Триабва да попълните не декларациа 1,а декларациа за вашите осигуровки сега-дали работите по ТД,колко ви е осигурителниа доход през месеца,пенсионер ли сте,самоос. лице ли сте-тези показатели имат значение за вашите удръжки по граждански договор.
Но има .... договори.Все пак дори и като изпълняващ личен труд,той си е СОЛ,за което разходите за командировки са данъчно непризнати.Според мен няма да минете без корекция на ГДД за минали години.Може при ревизия да не ви ги признаят и да внасяте данък печалба.Че то е сгрешено,сгрешено е,но не може ли по някакъв начин да внесете алтернативен данък върху тези разходи и по този начин те стават данъчно признати.
В самата бланка на ГД го декларира.
С Д1 и Д6 няма да имате проблеми,но тези разходи за командировки на СОЛ не са данъчно признати,трябвало е да ги покажат като увеличение в ДФР.
А какво е основанието на сключване на трудов договор с майката -за неопределено време ли е,или все още в срок на изпитване,ако има такъв.
А бихте ли споделили какъв е размера на санкциите?
Да,проблем е.Графикът да е според работен месец-напр 20 дни х 8 часа са 160 часа.Вие всеки месец искате той да изработва по 50-60 часа извънреден труд,който по принцип е и забранен.Друго е 2 х 12 работи и 2 почива.
Можете да увеличите нормата със заповед на управителя на база амортизация.
Само като се сетя, какви ги има при нас........... работният ден ще мине, а те още няма да са намерили буквите. Жалка картина!
При проверка от ИТ ми написаха предписание сами работниците/служителите да си пишат имената .
Предполагам от НСИ,но се плаща първо такса и след това се заверяват.
Винаги първо се подписва заповедта,после се подава уведомление.Иначе в уведомлението коя дата на прекратяване ще впишете?
Ами дружествата са две-колко с точност е окончателният осигурителен доход на това лице като упражняващ трудова дейност като управител СОЛ,не по ДУ.Никаква друга дейност или доход.Не пишете "колкото дружества",а с точност на какъв размер на окончателен осигурителен доход ще се подава Д6 за 2014 г.?
Аз зададох точен въпрос-колко е окончателният осигурителен доход на лице,което е СОЛ в две ТДкато управляващ без ДУ,въз основа на който ще се подава годишна Д6?Никакви други трудови дейности или доходи.
Има дейност и в двете ТД като СОЛ /управител/.Ясно е,че минимума е 5040 лв.Колко е действителният осигурителен доход на основание чл. 6,ал. 10 от КСО.Това питам-кое числото?
Добре.С други думи-на лице,което е само СОЛ като управител в две търговски дружества,т.е. други доходи няма,колко е окончателният размер на осигурителния му доход през годината?Само число напишете.
Ако едно лице е СОЛ в две дружества /като управител/,самоосигурява се само чрез първото авансово през годината на 420 лв и подава Д1 с код 12,а през годината във второто нито осигуровки,нито Д1 подава,прави годишно изравняване в д6 на минимум 840 лв. и вече довнася осигуровките за второто ООД.Правилно ли разсъждавам?И ако е така,не е ли по-добре през годината да си внася осигуровки и във второто ООД?
Ето ви и отговора на е.с.о. Аспасия Петкова
Въпрос: Какви са начините за осигуряване на лице - самоосигуряващо се от ЕТ, но получава доходи за положен личен труд в ООД, където е съдружник. Може ли да прекрати осигуряването от ЕТ и да се самоосигурява от ООД или ако работи по ДУК, трябва ли пак да се самоосигурява в ЕТ? Трябва ли да се осигурява на двете места?

Ако лицето се осигурява само като самоосигуряващо се лице чрез едното от дружествата, пак ще определя окончателен размер на осигурителния доход от двете дружества и ще дължи осигурителни вноски и за доходите от положен личен труд в ООД.

С други думи-през годината се внасят в едно от дружествата осигуровките на СОЛ-а,но после се прави годишно изравняване.

до скоро се осигурявах в мое собствено ЕООД като СОЛ, на 420 лв. Тъй като станах съсобственик (50%) и съответно управител, но само по учредителен акт на ООД-то (т.е. нямам трудов договор, нито ДУК), започнах да се осигурявам там. Съответно подадох декларация ОКД5 за прекъсване на дейността на ЕООД-то. В крайна сметка обаче се налага да възобновя дейността и да издавам фактури през ЕООД-то (за удобство и за да не обърквам някои от клиентите).
Въпроса ми е : необходимо ли е с подаването на ОКД 5 за възобновяване на дейността съответно да започна да внасям осигуровки към ЕООД-то?


Ето ви и отговора на НАП:
Основополагащо за възникване на задължение за осигуряване за ДОО е упражняване на съответната трудова дейност по чл.4 и чл.4а от КСО. Сам по себе си факта, че едно лице е съдружник/собственик в дружество не е основание за възникване на задължение за внасяне на социални вноски. Съдружникът/собственик ще подлежи на задължителни осигурителни вноски съобразно извършваната трудова дейност в дружеството.
Ако Вие упражнявате трудова дейност на различни основания по които подлежите на ДОО за всяка една от тях, то предвид разпоредбите на чл. 6, ал. 10 от КСО, за лицето, осигурителните вноски се внасят върху осигурителния доход по всяка една от тях, но върху не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход за съответната година в следната поредност:
- доходи от дейности на лицата по чл. 4, ал. 1 и 2 / например трудови правоотношения, дейност по управление и контрол и др./
- осигурителен доход като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност, регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители;
- доходи за работа без трудово правоотношение.
Декларацията за регистрация на самоосигуряващи се лица се подава при настъпило обстоятелството, т.е при започване, прекъсване, възобновяване или прекратяване на всяка трудова дейност в 7-дневен срок до компетентната териториална дирекция на НАП, подписана от самоосигуряващото се лице.axlastro
Потребител
 
Мнения: 161
Регистриран на: 08 Окт 2010, 17:23
Уеб-сайт
Ако вие сте прави,а не аз,би трябвало във второ ООД/ЕООД,където лицето е съдружник или собственик,е управител без ДУ и не полага личен труд с възнаграждение,би трябвало Д1 за второто ООД/ЕООД изобщо да не се подава.Но ако във второто ООД/ЕООД полага личен труд с възнаграждение,то тогава с подава Д1 с код 90 само за данък по ЗДДФЛ.
Току-що говорих с НАП-права съм-колкото фирми без ДУ,а управител или личен труд,толкова осигуровки като СОЛ до прага 2 400 лв.