържане на търговски и финансови отношения с български компании.

От Министерството на финансите посочват още, че на практика се получава възможност гръцката държава да бъде безлихвено кредитирана за периода от 3 месеца, в който се дължи възстановяване на данъка. Промените ще създадат проблем и за банките в България, собственост на гръцки групи – при транзакции към банките собственици в Гърция средствата ще бъдат облагани с 26% данък. Ако в краткосрочен план не се променят тези разпоредби, стокообменът между България и Гърция ще намалее с над 20%, изчисляват от Министерството на финансите. Гръцките дружества няма да искат да закупуват или изнасят стоки и услуги от и за България. От това ще пострада и инвестиционната активност.

Друг проблем, който се посочва в изводите на Министерството на финансите, е възможността за злоупотреби и субективно прилагане на данъчното законодателство от страна на гръцката данъчна администрация. Причината е, че според законовите промени събраният данък подлежи на връщане в пълен размер, ако дружеството докаже, че транзакциите са реално извършени и са по текущи пазарни цени. И двата критерия са неясни и е невъзможно да бъде предвиден начинът, по който ще бъдат прилагани.

Министър Горанов изразява силното си безпокойство, че приетите от Гърция данъчни разпоредби са несъвместими с правото на Европейския съюз и нарушават основополагащите принципи, залегнали в Договора за функционирането на Европейския съюз. Той посочва в писмото, че въвеждането на данъчно облагане с 26% данък при източника на всички сделки и трансакции с източник България, както и Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална на преследваната цел мярка. Така по презумпция се приема, че сделките се осъществяват с цел данъчна измама или отклонение от данъчно облагане, само на основание на това, че данъчните режими на облагане с корпоративен данък в тези три страни са по-благоприятни в сравнение с режима на облагане на Гърция.

Корпоративното подоходно облагане не може да се разглежда изолирано, тъй като представлява част от модела на данъчната система, който всяка държава членка определя съобразно национални и общоевропейски цели и приоритети, при спазване на правото ЕС. Допускането на подобна практика от една държава членка на ЕС би имало изключително силен негативен ефект и би подкопало цялостното функциониране на вътрешния пазар на общността, се посочва още в писмото.

От сдружението "Произведено в България - съюз на малкия и средния бизнес" също излязоха с декларация, че възстановяването на този данък в рамките на три месеца след проверка на пазарните цени на сделките е очевидно неизпълнимо условие заради финансовото състояние на Гърция, както и практиката да се бави възстановяването на ДДС на бизнеса въпреки действащите закони и правила. От сдружението твърдят, че това е вид забрана за бизнес, която ще спре българския износ за Гърция, както и че гръцкият бизнес също се противопоставя на тези мерки. В декларацията си още сдружението настоява българската администрация да е подготвена и за ответни мерки, в случай че Гърция въведе в сила дискриминационната мярка.
Националната агенция по приходите скоро ще пусне нова електронна услуга, с която бизнесът ще може да проверява какви фактури са издадени към техните фирми от контрагенти, съобщи във времето за парламентарен контрол министърът на финансите Владислав Горанов.

Министърът беше попитан от народния представител Слави Бинев как малките фирми могат да бъдат защитени от натиск от страна на НАП. Според Слави Бинев голям търговец е издал фактури на
търговци на дребно за стоки, които те реално не са купували. Дребните фирми са санкционирани от НАП за укриване на обороти на доходи. Търговците са били заплашвани, че ако обжалват наказанията, глобите ще бъдат увеличени.

Владислав Горанов посочи, че анализ на НАП показва, че търговията с хранителни стоки на дребно, е дейност, която е с риск за укриване на данъци в рамките на 20,3 милиона лева годишно. След активните действия на НАП укриването на данъци от търговия с храни на дребна са паднали със 73 процента, посочи Владислав Горанов.
Компаниите работят в цялата страна, търгуват със захар и захарни изделия, горива, напитки, плодове и зеленчуци.

250 фирми в цялата страна ще бъдат проверени заради това, че отчитат складова наличност на стоки на обща стойност близо 30 млн. лв. Компаниите работят в цялата страна, търгуват със захар и захарни изделия, горива, напитки, плодове и зеленчуци. По счетоводни данни за тези фирми в складовете им би следвало да се съхраняват стоки на обща стойност 30 млн. лв., но по оценки на НАП по-голямата част от тях са продадени без документи.

Ревизорите на НАП работят по разкриването на типична схема за избягване на облагане, при която покупката на стоки се извършва при спазване на данъчните изисквания – с издаване на фактура, но следващата препродажба става без документи, т.е без да се отчете оборотът.

През миналата година около 300 фирми са били ревизирани заради подозрителни стокови наличности. В над 90% от случаите стоките не са били открити, като на нарушителите са съставени актове за над 15 млн. лв. От НАП констатират също, че рисковите фирми периодично „изписват“ стоките, издавайки фактури на несъществуващи дружества или на фирми, които дори не подозират, че са станали купувачи.

Този опит за злоупотреба обаче се открива лесно, тъй като НАП разполага с компютърна система, която следи издаването и получаването на всяка една ДДС фактура в страната. Системата автоматично генерира и списъци от търговци, чиито документи не са осчетоводени от техните получатели.

От НАП уточняват, че ако в хода на проверките се установи, че стоките не са налични, ще бъдат възложени ревизии, с които да се обложат недекларираните приходи, заедно с изтеклите лихви. В случаите на избягване на облагане в особено големи размери, данните ще бъдат предадени в Прокуратурата, за започване на наказателно преследване.
Нова Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане ще стимулира икономическото сътрудничество между България и Великобритания.

