От значение е пенсията на лицето дали е над минималната работна заплата.Но предполагам, че не е .Принципно може основното трудово възнаграждение да е 560 лв, Тук от значение е бруто какво се получава.В чл. 446, ал. 1 от ГПК се има впредвид брутното трудово възнаграждение, от което приспадате дължимите върху него лични данъци и задължителни осигурителни вноски.Но ако запорът е за дете,за издръжка, бруто или нето няма никакво значение.Дължи се вноска на месец, както го е определил съдът.Най-добре, за да няма запор лицето и на лични банкови сметки, да направи споразумение с ЧСИ.Тогава вече всичко минава лекичко.Но се присъединяват към запора и всички дължими публични и общински задължения.
Да разбираме, че сте подавали Д1 на друго ЕГН, а не на вярното.Мисля, че трябва заличаване на Д1 за целия период помесечно.И вече нова Д1.Тук не е налице корекция.Мисля, че трябва да се обърнете към НАП за ревизия и да подадете редовна Д1, с вярното ЕГН.
Разглеждам заявление Г 3 за представяне в Агенцията по вписванията декларация по чл. 38, ал. 9, т. 2 от ЗС за неактивност през 2018 година.
Не ми е ясно долу в описанието на обявените актове, където пише "подлежаща на обявяване декларация по чл 38, ал. 9, т. 2 от ЗС, с която личните данни освен тези които се изискват по закон са заличени".Каква е ролята на това поле и задължително ли се поставя отметка?
Правилно са Ви казали.Но не мислите, ли че човек със стаж 12 години по една професия ще бъде по-полезен като активен в икономиката, на пазара на труда.А не да си стои вкъщи с доход от 150-170 лв. месечно.И за Вас ще е по-добре финансово да работите.Препоръчвам Ви да си намерите работа, а не да търсите вратички в законите как без да работите, за да получавате пари.Все пак тези пари идват от данъкоплатците.Ако сте зле със здравето или се налага да се грижите за ваш близък, е друг въпрос.Тогава ще Ви трябват време и пари, за да живеете.В крайна сметка работете и нещо, което не е по специалност.Но просто търсете варианти да се трудите.
На мен не ми стана ясно какво заявление или изобщо образец трябва да подам към ЗАНС във връзка с чл. 4 от ЗМИП в качеството ми на счетоводител по граждански договор?
Точно така е.
Въвежда се от работодателя във връзка с организацията на работа, заповедта е еднократна, ако се налага да се включват към графици допълнителни групи, звена и т.н. се прави нова заповед.
Графиците можете да ги правите както ви е удобно, може и за цялата година, стига обезпечаването ви да е достатъчно.
Ако ги правите месец за месец, то те трябва да са готови поне 10 дни преди началото на следващия месец, за да може персоналът да се запознае с тях.
Не е проблем да изпратите графиците на всеки по отделно на електронната поща, за да се запознаят с тях (след като всички са в отпуска).

Това за общото събрание може би си е някакво ваше решение на местна почва или някакво условие от КТД, ако имате такъв.
Не знам дали сте ми проследили мисълта.
Целия месец декември персоналът е в отпуск и в болнични.Няма кой да се разпише на "запознат със заповедта".А на практика само един работник е работил през месец декември 2018 г- и януари 2019 г. , и от от 08,00ч. до 17,00 ч. с почивка на обяд от 12,00 ч. до 13,00 ч.А принципно и той обикновено фигуриран в списъка за работещите на СИРВ. За декември 2018 г. има заповед за СИРВ, разписана от работещите на СИРВ, на 20.11.2018 г. Няма заповед за януари 2019 г., защото всички са в отпуск и в болнични, с изключение на един, работил 7 дни.А в януари 2019 г. пак всички са в отпуск и болнични и само този работник е работил 15 дни.Въпросът ми е за тази заповед за януари 2019 г.Може ли да се пусне заповед за СИРВ само за този работник, който е работил?
Първо е заповедта за СИРВ, а след това графика се прави.Но за да се направи заповед, тъй като персоналът, работещ принципно на сумирано работно време, е 10 човека, трябва да има и общо събрание на работниците и служителите с цел да се приеме решение за СИРВ. А работниците и служителите целия декември са в отпуск и в болнични, с изключение само на един работник.На практика трябва да има събрание и след това заповед.Н работниците и служителте са в законоустановен отпуск.Няма как да се проведе общо събрание.
