Известно е, че в бг онлайн казина при верификация на профил се изисква лична карта и дебитна карта на този човек, който си прави профил. Възможно ли е тогава с моя дебитна карта да се направи депозит в проФила на лице; което не е притежател на тази карта?
Нова сграда, акт 16 от 05.08.2019 г. ,25 апартамента, с общо 45 балкона. От месец април до месец септември 2019 г. е извършвано непрестанно почистване на балконите от гълъби, миене на прозорци, почистване на общи части. Сега трябва да ни издадат фактура за това почистване. Въпросът ми е, ако се пишат във фактурата например Почистване на сграда вътрешно -80 човекодни х 50 лв = 4 000.00 лв. ,имаме ли право тази фактура да се осчетоводи като текущ разход или да увелича себестойността на сградата с тази сума ?
Това са фактури за услуги-проектантска дейност, за построяването на ДМА, недвижим имот.
Фактури за услуги от преди 4 години са свързани със ДМА в строеж.  Дата на доброволна регистрация по ЗДДС е 15.09.2019 г. Могат ли тези фактури за услуги да се включат в първия данъчен период по ЗДДС с право на данъчен кредит?
Това е освободена сделка съгласно ЗДДС, за която не е задължително да се издава фактура. А в случая се издава отчет за продажби, което си е пак данъчен документ. А освободените сделки също фигурират в дневника за продажби.
По-точно въпросът е- след като не е задължително да се издава фактура на основание чл. 113, ал. 6 от ЗДДС, трябва ли сделката с продажба на дружествени дялове да се отрази в дневника за продажбите?
В ЕООД ЕСК е търговско дружество ЕООД. ЕСК продава своите дружествени дялове на физическо лице. Ясно е, че сделката е освободена по ЗДДС - финансова услуга е. Трябва ли задължително да се съставя фактура?
Дори и да е стара сграда, можете да ползувате ДК и за текущ, и за основен ремонт.
Разходите за основен ремонт повишават себестойността на апартамента, текущите не.
При евентуална продажба, ако е стара сграда, ако все още се ползува режима по ЧЛ.45 от ЗДДС, ще направите корекция на ползуван ДК във връзка с основния ремонт. За ползуван ДК за текущ ремонт не се прави корекция .Разбира се , зависи от текущото данъчно законодателство.
Проверете си досието при работодателя. Да не би да не сте имали болнични, а не сте и ходили на работа. И затова да са Ви оформили платен отпуск, поне за 2017 година.
Ако в момента работи по трудов договор и има причина да го прекрати, има по-голяма сметка да взима обезщетение за безработица до навършване на пенсионна възраст.
А защо иска да се пенсионира по-рано? Сега той работи ли по трудов договор?
ЕООД  с основна икономическа дейност извършване на услуги със механизация и транспорт. Ежедневно се ползува дизел, който се плаща в брой на бензиностанция. Трябва ли да се вписва в този регистър?
Мнението ми за избягване на данъчното облагане е в пряка връзка и с мнението ми за липса на право на обезщетение. Все пак дано му дадат на този управител такова - човекът работи без пари на всичко отгоре.
[/quote
Уважаема колежка,  имам много болен човек в къщи. Който изисква значителни разходи. Затова се опитвам да потърся средства, за да не тегля кредит. Временно решение е, но все пак е нещо.
При така описаните факти  за мене това е избягване на данъчното облагане и в контекста на това според мене нямате право на обезщетение за безработица. Напоследък обаче практиката се изпълни с доста абсурди и знам ли - може и да може по логиката на някакви незнайни " аргументи "...
Никой не пита за мнение дали е избягване на данъчното облагане. Спестете си морала за себе си. А морално ли е според Вас на кредитите годишната лихва да е между 8 и 20%, а на депозитите да е минусова.
