Цитат от въпроса :
"Данните за фактурите (контрагент, вид услуга, количество, цена) не се избират от менюта, а се въвеждат ръчно при самото издаване на фактурите."

Да де. Нали за статистиката си вкарваш име и си попълваш данни и после нещо ги джуркаше. По същество excel е софтуер и въвеждането ръчно и атоматизиранта обработка, която позволява софтуера са отделни работи.
Съгласен съм с тях. Не могат да отговорят без да видят самия файл.
Ако помните преди годишната статистика се попълваше в ексел и беше, кажи речи, автоматизирано. Предпоагам, за това се пазят.

От софтуера се изисква да осигурява точно астрономическо време, което означава, че при наличие на интернет-свързаност той трябва да се обръща към световно признат сайт за точно астрономическо време, с което да синхронизира своя часовник и часовниците на всички фискални устройства, които управлява.

що за глупост?
Тези компании продават на същите или близки цени без включен ДДС,както на останалите компании на пазара, които цени включват ДДС. За да са с равни условия, представете си всички компании да трябва да регистрират нови компании при достигане на оборота за регистрация.
във facebook групата е доста по интересно :)
Здравей,

не отговарям напълно, но вижте този линк за фактури: https://www.airbnb.com/help/article/438/where-do-i-find-my-vat-invoice

ако може да ви помогне да си ги свалите.
Здравей,

нямам фактури за да помогна повече. Пише ли ви Invoice, invoice date и подобни. В гугъл с търсене на facebook invoice има резултати. Ако е възможно да приложете снимка за да видим и отговорим по-точно.
Няма как да знаем, какви договори сте подписвали и какво съдържат. Предполагам в самия трудов договор и други вътрешни правила е записано, може ли, служител да има фирма или да работи на друго място.
Здравей,

не сте задължени да закупувате супто.
За вас важно е да нямате друг софтуер, който има характеристиките на СУПТО - на мястото, където има и касов апарат.
За този инцидент има болничен за 6 месеца или ще се издават болнични за този период. Понеже болничния се взима за да не ходиш на работа, когато здравето не го позволява, след 22 юли след, като не е на работа, няма причина да се издават болнични.
Ако НОИ са съгласни обаче няма да споря.

Относно здравното, мога да предложа да изчакате и да проверявате с безплатната услуга на НАП за здравен статус и като излезе липсващ месец да подадете декларация. До сега не съм чул да са глобили някой за неподадена в срок декларация за здравно осигуряване, но мисля, че имат право.
Бих го попитал, защо би било редно да има правно на данъчен кредит според него.

Доставки с право на приспадане на данъчен кредит

Чл. 69. (1) Когато стоките и услугите се използват за целите на извършваните от регистрираното лице облагаеми доставки, лицето има право да приспадне:
1. данъка за стоките или услугите, които доставчикът - регистрирано по този закон лице, му е доставил или предстои да му достави;
По общо казано, правото на ДДС винаги е свързано с дейността на компанията. Същото важи и за ЗКПО. По повод въпроса ви е хубаво да разгледате и друг тип разходи, какво ги правите. Имам усещането, че собственика е решил да си купи нова кола и по навик си е взел фактура на фирмата.
Компанията по НСС или МСС? По МСС може и да не са ви разход за наем.
Предполагам, че повече ви интересува правото на ДДС, но все пак да го имате предвид.
Здравей,

според мен има право на връщане. Това не е счетоводен въпрос. По скоро се допитайте до адвокат, както може да потърсите и комисия за защита на потребителите за решаване на спора.

Здравей,

ако разхода ти е свързан с дейността не виждам пречка. Касовия бон е съгласно българското законодателство и фирмите от Сърбия, едва ли са задължени да издават касов бон. Тяхното законодателство не ми е познато. Проверете само това плащане, да не е в обхвата свързан с "наредбата" (или закон) за ограниченята на плащания в брой.
1. можеш разбира се. в свободен свят живеем.
2. не е нужно да имаш фирма. трябва да прецениш, което ще ти е по-удобно и с по-малко разходи дали като ФЛ или като фирма.
4. зависи отговярете ли на условията на наредба н-18
6. и още нещо не знам какво е ETSy но ако им плащате за продажбите през сайта им, ще трябва да се регистрирате по ддс. (чл.97А ако не се лъжа)
6. Обърнете внимание и на осигуряването, предвид, че не са малки разходите там.
На мен ми звучи, като бартер.
И двамата трябва да имате приходи.

Ако я карате, както до сега и от нап ви проверят, на теб едва ли ще ти правят проблеми, защото ти е разход. Но на него ще му търсят приходи, вероятно по пазарни цени.

Лични мнение.
Смятате ли че може да се ползва амбулаторен лист от очен лекар ,че лицето има зачервяваве и сълзене при работа с компютър и се препоръчва преустановяване работата с компютър

Това по принцип се прави от служба по трудова медицина и те правят тези преценки. Другите, които могат мисля са ТЕЛК и НЕЛК.
Здравей,

ако можете да докажете пред данъчните, че фактурата е свързана с основната дейност на фирмата или да генерирате приходи от този разход, би трябвало да я ползвате за данъчни цели. Не вярвам, обаче някой да се съглси с Вас.