Правителството одобри проект на Спогодба между България и Великобритания за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване отклонението от облагане с данъци на доходите и печалбите от прехвърляне на имущество. Министърът на финансите беше упълномощен да проведе преговорите и да подпише Спогодбата от българска страна при условие за последваща ратификация.
 
Действащата в момента между България и Обединеното кралство Спогодба за избягване на двойното данъчно облагане на дохода и печалбите от прехвърляне на имущество е подписана през 1987 г. в условията на коренно различни икономически отношения и без адекватна към онзи момент правна регламентация в българското законодателство в областта на данъците.

Новият документ предлага цялостна система за разпределение на данъчното облагане между двете държави, която ще допринесе за хармоничното развитие на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество. Сключването на Спогодбата ще стимулира инвестиционния климат между България и Великобритания и ще спомогне за реализиране на реални и облекчени от данъчна гледна точка възможности за дружествата - местни лица и на двете държави, да осъществяват стопанска дейност в другата държава в различни сфери и отрасли.
 
Разрешенията, възприети в Спогодбата, са съобразени с българската договорна практика, която следва преимуществено модела на данъчна спогодба на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
В обща декларация Асоциация на специализираните счетоводни предприятия, КТ "Подкрепа", Национален съюз на юрисконсултите, Нотариална камара на Р. България, Българска фасилити мениджмънт асоциация, Камара на частните съдебни изпълнители, Национално сдружение за недвижими имоти и Сдружение "Брокери на имоти" се обединиха против монополизирането на консултантските и административните услуги в полза на адвокатите. Снимка БТА.

Цитат
В декларацията организациите определят законопроекта за изменение в Закона за адвокатурата от категорията на т.н. "Златни законопроекти", т.е. такива, които са лобистки, без обществена необходимост от тях и са насочени единствено към удовлетворяване на частни, корпоративни интереси.

Организациите предлагат законопроектът да бъде оттеглен предвид това, че много от предложените текстове, противоречат на Конституцията и други основополагащи държавността нормативни актове. Декларацията е изпратена до председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, премиера г-н Бойко Борисов и шефовете на правната, вътрешната и регионалната комисии в парламента г-н Данаил Кирилов, г-н Атанас Атанасов и г-н Найден Зеленогорски, както и на председателите на парламентарни групи. Декларацията може да свалите от тук.

Отделни негативни становища по скандалния законопроект изразиха и редица други организации - КРИБ, Българска стопанска камара, АИКБ, КНСБ, БТПП, Български хелзинкски комитет, Български център по нестопанско право, Институт за пазарна икономика и други.

В свое заседание членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество единодушно не подкрепят въпросния законопроект. Освен гореспоменатите и Министерство на финансите не подкрепя законопроекта. Министерството също е представило свое становище. С протокола на тристранката, изразените мнения и взетите решения, можете да се запознаете от тук.

Видео от пресконференция, организирана съвместно между Асоциацията на специализираните счетоводни предприяти, Национален съюз на юристконсултите и Нотариална камара може да видите тук. От страна на Асоциацията на специализираните счетоводни предприяти изказвания направиха:
  • Г-жа Мадлена Леви, председател на УС на АССП (изказването започва от 29-та минута)
  • Г-жа Катя Крънчева, член на АССП (изказването започва от 35-та минута)

Припомняме, че дори депутатите вносители на законопроекта  имат резерви към него. Осемте депутати, вносители на скандалния законопроект, нито са го чели, нито са убедени, че инициативата им ще мине.

Също така Комисията за защита на конкуренцията образува производство за оценка на съответствието с правилата на конкуренцията на законопроекта за изменение на Закона за адвокатурата. Производството е образувано по сигнал на Българска стопанска камара.

Обосновано може да се очаква предлаганите законодателни промени да доведат до допълнителни разходи за бизнеса и за гражданите, както и за бюджетния сектор, не на последно място и до рискове за приходната част на бюджета, при евентуално негативно въздействие на промените върху редица други свободни професии.


Всичко по темата:
Адвокати заплашват със стачка, ако парламентът не приеме техен лобистки закон
КЗК отсече: Проектозаконът за адвокатурата е вреден за свободната конкуренция
Десетки организации са против лобисткия законопроект на адвокатите (видео)
КЗК образува производство по готвените лобистки промeни в Закона за адвокатурата
Дори депутатите, вносители на Закона за адвокатурата имат резерви към него
Среща с депутатите в НС по спорния законопроект за адвокатурата
БСК: Проектът за промени в Закона за адвокатурата е лобистки!
АССП за права на счетоводителите и срещу лобисткия проектозакон за адвокатурата
Адвокатите отговориха на счетоводителите по спорния законопроект
Глоби за всеки, който консултира, регистрира, подава заявления, но не е адвокат
Комисията за защита на конкуренцията образува производство за оценка на съответствието с правилата на конкуренцията на скандалния законопроект за изменение на Закона за адвокатурата, внесен в Народното събрание на 23.01.2015 г. от група народни представители.

Производството е образувано по сигнал на Българска стопанска камара, която директно заяви "Проектът за промени в Закона за адвокатурата е лобистки!".

Комисията приема, че в сигнала на БСК се поставят много значими от конкурентноправна гледна точка въпроси, във връзка с които възниква необходимостта от задълбочена оценка относно съответствието с правилата на конкуренцията на разпоредбите на така предложения законопроект.

КЗК ще оценява конкретните мотиви и специфичните цели на разглежданата правна уредба, като ще прецени дали от нея възникват ограничения за конкуренцията, както и дали и доколко тези ограничения са необходими и пропорционални на поставените специфични цели.

В сигнала на БСК се отбелязва, че се забранява осъществяването на дейности от лица, които не са адвокати, чрез въвеждане на административнонаказател на отговорност.

БСК счита, че част от предложените разпоредби са в противоречие с редица конституционни принципи, нормативни актове от същата степен, международни актове, по които България е страна, както и достижения на правовата държава в областта на правната сигурност и борбата с монополизма.

Създава се монополно право за адвокатурата да извършва дейностите, посочени в §. 12 от законопроекта за изменение на чл. 24, което влиза в противоречие с чл.19, ал. 2 от Конституцията, според който законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

Според БСК предоставянето на изключителни права на лицата упражняващи адвокатска професия, по изготвяне и подаване на книжа за вписване в имотния, търговския и други регистри е неприемливо. В тази връзка в сигнала се посочва, че преминаването от съдебен към административен ред на търговска регистрация има за цел въвеждане на облекчена, опростена и икономична процедура, която да е достъпна за всеки български гражданин.

Законопроектът е отстъпление от тези първоначални намерения, които през изтеклите години доказват своите предимства. Голяма част от стопанските субекти, особено малките и средни предприятия, използват обслужващите ги счетоводни фирми за подаване на заявления в регистъра. Задължителното ползване на адвокатска помощ е от естество да усложни и оскъпи процедурата, без да подобри нейното качество.

Решението на КЗК за образуване на производство може да свалите от тук.



Всичко по темата:
Адвокати заплашват със стачка, ако парламентът не приеме техен лобистки закон
КЗК отсече: Проектозаконът за адвокатурата е вреден за свободната конкуренция
Десетки организации са против лобисткия законопроект на адвокатите (видео)
КЗК образува производство по готвените лобистки промeни в Закона за адвокатурата
Дори депутатите, вносители на Закона за адвокатурата имат резерви към него
Среща с депутатите в НС по спорния законопроект за адвокатурата
БСК: Проектът за промени в Закона за адвокатурата е лобистки!
АССП за права на счетоводителите и срещу лобисткия проектозакон за адвокатурата
Адвокатите отговориха на счетоводителите по спорния законопроект

Глоби за всеки, който консултира, регистрира, подава заявления, но не е адвокат
Декларацията по чл. 142, ал. 5 от ДОПК се подава за всяка календарна година до 31 март на следващата година. Тя се подава от платците на доходи на чуждестранни физически или юридически лица, които са задължени да удържат и внасят окончателни данъци съгласно ЗКПО и ЗДДФЛ, когато се ползва данъчно облекчение съгласно СИДДО и общият размер на доходите, начислени на дадено чуждестранно лице, не надвишава 500 000 лева.

Декларира се размерът на изплатените доходи и на предоставените данъчни облекчения за 2014 година на чуждестранни физически или юридически лица.

В случай че едно и също чуждестранно лице е реализирало идентични доходи, същите се посочват от платеца, пред когото са удостоверени основанията за прилагане на СИДДО, на един ред на декларацията, независимо дали доходът е реализиран на едно и също основание или кога той е начислен или изплатен през календарната година.

Декларацията се подава в териториалната дирекция на Националната агенция за приходите, където е регистриран или подлежи на регистрация платецът на дохода.

Съгласно чл. 275 от ДОПК, лице, което не подаде декларация по чл. 142, ал. 5 от ДОПК в установения срок, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба (за физическите лица) или с имуществена санкция (за юридическите лица и едноличните търговци) в размер от 500  до 1000 лева. При повторно нарушение наказанието е глоба или санкция в размер от 1000 до 10000 лева.

Цитат
Пример:
През 2014 година предприятие начислява на чуждестранна компания доходи, подлежащи на облагане с данък при източника в България, за които е предвидено данъчно облекчение, съгласно приложимата СИДДО със съответната държава. Размерът на начислените доходи е под 500 000 лева за годината, независимо от това дали същите са реализирани на едно и също или на различни основания.

В този случай искане за прилагане на СИДДО по чл. 137, ал. 1 от ДОПК не се подава, а обстоятелствата по чл. 136 от ДОПК се доказват пред предприятието, когато то е задължено да удържа и внася данъка при източника.

В срок до 31-ви март 2015 година предприятието следва да подаде декларация по чл. 142, ал. 5 от ДОПК, с която да декларира размера на изплатените доходи и на предоставените данъчни облекчения за отчетната година.
Позицията на адвокати, счетоводители и на вносителите на спорния законопроект за изменение на Закона за адвокатурата представи днес в обширна статия вeстник "Сега". Лобистките поправки, внесени в парламента, взривиха няколко гилдии и тотално изместиха фокуса от потърпевшия бизнес пише в. "Сега".

През последните седмици адвокатурата даде показен урок как се прокарва лобистки законопроект в парламента, а след това се нападат остро недоволните от него. А те, както се оказа, са много.

