Този отговор на МТСП по юридическата йерархична стълбица е по-нисък от КСО.Затова се прилагат разпоредбите на КСО.
Не,не се удлъжават дните с болничния.Вие му начислете и изплатете обезщетението по КТ,но болничният няма да бъде изплатен от НОИ.Изобщо не го приемайте и не го предавайте,защото нямате основание.Той не е ваш работник и няма основание за изплащане на този болничен лист.Две обезщетения по едно и също време не могат да бъдат получавани.
Справка чл. 42,ал. 2 от КСО.
Ако лицето от всичките си трудови дейности през месеца надвишава МОД 2400 лв.,то тогава само ДОД внасяте.Но ако не е надвишило или ла разликата до 24 00 лв.,тъй като всякакви ДВ като премиални,целеви награди и т.н. са част от осигурителния доход за пенсия,няма как да не бъдат обложени с всички осигурителни вноски.
Но дори и по чл. 114 от КТ трябва да се определят точно дните и времетраенето на работния процес в ТД.
ГД не е обвързан с работно място и работно време,а при вас има обвързване.Уточнете точно кога има нужда от работника-ден/час и това запишете в ТД.
Не уточнявате поззували ли сте ДК за подобрения.За Вас някои недвижими имоти са ИИ /за тези под наем/,а другите са стоки.Ако сте,трябва да направите корекция по чл. 79,ал. 1 от ЗДДС в размер на целия ДК в данъчния период,в който извършвате продажбата.Ако е много висок ДК,можете да изберете да е облагаема доставката по ЗДДС и тогава не правите корекции.
Трудов договор според заетостта-на 2 до 4 часа.Точно кога работи  записвате в ТД.В никакъв случай граждански.Договор за наем на автомобила с физическото лице.Така и разхода за гориво по разходна норма и пътен лист ще ви е разход.
Фирма,занимаваща се със строителство на сгради и съоръжения.
Във връзка с дискусията "имоти-стока".Аз писах в моя тема,но никой не ми отговори.През 2007 г. се закупува стара сграда + земя от ЮЛ,нерегистрирано по ЗДДС.Заведох земята в 201 сметка,а старата сграда в 203.През 2007 и 2008 г. направихме последващи разходи на сградата.За ток,вода и други текущи ремонти разходите ги осчетоводих като разходи за текущ период.За проектна документация,дограма,плочки,саниране-по сметка 207-Разходи за придобиване на ДМА.За всички разходи сме получили фактури,от които някои с начислено ДДС.Тъй както казвате,като все още не се знае съдбата на цялата тази сграда,я заведох вкрая на 2012 г. в ДМА,защото нямаше начин тези разходи вече да стоят във 207 сметка.Приета сградата в края на месец декември 2012 г,така й начислих и амортизации през 2013 г.,почти без да е ползувана-само за януари 2013 г. за склад и за почивка на персонала,защото имаха обект в този район.Сега през 2014 г. още от началото е дадена за продажба сградата и земята с решение на управителния орган.Редно ли е да увелича в ГДД за 2014 г. с начислените амортизации от 2013 г. за сградата финансовия резултат,а общо терена и сградата да ги отнеса в сметка 304 Стоки.Но сега въпросът е -земята е УПИ-да,облагаема е със ДДС.Но какво да правя със сградата-по-точно с фактурите,отнесени преди в 207 сметка и са със начислено ДДС.Как трябва да направя корекцията по чл. 79,ал. 2 от ЗДДС-като за недвижими имоти или за стоки или услуги-да деля на 5 или на 20.В едно указание на Мургина за данъчното третиране на корекцията на ДК във връзка с подобрения при продажба на старите сгради пишеше "двадесетгодишният,съответно петгодишният срок".Е
Ако са минали 3 години от последната борса ще получавате 60% от среднодневния осиг. доход от последните 24 месеца,а а ко не са-4 месеца по 7,20 лв. на ден.
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,11915.0.html

И защо мислите, че ако прехвърлите сградата от ДМА в стоки тя престава да бъде сграда ?

