Може ли предизвестието при срочен трудов договор да бъде 1 месец или задължително трябва да бъде 3 мсеца?
Здравейте искам да попитам, дали правилно разсъждавам, за майка, която се връща на работа и прекъсва отпуската си за гледане на дете до 2 год.възраст, не го прехвърля на никой и дете не тръгва на ясла. Тя си е подала заявление, пуснали сме заповед, попълнила е приложение 7 и 8 за промяна на обстоятелствата:
1, майката има право на 50 процента майчинство?
2, Подаваме приложение 10 с редовни данни на основание приложение 7 с деклариране промяна на обстоятелствата, за прекъсване на отпуската, подав се до 3 работни дни от промяната?
3, Подаваме приложение 10 с редовни данни на основание приложение 8, но какво да деклрираме: промяна на обстоятелствата или деклрирам следните обстоятелства и кое да отбележим, за да взима 50 процента майчинство, подава се 10 число на следващия месец?
Благодаря предварително!
Оплетено стана, но според вас с наема, ще се решили въпроса с това гориво.
Извинявам се, че отварям темата отново, но управителя на фирмата не желае да промени сумата по гражданския, но е съгласен да се сключи договр за наем за автомобила на въпросното лице, по този начин би се решил въпроса за разходите за гориво да се признават за данъчен разход?
Може да се ползват услугите на застраховател или оценител?
Как се определя пазарната цена за наем на лек автомобил, който ще се ползва в дейността на фирмата?
И ние го правим, така с протокол и го включваме в двата дневника, правихме запитване към НАП и това беше и техният отговор!
С колежката ми, разисквахме този въпрос и не е обяснила точно, в такъв случай данъчно признати ли са тези разходи с тази клауза в договора?
Благодаря ви, само, че лицето не се командирова, услугата се извършва в София, разнася списания с колата си.
Благодаря ви, ще сключим договор за наем, пускаме заповед, че автомобила ще се ползва за дейността, тоест с него ще се превозват стоки и с пътни листи се оправдават разходите за гориво. Само не знам, собственика може ли да си я ползва извън работно време и събота и неделя, като за това време, няма взима разходни фактури, т.е няма да има лично използване. Може ли ако имате примерен договор за наем да го прикачите.
Благодаря предварително и хубава вечер  :smile1:!
Здравейте, отново се обръщам към вас за съвет, собственик на фирма занимаваща се с търговия на стоки му предстои закупуване на лек автомобил, желае да го използва за превоз на стоки, фирмата е регистрирана по ДДС, как е най- коректно:
1. Да се регистрира на името на собственика, той да сключи договор за наем с фирмата по пазарни цени и автомобила да се ползва за дейността, тогава ще има ли право на данъчен кредит за горивото и материалите по експлоатация на автомобила и те ще бъдат ли данъчно признати?
2. Да се регистрира на името на фирмата, тогава ще има ли право на данъчен кредит за горивото и материалите по експлоатация на автомобила, щом с него ще се превозват стоки.
От това което изчетох, май по т.1 ще има право на данъчен кредит за материалите и горивото, но желая да споделя мнение с вас.
Всеки ден нови казуси, благодаря ви, че отделихте отново от времето си, за да ми съдействате, длъжността е за технически сътрудник, ще им обясня този варянт, но си държат на трудов, да си има вписвания в трудовата книжка и така. Да си носят отговорност, мен ме притеснява при проверка, къде ще покажат работното й място, стая от жилището им, явно  :smile1:.
И граждански не става, защото пак трябва да е сол, инак това щеше да е добър варянт.
Икономия на осигуровки :smile1:., трябва да измисля варянт?
Седалището е  постояния адрес на управителя, но това не е офис или някакъв обект, а там където живее?
Благодаря, ще помисля, ако не трудов договор от разстояние е варянт, може би?