През месец декември 2018 година само един шофьор работи, но със заповед за работно време от 08,00 ч. до 17,00 ч. с почивка от 12,00 ч. до 13,00 часа.Целият друг производствен персонал, за който издаваме заповед за СИРВ с период на изравнение от един месец на работното време е, е в платен отпуск или в болнични.През януари месец 2019 година целият персонал, работещ на сумирано работно време,  без изключение е в платен отпуск и в болнични.На 20.11.2018 г. е издадена заповед за СИРВ през декември 2018 година.Сега за месец януари 2019 година не сме издавали заповед за СИРВ поради отпуските.Редно ли е така?От 01.01.2019 г. трябва да се прави и тримесечен периодичен инструктаж.Но поради отсъствието на работниците не сме го правили.Смятам, че този инструктаж трябва да се прави при първия работен ден за всеки един работник.Редно ли е така?
Уважаеми колеги,благодаря  за отговорите.Верният отговор е, че данъкът става дължим от датата на издаване на данъчния документ.Много често се спекулира с т. нар. Отчет за продажби, в който се включват всички доставки през месеца, за които не са издадени данъчни документи, където тези доставки се посочват по отделни проценти ДДС и видове доставки.Много често счетоводители грешат и в този отчет посочват и облагаеми доставки, за които са издадени фактури в следващ месец в срока по този закон.И когато са издали фактура, в следващия месец отново посочват фактурата и със знак минус със същия размер на ДДС намаляват отчета за продажби.Това е грешка.Забелязах го при едни колеги, които са го направили в миналата година в месец август.За това повдигнах този въпрос, за да видя отговорите.
Но Ддс трябва да се начисли при продавача до края на месеца, в който е данъчното събитие.А фактурата е с дата от 01 2019 година.Какво правим тогава?
С протокол акт 19 се приема извършването на СМР. Да.В този случай вече е налице извършена услуга.И датата на данъчното събитие е дата на приемане на СМР.На практика е налице продажба.
Акт протокол 19 с дата на одобрение 29.12.2018 г.Дата на издаване на фактура 02.01.2019 г.  Как продавачът ще начисли ДДС продажби в месец декември 2018 г., като е пуснал фактура на 02.01.2019 г.?
Спрян касов апарат през 2018 година. Фирмата съществува в търговския регистър.Но в момента не осъществява дейност.Дали трябва в такъв случай касовия апарат да се настройва с нов софтуер?
На мен ми е ясно, че е нула в баланса.Но ние сме в строителния бранш и работим по В и К цикли.И разходите , които правим за обекти, незавършени към 31.12., тъй като не са приети от възложителя, ги натрупваме в сметка Незавършено производство.А това е салдо от порядъка на 100-200 хил лв.Да не би това да им примамва окото?
Към 31.12.2017 г. имаме налични МЗ на стойност 69 лв.Преди 4 дни получихме имейл от НАП,че стриктно се проверяват отчетите и счетоводните баланси за високи стойности на МЗ.Някой получавал ли е такъв имейл?
В сайта на НАП излиза регистрацията по ЗДДС  на фирма  и съответно датата.Но по телефона при проверка в автоматичната им система ми отговаря-"Дружеството е регистрирано по ЗДДС. Заявката ви не може да бъде изпълнена." Защо в автоматичната им система ми дава такъв отговор? При проверка на още 3-4 фирми си ми дава и че са регистрирани и датата на регистрация.Какъв може да бъде проблемът?
Имаме няколко фактури, пуснати по банков път от доставчици, в месец ноември 2018 г. за суми от 2500,00 до 5 000,00 лв.Но тъй като поддържаме в касата по 10 000 лв., а в банката не са ни превели една сума от 15 000 лв. клиенти, и нямаме сега достатъчно в банката, за да ги платим по банков път.А за да внесем наличните 10 000 лв трябва да платим такси от около 50 лв.Доставчиците ни разполагат с касови апарати.Възможно ли е да платим фактурите в бой в месец декември 2018 г. и доставчиците да ни издадат касови бонове?
Т
Здравей,

не виждам пречка да се прихванат. Стига да имате доказателства, че сделките са релани и данъчните, няма какво да им гледат, как са се разплатили.
Притеснява ме това, че фактически едната фактура е за аванс, а не осъществена сделка все още.