В УПИ се вкарва канализация.Канализацият а е в увеличение на земята или отделно се завежда като съоръжение?
Идеята е,СОЛът да си продължи договора с НЗОК и да получава обезщетения за бременност и раждане и след това за майчинство.Виждам 3 варианта:
1.Прави ЕООД с основна дейност амбулатория,назначава управител на 4 часа и стоматолог на 2 часа по ТД и реално собственика не извършва дейност.
2.Прави ЕООД с основна дейност амбулатория,СОЛът извършва дейност,но си променя режима на осигуряване само за задължителните вноски с ОКД5,от трудовия договор си получава майчинство.
3.Остава на свободна практика,СОЛът извършва дейност,но си променя режима на осигуряване само за задължителните вноски с ОКД5,от трудовия договор си получава майчинство.
Възможни ли са тези варианти?
СОЛ,осигурено по желание и за ОЗМ с декларация ОКД 5,е осигурено и по ТД на 4 часа.СОЛ е регистриран стоматолог на свободна практика,работещ и със здравната каса.Термин декември 2015 г.Издаден е болнични 45 дни преди раждане,на едновременно с това и получава по отчет парите и от НЗОК за извършена дейност на здравно осигурени лица.При това положение ще му се изплати ли болничния и изобщо ще има ли право на обезщетение за бременност и раждане до 410 дни.Лицето не желае да прекратява договорните взаимоотношения с НЗОК.Ако лицето направи ЕООД с основна дейност стоматология,и през месец януари 2016 г. започне да работи като ЕООД,а не свободна практика и чрез ЕООД-то продължи да се самоосигурява,назначи управител на 4 часа и 1 стоматолог на ТД на 4 часа,ще може ли да продължи да получава обезщетенията за бременност и раждане и след това и майчинство.
Другият вариант,който си мисля е -остава на свободна практика,но да промени режима си на СОЛ от 2016 г. само за задължителните осигуровки и да си ги внася като СОЛ,за да може да си получава и преводите от НЗОК,а по ТД да си е отпуск за бременност и раждане,и за майчинство.Възможно ли са тези два варианта?
Тук става на въпрос за вземане,което е вече предмет на съдебен спор,и не е известно в какъв размер ще го признае съдът.Затова ми е питането.
ООД може ли да продаде вземане по съдебни спорове,по които няма все още установена стойност.И как да стане,с фактура с ДДС ли?
Фирма ползува под наем недвижим имот,срещу което се издава фактура всеки месец.Наемателят е платил на фирма 2 000,00 лв. без ДДС за почистване на двор,част от този недвижим имот,за което получава фактура с начислен ДДС.Тази сума разход ли е или формира ДНМА.
Здравейте,имам много странен въпрос.В една фирма АД,при изработката на СД по ЗДДС изписвам ЕГН и име на управителя на фирмата по ТР,но от 4 месеца ми излиза друго име.Проверявам в ТР ,името на представител на АД е правилно.Проверявам във флашката,на която съм предала напр. вчера СД по ЗДДС на АД-то-ЕГН ,имена правилни.Не мога да си обясня защо в протокола за приемане на данни ми излиза ,че АД е представлявано от друго лице,което е член на съвета на директорите на АД-то,но не и представител.Как така в данните по СД аз изписвам едно име и ЕГН  на представител,а в протокола излиза на друг член на съвета на директорите.Направо съм в неведение.Такова нещо не ми се е случвало?Моля,помогнете.
За 1,05 лв. едва ли някой запорира сметки.Най-добре си проверете дали наистина сте платили.И как вече месец ви е запорирана банковата сметка,пък вие не знаете.Нямали сте движение ли по нея въобще?
За работниците от фирма А ООД следващият периодичен инструктаж е от 01.07.2015 г. до 01.10.2015 г.Но има работници в болнични и отпуски до 10.07.2015 г.,на които периодичният инструктаж ще бъде направен на датата,на която за първи път отново се явят на работа.В такъв случай какъв период се пише в инструктажната книга-от 10.07 или от 01.07.2015 г.?
А ООД отдава под наем 20 паркоместа за периода 01.06.2015 г.-01.06.2016 г. на Б ООД ,като в договора е указано,че плащането е дължимо до 30.06.2015 г.Кога е данъчното събитие-на 30.06.2015 г. ли или всеки месец по фактура,не е ли валиден в този случай чл. 25,ал. 4 от ЗДДС?
месец май 2015 г.
начислен ддс продажби-1579,54 лв.
ДК от опис за приспадане на ДК от налични ДМА-3 967,64 лв.
Резултат ДДС за възстановяване  2 388,10 лв.