Против абсурдното предложение за всяка своя комуникация с държавните органи бизнесът да си наема адвокат се обявиха професионалните организации на счетоводителите, юрисконсултите, брокерите на недвижими имоти, Стопанската камара, нотариусите, КНСБ и Българският хелзинкски комитет. Те обявиха аргументи, които са съвсем логични. Въпреки това спорът се измести към борбата между гилдиите кой да вземе пари от клиентите, а интересът на потърпевшия бизнес, който трябва да плаща двойно, ако промените бъдат приети, се оказа "маловажен" по думите на адвокатите. Те дори призоваха да се закриват сайтове, а след като осъзнаха големия си гаф, се коригираха, че "само" трябва да се трият критичните и неудобни за тях дописки.

Очевидно е, че замиращата икономика в България стеснява все повече пазара на юридически услуги, но решението не е в това да се товарят фирмите с двойни разходи, понеже даден бранш се задъхвал от конкуренция. В демократичните държави свободата на стопанската инициатива е повсеместна и тя се регулира от "невидимата ръка" на пазара. В България обаче нещата са изкривени, а борбата за всеки лев се води с всякакви средства, дори с непозволени.

Ето какви скандални поправки се опитват да прокарат адвокатите:
•   Адвокатът изземва правото на всички останали юристи, счетоводители, куриери и т.н., когато става дума за всякакви отношения и размяна на документи с НАП, НОИ, НСИ, Булстат, БНБ, Търговския и имотен регистър и др.
•   Който си позволи да върши това без адвокат, подлежи на глоба от 1000 до 5 хил. лв. За повторно нарушение - двойно.
•   Глобите ще се налагат от адвокатските колегии и ще остават в техния бюджет, вместо да се внасят в държавния.
•   Всички граждани и органи ще бъдат задължение да донасят на колегиите кой подава например молба в НОИ без адвокат.
•   Адвокатите ще имат право да удостоверят договори, които не подлежат на вписване. В това число и да заверяват всякакви пълномощни без апостил и за тях няма да има регистър, както при нотариусите. Няма яснота как ще се следи за злоупотреби.
•   Адвокатите ще имат достъп до Националната база данни "Население" на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, и до Националния автоматизиран фонд на българските лични документи. Тоест пълен достъп до личните данни на всички граждани.
•   Неправителствени организации, работещи в обществена полза, няма да могат да оказват безплатна правна помощ, нито да консултират хора, които нямат достъп до платени адвокатски услуги.
•   Без изпит в адвокатските колегии няма да могат да се вписват дори опитни юристи от апелативните и върховните съдилища, които нямат 10 години адвокатски стаж.

Обнадеждаващата новина е, че внеслите тези абсурди депутати очевидно са разколебани от всеобщия отпор и са склонни да задраскат най-скандалните предложения. Предстои да видим.

И вносителите имат резерви към законопроекта

Цитат
Осемте депутати, вносители на скандалния законопроект, нито са го чели, нито са убедени, че инициативата им ще мине, показа проверка на "Сега".


Под него стоят подписите на председателя на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и на съпартийците му Ралица Тодорова, Анна Александрова и Свилен Иванов. От Патриотичния фронт са подписали Христиан Митев и Емил Димитров, който във визитната си картичка е посочил, че е икономист, а вече е и юрист. Под проекта стои и подписът на Петър Славов от Реформаторския блок. От управляващото мнозинство няма представител само от АБВ. Единственият, който е пък извън управляващите, е Четин Казак от ДПС. Повечето от вносителите са адвокати.

Внасянето на закона от представители на управляващата четворка, от една страна, засилва възможността да бъде приет. В същото време обаче стана ясно, че те не са запознати с проекта в подробности и просто са внесли предложенията, писани от адвокатите, защото те нямали законодателна инициатива. Нещо повече. Част от депутатите обясняват, че не са се ангажирали да подкрепят промените в Закона за адвокатурата в зала.

Подписалите се под законопроекта са декларирали, че имат частен интерес от законопроекта, обясни пред "Сега" председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Законопроектът е готвен през последните две години, но никой не го е внесъл за разглеждане. В него са включени предложенията на адвокатските колегии. По думите на Кирилов всеки от вносителите е изразил резерви към определени параграфи от законопроекта. Така например самият той е обявил, че не е съгласен с параграф 15, който предвижда да се даде право на адвокатите да удостоверяват подписи на частни документи и договори. Това правомощие в момента е на нотариусите и Кирилов смята, че трябва да остане така.

Шефът на правната комисия категорично отказа да влиза в детайли. На въпроса дали има смисъл от законопроект, който да разпалва такива скандали и дебати и е толкова зле приет от бизнеса, Кирилов обясни, че тепърва предстоят разисквания по него и няма нищо предрешено. Той обясни, че първо с проекта ще се занимава Националният съвет за тристранно сътрудничество, а после ще бъде организирана широка дискусия по него с участието на нотариуси, счетоводители, представители на бизнеса и на Висшия адвокатски съвет и на всички, които искат да изразят мнение. Чак накрая законопроектът ще бъде разгледан по същество от правната комисия. Кирилов призна, че има няколко проблемни зони в законопроекта, но призова да не се палят предварително скандали и да се настройват отделни гилдии една срещу друга. Той обеща, че "лошите текстове няма да минат". В същото време призова заради 5 основни проблема в проекта "да не се гори чергата" и да не се изхвърлят добри решения.

Петър Славов (Реформаторски блок) обясни пред "Сега", че също е подписал с особено мнение разпоредбата за заверките на пълномощните - един от най-оспорваните моменти в проекта. Според Славов разглеждането на проекта умишлено се бавело, за да се съберат становища от всички заинтересовани страни. Депутатът твърди, че в него тепърва ще се правят "много сериозни промени, ако въобще бъде приет на първо четене".

Славов отхвърли твърдението, че новите текстове водят до положение, при което бизнесът за всичко ще трябва да ангажира адвокат. "На практика всяко дружество, всеки човек може да извършва по отношение на собственото си представителство действията, които счита за необходими и правилни. Доколкото всеки сам за себе си върши дадена работа, подава заявления и молби, никой не слага ограничения. Тук става въпрос за хората, които по занятие искат да предоставят такава правна помощ, да продават такава услуга. Те трябва да имат квалификация - юридическо образование, да са положили изпити, да са вписани като адвокати", посочи той. Славов обясни, че при лошо изготвен от адвокат договор например може да му се потърси отговорност посредством съответната колегия, както и обезщетение за претърпени вреди от застраховката "Гражданска отговорност", която всеки вписан адвокат притежава. "Има законов механизъм за защита на самите субекти, когато такъв тип услуга е получен от квалифицирано лице. Ако е просто така, на общо основание, от хора, които твърдят, че разбират от тази работа, съществува рискът човек да си изпати", обобщи Славов. Той уточни, че е вписан като адвокат и е подал съответната декларация за частен интерес. Депутатът от РФ смята, че трябва да има санкции спрямо лицата, които извършват адвокатска дейност, без да са вписани като такива. Той обаче се оказа незапознат с предвиденото право на адвокатските колегии да глобяват за изключително широк кръг нарушения и да не внасят парите в държавния бюджет.

Христиан Митев (Патриотичен фронт) също твърди, че е подписал законопроекта със "сериозни резерви". И той смята за основен недостатък на новите текстове прехвърлянето на правомощия от нотариусите към адвокатите, както и оставянето на адвокатската дейност единствено в ръцете на лица, вписани в регистрите на колегиите. "Това само ще доведе до вълна от желаещи за вписване", беше категоричен националистът. Самият Митев не е вписан като адвокат.

Натоварването на бизнеса било маловажно за адвокатите

Адвокатите, автори на законопроекта, се засегнаха силно от критиките срещу проекта им, който беше оценен от всички като лобистки и несправедлив. Две седмици обаче те избягваха да коментират най-скандалните предложения. Тактиката им бе да насочват спора към противоречията с нотариусите, а не към предложенията, които ще засегнат бизнеса.

Председателят на Софийския адвокатски съвет (САС) Петър Китанов отказа да отговори на въпросите на в. "Сега" с думите: "Защото чета какво пишете". Понеже и ние четем какво той пише, се оказа, че 15-членният съвет е изпратил декларация още на 6 февруари до Негенцова с искане "при необходимост" да бъдат закрити сайтове, които критикуват промените в проектозакона. След като по случая се разшумя, а софийски адвокати публично обявиха възмущението си от посегателството на свободата на словото, на 19 февруари САС поправи декларацията, като "смекчи" искането си до триене на дописки, които уронват престижа на адвокатурата.

В интервю за TV7 Китанов защити необходимостта адвокатите да бъдат посредници в отношенията на бизнеса с държавните органи. "Съвсем естествено е физически и юридически лица да бъдат представлявани от адвокати. Така е в демократичните държави. Това, което прочетох в пресата, че видите ли, при една ревизия колко много ще натоварим фирмата или физическото лице, което ще трябва да си наеме и счетоводител, и адвокат, заявявам, че това е една нормална практика в цивилизования свят. Дори ползват външни счетоводители и външни юристи заедно със собствените, които имат във фирмата. Какво има да се чудим - това са едни необходими неща", каза той.

Владислав Янев от САС допълни: "Отново се акцентира върху маловажното. Тук говорим за една изключително принципна дейност на адвокатите по защита на законните права на българските граждани. Дали сте всичките си пари, за да регистрирате фирма. Това е целият бизнес на семейството ви, а се вършат изключително важни и опасни правни действия без участието на адвокат. Пререгистрации на фирми, смени на съдружници, промени в капитала ... Никой не вижда важното и същественото, а се хващат за разни детайли, които се наливат с по-голямо значение, отколкото в действителност притежават".

Янев посочи, че адвокатът е държал изпит за правоспособност и за адвокат, носи гражданска и дисциплинарна отговорност и има задължителна застраховка - нито един от тези елементи ги нямало при тези хора, които изземват тази дейност и поставяли в риск българския бизнес или тези, които прехвърлят имоти. Той обърна внимание, че ставали много имотни измами, защото в тези сделки не участват адвокати.

"Промените целят да изчистят бранша", заяви пред БНТ председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова. Тя също се фокусира върху спора с нотариусите и увери, че няма опасност адвокати да злоупотребят със заверяването на пълномощни. Адвокатите са 12 629 души. Целта на промените е да бъдат наказани тези, които нямат право да работят като адвокати, но го правят. Тези хора са заплаха за хората, защото ги лъжат, дават консултации и пишат договори, заяви Негенцова.

Има нужда от нашите услуги, щом се търсят

Интервю с Катя Крънчева, управляващ собственик на K&K Accounting
и член на Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия

Въпрос: Защо една фирма трябва да наеме адвокат, когато иска да си комуникира с държавните органи, а не може собственият му счетоводител, юрисконсулт, "Личен състав" или обикновен куриер да свърши това?

