Здравейте, имам следния въпрос - в момента съм в отпуск за гледане на малко дете до 2 години. Детето ще ги навърши на 07.11.2014 г. От 01.04.2014 г. ще постъпи в държавна детска ясла и съответно аз трябва да се върна на работа. В момента съм бременна и термина ми е 27.07.2014, но имам здравословни проблеми и няма да мога да се върна на работа, а ще съм в болнични.
Въпросите ми са:
1. Ще имам ли право на половината от обезщетението за отглеждане на малко дете, след като ще съм в постоянни болнични?
2. Документа, който трябва да представя пред работодателя е само Приложение 12 - за промяна на остоятелства, като посоча като основание, че детето започва ясла и аз се връшам на работа, нали така?
3. Обезщетението за бременност и раждане и после за остатъка до 410 дни на каква база ще се изчисли - 18 месеца назад, като се включват всички получени от мен суми (обезщетения, болнични) или ще се запази размера ми от първата ми бременност?
Много се извинявам за дългите въпроси, но се опитах да прочета преди да ви попитам, но за да съм сигурна, че правилно съм разбрала, питам и Вас. Много благодаря!