1. От Х го освобождавате по чл . 325, ал. 1, т. 1 по Кодекса на труда по взаимно съгласие . Изплащате по чл. 224 неизползвания платен годишен отпуск в Х.
2.Назначавате го в У по чл. 67, ал. 1, т. 1  във връзка с чл. 70, ал. 1 от Кодекса на труда  /със срок на изпитване в ролза на работодателя 6 м./
Спрете си самоосигуряването в НАП. Това става и с ПИК код, издаден от НАП. Попитайте по-конкретно счетоводителя си затова.
Здравейте искам да попитам Аз съм Едноличен търговец  имам магазин за дрехи  под наем е магазина разбира се нямам работници Някой знае ли дали имам право на обезщтетение При създалата си ситуация всички затворихме магазините заради Вируса цял месец не сме отворили и кой знае кога щте отворим  осигуровките си вървят 170 лв  и счетоводителката ми звъни да ги плащтам включително и нейния месечен хонорар Никой не пита като не си отворил днес  и цял месец не си изкарал два лв само на тоз магазин разчитах  нито оборот нито печалба осигурявам се на нормалната работна заплата защто не подлежа на обезщетение какво правим нали трябва да изкарам За да платя тия сметки и от туй на горе си имам учиничка и домашни сметки  Моля ако някой знае към каде да се  обърна да пиши Предварително ви Благодаря
Алиса,  погледнете , писала съм на лични съобщения
При прекратяване на трудовия договор по чл 71 от Кодекса на труда, ако работникът работи по-малко от 6 месеца във фирмата, и договорът е със срок на изпитване в полза на работодателя, то тоГава работодателят може по всяко време и без предизвестие в рамките на тези 6 месеца да прекрати трудовия договор и не дължи обезщетение за съкращение. Защото това не е съкращение,  а просто работодателят не одобрЯва
Работника. И ако Работника е взимал обезщете ние на борсата преди повече от 3 години, сега при нова регистрация ще взима 60% от бутната заплата
Имате 3 варианта
1. Неплатен отпуск и 1500 лв без лихвен кредити
2Работодателят преназначава съпругът на друга длъжност за 10 дни на основание във връзка с чл. 70 от Кодекса на труда или с дРуги думи договор със срок на изпитване в полза на работодателя. След 10 дни се прекратява договора на основание чл. 71 от Кодекса на труда. Съпругът се регистрира на борсата и получава 60% от заплатата си
3 Съпруга взима болнични за 14 дни и след това се почва вариант 2
4 пилотен Съпругът прекратява трудов договор по взаимно съгласие.  След това намира фирма да го назначи по вариант 2.
Само че уведомлението за прекратяване към НАП е подадено така,че работниците са напуснали по свое искане. И това може да се поправи само, ако не са изминали 7 дни от подаването на тези уведомления.  Евентуално ако не са изминали 7 дни от подаването им,то тогава да се заличат. След това да направят задължително процедура по подбор на персонала и да дадат предизвестие за съкращаване на персонала.А тези работници, които имат по-малко от 6 месеца реален труд в предприятието, могат да бъдат освободени по чл. 71 от Кодекса на труда. По този член не трябва предизвестие.
Не става, хората вече са се регистрирали на бюрото по труда
Освен заповед, трябва
И ДС. Задължително. Но ефектът е по-добър, ако съкратите половината. Те ще взимат на борсата 60% от за платата си поне 4 месеца. А за вас разходите ще са същите. На борсата ще взимат по-добри пари, отколкото на 4 часа. А и един не работещ човек винаги на частни начала ще си намери нещо допълнително. При това кризата ще е за поне 2 години. А от държавата социални мерки не чакайте. Вижда се, че нищо няма да направят.
Само една неяснота имам. Ако извънредното положение е до 13.05.2020 г. Предприятието не работи от 13.03.2020 г. до 13.05.2020 г. Работниците нямат от минали години платени отпуски. Дава им се отпуск от тази година- Е да, но това са 2 работни месеца, което е около 40 работни дни. За 20 дни платен отпуск, за следващите 20 работни дни на какво основание да се изплаща на работника брутно трудово възнаграждение?
Като работя в един град ,но през работно време отивам в друг град по единична работа, какво да пиша в декларацията
Не обърквайте хората. 7 дневен срок , но в работни дни. Значи от 18, последен срок е 26.03.2020
Срокът за подаване на годишните отчети за дейността (ГОД) се удължава до 30.06.2020 г.
Мисля, че ето този текст касае бизнесстатистиката.
Направи ми впечатление коментара на ХХХХХХ в 19,36 ч. Като подавате ОКД -5 за това, че чрез друга фирма ще се самоосигурявате, в тази , в която до момента сте се осигурявали, служебно ли се премахва информацията за самоосигуряването чрез нея. Не съм имала скоро такъв случай и затова питам.
Аз никъде не прочетох какво става с годишния финансов отчет в бизнесстатистиката. Едно е гласуване за ГДД по чл. 92 от ЗКПО. Друго е бизнесстатистика. То ако сме го подали в бизнесстатистиката, за какво ми е това удължаване иначе до 30 .06.2020 г., като тази декларация се прави за има-няма 2 часа.
Аз засега не виждам конкретика в нито един проект, нито някаква последователност . А пък да им плащаме половин авансов данък печалба за 2020 г., базирайки се на 2018 г., е най-великата порнография на тази Менда Стоянова. Тази жена влизала ли е някога в предприятие?
Ок. Но трябва ли все пак да правя корекция? Или корекция и обжалване едновременно?
На наши доставчици на услуги направиха насрещна проверка по ЗДДС. Ние предадохме исканите документи. Фактурите са платени от наша страна още в месеца на издаване им в брой и по банков път. В резултат на насрещната проверка, получихме покана по чл. 103 от ДОПК .за корекция на СД по ЗДДС . Има ли основание да бъдем ние, коректните платци, ощетени? Ако направя корекцията в срока по чл. 103 от ДОПК, мога ли след това да обжалвам? Или да не правя корекция, и направо да подавам за обжалване и ако е да, в какъв срок? По този начин ни се делегира отговорност по чл. 177 от ЗДДС. И се получава така, че ние веднъж сме платили в съответния период ДДС на доставчика, а сега повторно и на НАП.
А докато се събират комисии и комисийки, ние бачкаме без да се има предвид, че имаме семейства и хора в рискови групи от близките си
По въпроса за ЕЛ на НАП. Как го разбирате това?

Упълномощаване на лица, които да извършват правно валидни действия пред НАП, е възможно по електронен път при следните условия:

- актът за упълномощаване да е постъпил на официален електронен адрес на НАП, като документ (електронен или сканирано копие на хартиен документ), подписан с КЕП на упълномощителя.

Ами ако упълномощителят си и ма КЕП, за какво му е да упълномощава някого?
Той сам ще си го регистрира за ЕЛ услуги в НАП.
Така или иначе и в двата варианта трябва да ходи до НАП.