Отговор: В законопроекта редица дейности, които по своята същност са чисто административни, счетоводни, ТРЗ, консултантски и дори куриерски, са окачествени като "адвокатски" и по тази причина са забранени за извършване от други. Очевидно е, че става дума само адвокати да имат право да ги извършват.

Важно е да се направи разликата, че става въпрос за дейности, възложени от клиенти, а не за работа на назначени по трудов договор при работодател.

Освен представителство пред всякакви административните органи и служби има и предвидени забрани за извършване на справки и за получаване на документи. Това се отнася за органи като НАП, НОИ, Търговския регистър, Булстат и други административни органи и служби, където бизнесът има нужда и желае да се представлява от наетия външен счетоводител или счетоводно предприятие.

Най-емблематичният пример е, че при всяка данъчна проверка или ревизия фирмата клиент ще трябва да плаща и на адвокат, и на счетоводител поради посочените по-горе забрани. Още по-фрапиращ пример за неприложимостта на предложените текстовете е забраната за консултиране. По възлагане от клиенти ние пишем становища по данъчноправни, финансовоправни и трудовоправни въпроси. Това са области, в които ние сме специализирани и те са част от нашата дейност. Те обаче също са сред забранените. Абсурдно е да ни се забранява при извършване на счетоводно обслужване да консултираме устно и писмено клиентите си и да бъдем заплашени от големи глоби.

Очевидно е, че бизнесът има нужда от нашите услуги, щом ги търси. Бизнесът търси нас, счетоводните предприятия, например за дейността по регистрации на фирми, защото ние най-добре можем да посъветваме клиента относно формата на предприятието, което желае да регистрира, предвид различните данъчни облагания, размера на капитала, както и начина на назначаването на управляващия предвид бъдещото му осигуряване и облагане с данъци.

С така предложената промяна търговецът няма да може да възложи на външен сътрудник или куриер да подаде документите му, като възложител, ако куриерът не е адвокат. Ето с това се ограничава правото на свободната инициатива и предприемчивостта.

Въпрос: Колко би струвал на бизнеса този експеримент?

Отговор: Нецелесъобразно е, при положение че клиентът има нает външен счетоводител, на когото желае да възложи определени дейности с институциите, да бъде задължен да ползва адвокат. Малкият бизнес не може да си позволи наемането на адвокат за изготвянето на всеки трудов договор или например граждански договор или дори пълномощно, каквито са част от предложените промени.

Авторите на законопроекта трябва да се замислят за качеството на нормативите текстовете, които са предложили на вниманието на Народното събрание и на обществото. Защото с предлагането на необмислени текстове, без да са предвидили последиците от тях, те пилеят ценна обществена енергия. Очакваме качествени законодателни актове, като същевременно административната тежест е пропорционална на ползите от тях.

Статията във вестник "Сега" четете тук.



Всичко по темата:
Адвокати заплашват със стачка, ако парламентът не приеме техен лобистки закон
КЗК отсече: Проектозаконът за адвокатурата е вреден за свободната конкуренция
Десетки организации са против лобисткия законопроект на адвокатите (видео)
КЗК образува производство по готвените лобистки промeни в Закона за адвокатурата
Дори депутатите, вносители на Закона за адвокатурата имат резерви към него
Среща с депутатите в НС по спорния законопроект за адвокатурата
БСК: Проектът за промени в Закона за адвокатурата е лобистки!
АССП за права на счетоводителите и срещу лобисткия проектозакон за адвокатурата
Адвокатите отговориха на счетоводителите по спорния законопроект

Глоби за всеки, който консултира, регистрира, подава заявления, но не е адвокат
Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия (АССП) изпрати своето становище до Министерство на финансите и Министерство на икономиката относно предложения от одиторите от ИДЕС прoект на нов Закон за счетоводството, във връзка с транспониране на Директива 2013/34/EС.

АССП счита, че част от предложенията на одиторите влизат в противоречие с:
• Програма на правителството за стабилно развитие на република България за периода 2014 -2018
• Стратегията за насърчаване на малкия и средния бизнес 2014-2020

Също така, според АССП предложения законопроект не гарантира изцяло транспонирането на евродирективата в българското законодателство и изкривява основния й принцип "Мисли първо за малките". Асоциацията напомня, че Директивата всъщност е поводът да се създава нов Закон за счетоводството.

Нов орган

Цитат
АССП изразява своите мотиви против предложения нов орган, субсидиран от Държавния бюджет, наречен "Национален съвет по счетоводство", който е предвидено да бъде с твърде широки правомощия.

Прави впечатление, че целият проектозакон се върти около създаването на нов държавен орган, наречен "Национален съвет по счетоводство", чрез който ИДЕС се стреми да управлява и контролира счетоводната професия. Предложението на одиторите от ИДЕС идва на фона на основните проблеми за решаване на държавата в дългосрочен план - огромната "дупка" в бюджета и плашещите нива на публичния дълг, и въпреки намерението на правителството да се ограничат разходите за персонал с 10% в бюджетната сфера, което е свързано със съкращения в администрацията.

Стига се то там, че в законопроекта е записано, че абсолютно всички институции, предприятия и физически лица в България ще бъдат длъжни да оказват съдействие и предоставят всяка информация, която председателят на съвета пожелае. В случай, че не "окажат съдействие" или не предоставят "необходимата информация", то те ще бъдат наказвани с глоби и имуществени санкции, както е записано в административно наказателните разпоредби на законопроекта. Тълкуването на "да му оказва съдействие и предоставят необходимата информация" може да се окаже се твърде широко и неясно.

Феноменът "задължителен одит на АД без дейност" продължава въпреки евродирективата

При така предложените текстове от ИДЕС, акционерно дружество (АД), което няма дейност през годината, отново ще бъде принудено да възлага на член от ИДЕС "одит на предприятие без дейност". Това се отнася и акционерните дружества, които са микропредприятия.

АССП обръща внимание на това, че евродирективата позволява да се въведете задължителен одит за малки предприятия, като се вземат под внимание специфичните условия и потребности на тези предприятия, но не и за микропредприятия, включително и за АД-та.

Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия счита, че чрез допускането на одит на микропредприятия, които са АД, се изкривява основния принцип на Директива 2013/34/ЕС "Мисли първо за малките" и не се постига нейното транспониране в българското законодателство, като предлага това да бъде коригирано.

Почти всички малки предприятия задължително на одит

Малките предприятия, според директивата са предприятия, които към датите на балансите си не надхвърлят праговете по най-малко два от следните три показателя:
а) обща сума на баланса: 4 000 000 EUR;
б) нетен оборот: 8 000 000 EUR;
в) среден брой на служителите през финансовата година: 50.

Според параграф 43 от директивата, годишните финансови отчети на малките предприятия не следва да подлежат на споменатото задължение за извършване на одит, както е записано: "тъй като одитът може да представлява значителна административна тежест за тази категория предприятия, като същевременно в много от малките предприятия едни и същи лица са както акционери, така и управители, и затова не се нуждаят особено от това трета страна да гарантира достоверността на финансовите отчети."

Въпреки това, директивата не следва да възпрепятства държавите-членки да налагат извършването на одит на малките предприятия, като се вземат под внимание специфичните условия и потребности на тези предприятия и на ползвателите на финансовите отчети в България.

В проектозакона, предложен от ИДЕС критериите за това кога едно предприятие подлежи на задължителен одит от член на ИДЕС, са твърде по-ниски от препоръчаните в Директивата, а именно:
а) обща сума на баланса: 2 000 000 лева ~ 1 023 000 EUR;
б) нетен оборот: 3 300 000 лева ~ 1 700 000 EUR;
в) среден брой на служителите през финансовата година: 50

АССП счита, че те не отговарят на специфичните условия и потребности на малките предприятия и на ползвателите на финансовите им отчети. Така на практика голямата част от малките предприятия биха подлежали на задължителен одит от член на ИДЕС.

Цитат
АССП посочва, че членовете на ИДЕС, които са общо 693 души в България, имат пряк корпоративен интерес от това повече от малките предприятия да подлежат на задължителен одит от тях.

И затова асоциацията предлага въпросът за задължителния одит на малки предприятия да бъде широко обсъден с представители на малкия бизнес, работодателските организации, Министерство на Икономиката, Министерство на финансите, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, както и с други заинтересовани страни.


"Мисли първо за малките!" А за микропредприятията?

"Мисли първо за малките!" е основен принцип на евродирективата. Това изрично е записано в параграф 10 от преамбюла й. Съгласно Директивата най-малките предприятия са микропредприятия.

АССП обръща сериозно внимание, че в предложения проект на Закон за счетоводството липсват изцяло субекта "микропредприятие" от Директива 2013/34/ЕС.

В законопроекта на ИДЕС не е дадено определение за микропредприятие и затова не са предвидени съответните възможни облекчения за тези предприятия.

Какво предвижда директивата за микропредприятията?

Микропредприятията са предприятия, които към датите на балансите си не надхвърлят праговете по най-малко два от следните три показателя:
а) обща сума на баланса: 350 000 EUR;
б) нетен оборот: 700 000 EUR;
в) среден брой на служителите през финансовата година: 10.

Директивата изрично уточнява, че микропредприятията разполагат с ограничени ресурси, с които да изпълнят високите регулаторни изисквания. Тези правила налагат върху тях административна тежест, която е непропорционална на тяхната големина и следователно създават относително по-тежки условия за микропредприятията в сравнение с другите малки предприятия.

Ето защо АССП предлага определението за "микропредприятие" да залегне в новия Закон за счетоводство, както и предвидените облекчения за тези предприятия.

Цитат
Например микропредприятията могат да бъдат освободени от дългото оповестяване към финансовите си отчети. Те имат право да съставят само основните форми на Отчет за приходите и разходите и Баланс със съвсем малко допълнителни цифри под чертата на баланса, които евродирективата предвижда. Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия счита, че това сериозно ще облекчи отчетността им.


АССП предлага да се създаде единна точка за подаване на отчети и счетоводни данни към НАП, НСИ и Търговски регистър към Агенция по вписванията. Това е и настойчивата препоръка от параграф 39 от директивата и плановете за намаляване на административната и регулаторната тежест на бизнеса.

В тази връзка е достатъчно да се разшири единната входна точка, включително и онлайн, чрез електронен подпис към НАП и НСИ, като тя се обвърже с Търговския регистър. По този начин ще се гарантира подаването на отчетите на всички дружества, подали годишната си данъчна декларация, като се напомня за изнесените данните за неподаване на годишни финансови отчети от някои компании - задължение, което всички предприятия в България по закон.