Управител съм на ООД без възнаграждение.ДУ  е регистриран в ТР. Не съм съдружник в ООД-то. Работя и по трудов договор вече 3 години в последната фирма. Ако прекратя трудовия договор, като имам ДУ без възнаграждение на работещо ООД, имам ли право на обезщетение за безработица?
Да. Така е. Няма обстоятелство, съответно няма и промяна в обстоятелствата. Но програмата ли на НОИ не им работи, или тези, които правят ведомостите за обезщетения до 410 дни за дете и за майчинство ли не знаят да правят ведомост, не знам вече. Така една майка в април 2019 г. я преместихме в друга фирма и понеже програмата на НОИ не приема едно ЕГН да бъде на едно и също основание на два реда, начислиха цялото обезщетение по чл. 50 от КСО при предишния работодател. После удържаха от следващи плащания 50% от начисленото в април обезщетение и твърдят, че са надплатили в месец април 2019 г. с тази сума.Нямам думи.
По този случай с майката на дете до 410 дни. На 11.04.2019 г. последен работен ден при предходния работодател. На 12.04.2019 г. постъпва при новия работодател и работи включително и 15.04.2019 г. От 16.04.2019 г. отново излиза в отпуск за остатъка до 410 дни при новия работодател. По даваме и за двете фирми всички промени в обстоятелствата и редовни данни с приложение 10. Няма да ги изброявам. На 23.04.2019 г. ми се обажда служител на НОИ и ми казва всички приложения 10 от новия работодател да ги залича, защото са много кратки сроковете в тези промени и програмата им не може да изчисли обезщетенията. Каза ми за новия работодател да подам всички приложения 10 с дата от 02.05.2019 г. и считано от съответните дати на месец април 2019 г. Аз правя всичко това. На 02.05.2019 г. майката получава 560 лв. , като във ведомостта е изпсан за 04 2019 г. само стария работодател. Сега правят корекция за 04 2019 г. и удържат 300 лв. от следващи обезщетения и отказват да начислят в НОИ с корекция обезщетението до 410 дни в месец 04 2019 г. при новия работодател. Правилно ли е?
Оценката на вещите лица най-често се различава от балансовата стойност
на внасяните активи, от предвиденото/записаното участие в капитала на
дружеството. Тя може да бъде по-ниска, по-висока и рядко да съвпада.
Основното изискване, посочено в чл. 72, ал. 3 от ТЗ, е оценката в дружествения
договор да бъде равна или по-ниска от оценката на непаричната вноска и в
никакъв случай по-висока.
Когато има съвпадение, няма никакви проблеми.
Когато оценката на вещите лица е по-ниска от записаната в дружествения
договор, има две възможности (чл. 72, ал. 4 от ТЗ):
- вносителят да направи допълнителна парична вноска за разликата между
оценката на вещите лица и оценката в дружествения договор;
- вносителят да се откаже от участието си в дружеството, респ. от
увеличението на капитала. Това води до промени в дружествените
договорни отношения и свързаните с тях документи.
Явно подобен вариант, макар и неописан в посочената алинея, би могъл да
съществува и ако дружествените договорни отношения се приведат в
съответствие с оценката на вещите лица.
Когато оценката на вещите лица е по-висока от вписаната в дружествения
договор, ако вносителят е съгласен с оценката, непаричната вноска се вписва в
дружествения договор, съответно устава, и съответно се отчита разлика, за което
трябва да има съгласието на съдружниците за промяна в отношенията.
Вносителят не може едностранно на тази основа да завиши своето участие в
капитала на дружеството.


Това е цитат от материал от Идес, който съм ползвала при апорти.

Видно е, че не сте разбрали въпроса ми
Стара сграда с балансова стойност 15 000 лв. Оценка на вещи лица 35 000 лв. Може ли апортната вноска да е за 1 000 лв. или има отклонение от данъчно облагане?
И най-отгоре са ми писали, че това са описи на ДМА за лично потребление.
А на въпросния телефон никой не отговаря.