Задължително ли е да бъде попълнен? :blush:
Здравейте, задължително и е попълване на справка за изразходвано гориво за 2016, тъй като ми свети един предупредителен контрол от нея, защото миналата година имаме потребление на дизел, а тази нямаме и отчета ми се приключва с този контрол. Да попълня справката за изразходвани суровини, в нея нали има и ред в който се показва и изразходвано гориво?
Благодаря, значи дори, да нямаш, по-добре да си отметна по ЗКПО, отколкото по ЗДДФЛ и така по този начин сме показли избора и евентуално, ако се появи този  разход, как да го облагаме.
Част ІХ - Деклариране на избор за облагане на доходите в натура, представляващи разходи в натура, ако нямаш лично ползване трябва ли да я попълваш и изобщо, за какво служи?
Тоест Баланс, ОПР, ОПП, Справка за дълготрайните активи и т.н...
Само да попитам, за да не отварям нова тема, щом предприятието ни отговаря на условията за микро предприятие, изготвя съкратен баланс и опр към Търговския регистър, а към НСИ всичко ли се изготвя?
Здравейте при годишната инвентаризация към 31.12.2016 на стоки, които са внос от Турция,платени, ги инвентаризираме по стойността по която са заприходени по фактурата, тоест по курса на долара на БНБ по дата на фактура, а не по курса на долара на БНБ към 31.12.2016? 
фактурата е приходна, значи : 2016  499/703
                                                                703/123
                                                       2017  411/499               
                                                                  503/411 ,
грешно ли, ако ги включим в 2017 г., като приход и могат ли да докажат данъчни реално през декември или януари 2017 е  извършена услугата?                         
не, дейността е на лаборатория и не е регистрирана по ддс.
Здравейте, може би е коментирано и друг път, но не знам как да постъпя, фактура с дата 22.01.2017 г., в основанието е написано "извършване на хистологични изследвания по договор за месец Декември 2016 г.", трябва да я включа в 2016 и как или да си я осчетоводя 2017 г. Ако трябва да я включа в 2016 г., трябва да я включа и в очета към статистиката за последното тримесечие, нали и ми е странно фактура от 2017 да се осчетоводи през 2016.
Благодаря ви, мога ли да прехвърля салдото от 4531 на 4538, като не сме посочили в ДДС, декларацията, ДДС на възстановяване?
Здравейте, има ли проблем при годишното приключване , че сметка 4531 има салдо (Дебитно), то идва от това, че месец Декември имаме повече разходи от приходи, осчетоводяваме си ги за декември и на част от тези фактури, отмятаме да влязат в ДДС м.01.2017 г., проблем ли е?
Благодаря, Весело посрещане на Нова Година.
Благодаря, явно няма как да се избегне или мисля си вариант на трудов за по чл.114.
Може ли, съдружник в ООД, който не извършва дейност в ООД-то, съответно не се самоосигурява, не е управителя,  да сключи граждански договор с дружеството за един месец и да не подава ОКД-5 за начало и край на самоосигуряването и да не сключва договор за личен труд, с една дума да се избегне самоосигуряването, а да си бъде обикновен граждански договор. Малко объркано се изразих, дано ме разберете!
Не, ако СОЛ е с личен труд, данъка се подава в Д6.