В по-горния пост въпросът ми беше за тази тема, която копвам сега.

Ако по смисъла на ЗКПО сградата се трансформира от ДМА в актив,предназначен за търгуване,то тогава това вече е стока и корекцията се извършва по чл. 79,ал. 6,т. 2 от ЗДДС.Справка-чл. 80,ал. 1,тл 3 от ЗДДС-при повече от 5 години от пражненото право на ДК,вече няма нужда от корекция.
Не може със задна дата болничен.За 1 или 2 дни си пуснете платен или неплатен отпуск.
Но за цената,на която ще продавате,най-добре нова пазарна оценка.Можете да я продадете и на загуба.
Ако сградата е купена без право на ДК-не,не дължите ДДС.
Ако сградата е купена с право на ДК,за да нямате корекция на ДК,просто я изберете облагаема по чл. 45,ал. 7 от ЗДДС.Начислените амортизации нямат нищо общо с приспадането и начисляването на ДДС.
На 90% сме на едно мнение, но имам предложение да се върне старата редакция по чл. 94, ал. 1, по глава дванадесет - коригиране на счетоводни грешки.  :good:
Подкрепям безрезервно.
Но аз имам и едно предложение.Авансовите вноски да нямат падеж през годината и да влизат в текущата справка за задълженията.Все пак това е "аванс",т.е. държавата все още не си ги е заработила.
Здравейте
На 22,10,2014 ми изтича втората година от майчинството, по време на бременността бях в болнични и не можах да си използвам отпуската за 2012. Искам да попитам мога ли да я използвам след като ми изтече майчинството заедно с отпуската за двете години майчинство?
Благодаря предварително!!!
А защо тази жена не си използува отпуските реално и след това,ако има възможност да я освободите по чл. 71 от КТ.Нали знаете,че в срокът на изпитване не влизат периоди като болнични,платен и неплатен отпуск,майчинство,за да може по този начин да взима повече време обезщетение за безработица.
Първо,извинявам се за лошото писане на първия текст-останах с впечатление,че не трябва да се използуват главни букви.
Въпросът ми е към много знаещите.Тъй като тази сграда е използувана само 2 месеца през 2013 г,а през целите тези 7 години е само била заведена първо в 207 сметка,а после във 203,но на практика тя беше купена,за да се използува за ипотека или за обезпечение,ако се наложи и в един момент да се продаде,т.е целта беше да се държи с цел продажба,а не за използуване.Може ли,откакто не се използува,да я заведем като стока и по този начин да не правим корекции на дк,защото са изминали 5 години,откакто е приспаднат.
Ще ви издадат болничен за остатъка тогава от 45 дни.Достатъчно е до този момент да ходите на работа.Издава се служебна бележка от работодателя,че сте били на работа в свободен текст.Лекарят Ви може да ви издаде за остатъка,когато чак се явите при него.Но това е малко рисковано-трудно после се изплаща този болничен при тези условия.Леко раждане! :smile1:http://static.kik-info.com:8080/forum/Smileys/aiwan_smiles/smile1.gif
 :blink:
здравейте,колеги,
първо приятно ми е,че днес съм в този форум.много приятно е тук.
имам доста заплетен казус.
стара сграда,закупена през 2007 г. от неретистрирано по зддс лице.
правен е ремонт на сграда-подмяна на покрив,дограма,мазилка,саниране,проектна документация,за което е ползуван дк.сградата е ползувана за склад само през 2013 г.
сега сградата се продава заедно с упи между свързани лица.
сделката за сградата ще бъде освободена.в такъв случай ще трябва ли да се направи корекция по чл. 79,ал. 2 от зддс за дк при тези ремонти и ако да-като за недвижим имот ли или като за стока.ако се прави корекция-мисля,че е в края на годината.ако тези ремонти не се корегират като недвижим имот приложим ли е чл. 80 ал 1 т 3 от зддс,т.е. изобщо имо ли нужда от корекция.защото напр. дограма на прозорци  и врати могат да се демонтират и да се заведат като отделен актив,който вече при продажбата е облагаема сделка.