За някои скъсени срокове

АССП обръща внимание, че в сравнение със сега действия Закон за счетоводството, в законопроекта на ИДЕС са скъсени сроковете за публикуването на финансовите отчети от предприятията в Търговски регистър към Агенция по вписванията. Асоциацията счита, че трябва да се запазят сроковете за публикуване на финансови отчети от сега действащия Закон за счетоводството, ако не се създаде единна входна точка за подаване на отчети, декларации и данни към НАП, НСИ и Търговски регистър към Агенция по вписванията, с мотиви, че предложението на ИДЕС за скъсяване на срокове не се облекчават предприятията, а се затрудняват.

Глоби и санкции

В няколко члена от административно наказателните разпоредби на проектозакона на ИДЕС е заложено, че "наказание се налага както на предприятието, така и на всеки член на органа на управление на предприятието".

АССП счита, че наказанието следва да се определя от тежестта и поредността на нарушението, и е достатъчно да бъде глобено самото предприятие, а не всеки член на органа на управление на предприятието. В тази връзка АССП предлага тези текстове да отпаднат, защото е изключително утежняващо като санкция. Още повече, че няма подобна практика в българското законодателство за едно и също административно нарушение да се наказва едновременно предприятие и всеки член на органа на управление на предприятието.

Малките и средните предприятия са двигателят на всяка икономика в Европейския съюз и по света. По тази причина е от изключителна важност националната политика да е насочена в тяхна подкрепа особено, когато работят в условията на икономическа и финансова криза.

АССП счита, че трябва да се приложат адекватно възможностите дадени от Директива 2013/34/ЕС за максимално облекчаване на отчетността и административната тежест по отношение на малките и средни предприятия, и особено на микропредприятията в България.

Цялото становище на АССП може да изтеглите от тук.


Свързани теми:
Новият Закон за счетоводството на ИДЕС или лобизъм в 12 без 10
Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия получи отговор от Висшия адвокатски съвет по своето становище относно спорния законопроект за изменения в Закона за адвокатурата, внесено в деловодството на Народното събрание.

АССП счита, че със законопректа се прави опит редица счетоводни дейности да бъдат окачествени, като “адвокатски” в чл. 24, ал.1 и съответно да бъдат забранени за извършване от счетоводители, съгласно наказателните разпоредби на чл. 150.

Без да влиза в конкретика по спорните текстове от законопроекта, Висшият адвокатски съвет изразява категоричното си несъгласие с позицията на Нотариалната камара, Националния съюз на юрисконсултите и Асоциацията на специализираните счетоводни предприятия.

"Не могат да бъдат споделени аргументите, че чрез тези законодателни промени се създава неоправдано предимство при упражняване на дейностите по чл. 24 от Закона за адвокатурата, които са от изключителната компетентност на адвокатите и упражняването им по занятие е недопустимо от трети лица. Тази законодателна промяна е на практика прецизиране на правомощия и дейности, които и досега адвокатите са извършвали. Желанието за създаване на реални механизми за санкциониране по административен ред на лица, осъществяващи нерегламентирана адвокатска дейност е продиктувано от разбирането да се създадат гаранции за защита  на интересите на гражданите и не може да бъде разглеждано като опит за изземване на властнически правомощия. Търсенето на отговорност от лица, които не са вписани като адвокати и упражняват тази дейност, е в пряка зависимост от необходимостта да не се нарушава правовия ред.

Приемаме изявленията в заявената позиция като грубо вмешателство в организацията и дейността на адвокатурата при упражняване на високоотговорната и конституционно закрепена дейност за защита на свободите, правата и законните интереси на гражданите и юридически лица."
, пише още Висшият адвокатски съвет. Цялата декларация може да видите на сайта на Висшия адвокатски съвет тук.

В също време Софийска адвокатска колегия, настоява пред Висшия адвокатски съвет да защити законопроекта, като предприеме спешна реакци срещу "опитите на всякакви други заинтересовани лица, скрити за общностите на нотариуси, юрисконсулти и други такива да въздействат върху обективното разглеждане на законопроекта и неговото приемане от Народното събрание".

"Настояваме, също така, Висшият адвокатски съвет да се противопостави остро на „жалните” писания в Интернет –пространството, в това число- на сайта на notarius.bg §22 седмичник”  и други подобни и при необходимост- искане за закриване на тези сайтове, проповядващи плач по дейност, която е изконно адвокатска и която е иззета незаконно от всякакви знайни и незнайни юристи и неюристи, дори счетоводители, в нарушение на чл.134 от конституцията и чл. 2, 3 и 24 от настоящия закон за адвокатурата.", пишат още в декларацията си софийските адвокати, които се предполага, че познават Европейската конвенция за правата на човека, Конституцията и принципа за свободата на словото.

Цялата декларация на Софийска адвокатска колегия, може да видите на нейния сайт тук.



Всичко по темата:
Адвокати заплашват със стачка, ако парламентът не приеме техен лобистки закон
КЗК отсече: Проектозаконът за адвокатурата е вреден за свободната конкуренция
Десетки организации са против лобисткия законопроект на адвокатите (видео)
КЗК образува производство по готвените лобистки промeни в Закона за адвокатурата
Дори депутатите, вносители на Закона за адвокатурата имат резерви към него
Среща с депутатите в НС по спорния законопроект за адвокатурата
БСК: Проектът за промени в Закона за адвокатурата е лобистки!
АССП за права на счетоводителите и срещу лобисткия проектозакон за адвокатурата
Адвокатите отговориха на счетоводителите по спорния законопроект

Глоби за всеки, който консултира, регистрира, подава заявления, но не е адвокат