месец юни 2015 г.
начислен ддс продажби-1300,00 лв.
ДК-0 лв.
Резултат ДДС за внасяне 1 300,00 лв.
Приспаднат ДДС 1 300,00 лв.
Остатък за приспадане 1 088,10 лв.

месец юли 2015 г.
начислен ддс продажби-1500,00 лв.
ДК-100,00 лв.
Резултат ДДС за внасяне 1 400,00 лв.
Приспаднат ДДС 1 088,10 лв.
ДДС за внасяне 311,90 лв.
Процедурата за приспадане от ДДС се затваря

Правилно ли мисля?
За какъв талон говорите?
Талонът за гражданската е на собственика -на фирма А.Но автомобилът е отдаден под наем на Б.Гражданската я плаща Б,чий разход е гражданската отговорност-на А или на Б?
Фирма А отдава под наем на фирма Б тежкотоварни автомобили.Фирма Б плаща гражданската.Чий разход е гражданската -на А или Б?В договора за отдаване под наем е записано,че всички експлоатационни разходи и за гражданската е на Б.В такъв случай в талона пишат името на собственика или на наемателя на автомобила?
Оказа се,че лицето има 92% ТЕЛК пожизнено,но не получава инвалидна пенсия.Затова и като инвалид не е здравно осигурен.Но тогава в училището защо не са подавали Д3 не ми е известно,като там е дадено само копие на ТЕЛК,но не и пенсионно решение.Сега въпроса е как средното училище да даде Д3 да месеци 01-05 2015 г.Трябва ли да се даде документ от НОИ,че лицето не получава инвалидна пенсия,който да се представи в училището в уверение на това,че не е осигурено на друго основание.Иначе не е СОЛ или осигурено в момента на друго основание.
Лице,навършило 18 години,с 90% пожизнен ТЕЛК,получаващо инвалидна пенсия,учащо редовна форма средно образование,не е осигурено като ученик със здравни осигуровки,но и въпреки,че получава пенсия,също и оттам не е здравно осигурено.Защо липсват здравни осигуровки?О училището е ясно-с ТЕЛК е над 18 години,но от инвалидната пенсия защо?
Благодаря.Така съм го и направила.
Заявител на обявяване ГФО на ООД,може ли да бъде управителят,обявен за такъв в ТР,но този управител не е съдружник.и ако може,въпросите са следните:
1.В Г2 какво се отбелязва-търговецът или друго лице в предвидените по закон случаи?
2.Необходимо ли е нотариално заверено пълномощно за заявител?
Т.е. само като СОЛ в ЕООД се осигурява,а за ЗП-ФЛ /НЕ ЕТ/ нищо не внася.
СОЛ в ЕООД,чрез което се осигурява на 420 лв.,се регистрира като ФЛ-Земеделски производител.Трябва ли да се осигурява на 300 лв. през 2015 г. като ЗП,въпреки че в ЕООД-то се осигурява като СОЛ?
Не,не може да се откаже по свое съгласие от обезщетението.По-добре по взаимно,после назначавате на друга длъжност със срок на изпитване в полза на работодател и след 10 работни дни-освобождаване по чл. 71 от КТ.Така отива на борсата с 60% обезщетение за безработица.