Благодаря за цялото време, което ми отделихте, Весели празници!
по инвойса си заприхождавам стоките, а от МД- ДДС и митото което го слагам към стойността на стоките, фактурата за транспортта, също я слагам към стойността на стокота.
Благодаря ви, не ги разбирам тези хора, защо инвойса и турската фактура са на различни дати, но мен ме интересува инвойса, нали така? :smile1:
може би ви омръзна от мен, само да попитам още нещо инвойса по който плащаме и турската фактура са с различни дати, коя фактура осчетоводявам?
Аз мисля, че щом жената е съгласна да й се удържат повече от колкото по закон, няма проблем, иска по- бързо да си изчисти задължението. :smile1:
Искрени благодарности към вас! :smile1:
значи, ако имам фактура издадена във валута и към края на годината не е платена, правя преоценка на задължението.
но това го правя, ако имам валутна сметка, а аз плащам от левовата и валутната разлика ми е между курса на банката в деня на плащането и курса по който(на БНБ) се осчетоводява фактурата, затова се обърквам.
не се ли прави преоценка, когато имам валутна сметка или май се бъркам?
как я правя тази преоценка? :blush:
Благодаря ви, значи плащането по курса на банката( купувам валута) за деня на плащането 11.08.2016, фактурата по курса на БНБ за деня на издаването й, т.е 08.09.2016. И ще се получат валутни разлики.
В края на годината правя ли преоценка?
Писмо от ЧСИ-то за сумата и декларация от служителката, че е съгласна да й се удържа тази сума и мисля, че няма проблем.
20.43 лв.
Има една програма за изчисляване на запор- "Запор 1.0".
Здравейте, знам, че много се е коментирало за валутните разлики, но нещо ми убягва. Ситуацията е следната: Поръчваме стока от Турция, плащаме авансова от левовата ни сметка в долари по инвойс на 11.08.2016, турската фактура се издава на 08.09.2016 в долари, по кой курс осчетоводяваме плащането и самата фактура, на банката или БНБ.
Благодаря ви предварително.
И аз да попитам, фирмата е с основна дейност търговия със стоки, притежава лек автомобил, с който прави доставка на стоките, Цената на транспорта е включен в цената на стоката, т.е не я фактурираме отделно, в този случай може ли да ползваме данъчен кредит за горивото и др. консумативи за колата, тъй като я използваме за дейността?
Или пък веднъж в месеца да я отдаваме под наем на собственика. :smile1:
Управител на ЕООД се осигурява по ДУК на 1500 лв., работи в др.на фирма на трудов и се осигурява върху 1100 лв, ако подаде окд 5 да се и самоосигурява през ЕООД-то, не трябва да внася осигурителни вноски и осигурителния доход ще зависи от дохода му през 2014 г. :smile1:
Благодаря! :smile1:
За да не отварям нова тема, фирма започва да издава фактурите си чрез програма, до фактура 200 е изразходвала кочана и от номер 201 започва на програмата, няма проблем това да стане?