Здравейте, бъдеща майка, която е в обикновен болничен от един месец и предстои раждане. Във фирмата в която работи, актуализират заплатите със задна дата, според вас, дали и НОИ ще коригира сумата, която е платило на лицето за този период?
Благодаря ви за съдействието!
Успешен ден на всички! :smile1:
Защото е забравено да се подпечата от насрещната фирма?
Здарвейте, данъчно признати ли са на разход- Протокол за доставка на самолетен билет и билет за автобус без заповед за командировка?
Благодаря ви!
Единствен служител е във фирмата, затова си мислех, като социален разход.
Но наистина за дребни суми трябва да се правят сложни варианти, защото абонаментните договори за юридически лица, не му били изгодни :smile1:.
Хубав и ползотворен ден!
Все още разсъждавайки си мисля, че ако фирмата му плаща телефона, като един вид социален разход, тъй като не е в натура, трябва да се начисли в заплатите. Няма вариант да му се изплащат парите с рко, просто липсва първичен документ и липса на документална обосновка.
Здравейте! Управител на ЕООД, СОЛ с личен труд, иска сметката за телефона да се покрива от фирмата, при положение, че договора за телефона не е сключен с фирмата, а с физическото лице (управителя). Варианта да се сключи, анекс към личния труд, че фирмата ще покрива този разход, и с рко да му се дават парите или така с анекса трябва да влезе към заплата от личния труд. Но къде отива и личното ползване?
Бъркаме факта, че това не е протокол по чл.117, а протокол издаден от туроператора.
в Протокола за продажба на самолетен билет от туроператорската фирма е написано основание за неначисляване на ддс чл.36(1) от ЗДДС., т.е този протокол трябва ли да се включи в дневника покупки?
Здравейте, имам подобен случай! Туроператора е българска фирма регистрирана по ДДС. Протокол по чл.117 не се прави, тъй като доставчика е бълг.фирма, но трябва ли този протокол за покупка на билет да се включи в дневник покупки и къде или само да се осчетоводи като разход без да се включва в ддс декларацията?
Благодаря, Ви! Ще пробвам дано се получи.
Хубав ден!
Здравейте, използвам ПП на НАП за Д1 и 6, трябва да прехвърля базата с данни от един компютър на друг. Комирам папка DATA в която се намира mdb. файла с базата, на флаш памет. След това на втория компютър с инсталирана програма и следвайки инструкциите на НАП за импорт на Д.1 от бутона "Файл MSDOS", търси файл DB_OSIG.DBF, но не го намира. Явно нещо бъркам, и се надявам някой  да ми съдейства.
Искрено ви благодаря за цялото съдействие!
Хубав ден!
Благодаря ви!
Трябва да се сдобие с удостоверение от техните данъчни служби и  да се посочи в част II на приложение 9? Изравняване на осигуровки трябва ли да прави при положение, че не е самосигуряващ се?
Не, след като към 31.12.21 г. няма нает персонал.
Не е самоосигуряващо се, примерно свободна професия, няма и фирма. Обмисля идея да регистрира фирма и вече ще си пуска фактура, но сега как да го декларира? А за регистрация по Ддс на основание чл. 97а изобщо не говорим. Четох СИДО между Гърция и България и в чл. 14 се казва, че данъка от подобни доходи се дължи в нашата държава, но не съм сигурна и затова търся споделен опит.
Здравейте! Трябва ми вашето съдействие по следния въпрос, дали правилно разсъждавам:
лице сключва договор за предоставяне на консултантски услуги с гръцка фирма и веднъж годишно по банковата си сметка лицето получава сумата за услугата. За 2020 г. ги получава  2021, т.е  в декаларацията по чл.50, трябва да посочи и тези доходи, евентуално в приложение 3 и приложение 9 (част 1 или част 2), ако се сдобие с бележка за ударжания данък и осигуровки от гръцката фирма, ако ли не трябва да плати тук данъка за този доход, нали така.
Ако не го декларира, какво би станало :smile1:?
И аз благодаря, на всички ще пиша, как е минала регистрацията по ДДС, когато всичко приключи.
Хубав ден!