Здравейте, само да попитам, нали данък дивидент(в полза на местно физическо лице) се превежда по сметка Данъци (приходи на централния бюджет): BG88BNBG96618000195001, че нещо се обърках?
1.2. При анулиране в данъчен период, различен от този на издаване на документа

В такива случаи документът се включва във файла „PRODAGBI.ТХТ” на издателя, като в полетата, описващи стойности, се попълват такива, равни по размер на съдържанието на съответните полета от оригиналния запис в дневника, но с противоположен знак. На практика това означава, че анулираната фактура трябва да се опише отново изцяло в дневника за продажбите, с тази разлика, че стойностите, посочвани в съответните колони на дневника, ще бъдат с отрицателен знак. В резултат на това отразяването на анулираната фактура ще доведе до намаляване на задължението по ЗДДС на доставчик.
Може би, така е най-добре! Благодаря и приятна почивка!
Да,стоката не е заприходена!
Взета е от доставчика, впоследствие е продадена, но доставчика забравя да прати фактурата и сега вижда,че не му е платена и ни я изпраща сега и нашия клиент и той малко разсеян и така, само да я беше пратил преди един месец преди всичко да беше подадено.
Искрено ви благодаря на всички за съдействието,но все още не знам какво да правя!
Да, получена е и е продадена.
Здравейте, получихме фактура от 09.2022 за стока за 1200 лв., която все още не е платена, но е продадена(фирмата доставчик е забравила да ни изпрати фактурата), но 2022 г. вече е приключена всичко е подаденои корпоративния данък е платен, как най-коректно да осчетоводя тази фактура и да не коригираме 2022 г. за ДДС все още може да се ползва.

1. Да се осчетоводи на сметка 122/401-1000 и 4531/401-200, но с корпоративния данък какво правя , в декларацията за 2023, къде трябва да го посоча, за де не се изгуби.
2. Осчетоводявам я като текущ разход и след това в год.данъчна декларация за 2023 в увеличение на СФР, но този разход го губим.
3. Фирмата доставчик предлага да я сторнират или да направят  кредитно на нея  и нова с дата 2023г.
Според вас кое е най-коректно?
В т.5 от указанията за Таблица 1 са изброени доходите и приложенията от които се вземат, за да се попълни к.5, наемът не го виждам, и мисля не трябва да го включвате.
Искрено ви, Благодаря!
Напрвих проверка и излиза,че имат ддс регистраия в Унгария!
Честит празник на всички дами! :smile1:
Мястото на изпълнение на услугата е извън България, но във фактурата е без ДДС. Двоумя се за протокола, защото може би ще ни посочат в тяхната vies декларация.
Ако си начисля ддс с протокол, ставката 9 или 20 проента трябва да бъде. Ще имам право на данъчен кредит, за нощувката на основание чл.70,ал.3,т.7 от ЗДДС.
Здравейте,получихме фактура за нощувка  от Унгарска фирма с Унгарски ДДС номер, но във фактурата няма начислено ддс (начислена сума ддс 0,00 лв. и на унгарски написано-освободен данъкоплатец), трябва ли да издам протокол по чл.117?
Аз също не съм убедена, че ще свърши работа, но няма др.документ и плащането през фирмата.
Наш служител е командирован в Гърция за два дни, описва си командировъчното и отчета само дето за нощувката там няма фактура, а само самата резервация направена през booking (нощува в къща за гости, не могат да му издадът фактура, физически лица са), как стои въпроса с ддс в такъв случай?
Ние го признаваме на разход, като част от командировка.
Здравейте, тъй като за първи път ще се наложи да правя тримесечни вноски по ЗКПО, да помоля за мнение правилни ли разсъждавам. Очаква се нетните приходи от продажба на услуги да превишат 300 000, това значи, че за тази година не правя нищо, но 2024 г., трябва да се правят тримесечни авансови вноски с  Декларация по чл. 87а от ЗКПО за деклариране вида и размера на авансовите вноски (01.03.24-15.04.24) и по чл. 88 от ЗКПО за промени на авансовите вноски ( до15.11.24) и незнам, дали не пропускам нещо?
Благодаря ви предварително и весели празници!
Според вас, въпреки, че няма да ползваме данъчен кредит на фактурата за гориво, да я включа в ддс декларацията без право на данъчен кредит?
Благодаря за съдействието!
Хубава вечер!
Здравейте, имам следната ситуация, управителя с личен труд пътува по работа с автомобил, който не е негов, а на причтел, донася ми фактура за гориво платена с дебитната картата на фирмата на стойност 70 лв.. Как да я осчетоводя, като в команировъчното е описано  транспорт с лично мпс и възлиза на 100 лв. ДДС на фактурата няма да се ползва предвид това, че няма договор за наем с този лек автомобил.
Осчетоводявам фактурата:
Дт 609-70.00
   Кт 503-70.00
Осчетоводявам разликата по командировъчното за транспорт
Дт 609-30.00
   Кт 501-30.00.
Не ми изглежда мнодо добре, но не знам какво да направя. Колко пъти сме говорили да не взимат фактури за гориво на името на фирмата при комнадировка с лично МПС, пък и платена с картата на фирмата, а само касова бележка, но това е. :smile1: