Мисля, че е само при проверка, ако се установи. Предлагам, за всеки случай извадете един и търкайте датата докато се изтрие, обикновенно, на тази хартия, текста не се пази дълго. Имайте и предвид, че това ще се запази в КЛЕН на касовия апарат. Ако е със СУПТО е възможно и там да има някакви следи.
Можете да не я включвате в декларацията по ДДС през 09.2019, а когато искате през следващите 12 месеца. Все пак, счетоводно, трябва да я отразите, защото ще влиея на финансовия резултата и финансовите отчети за 2019 г.
мисля, че за тази тема пише bobo и по-скоро това мнение:

Е, то точно в това е проблемът (а и парадоксът), bobo!
Нормативната уредба не третира въпроса кой трябва или е трябвало да изплати обезщетението, а само при какви обстоятелства се изплаща.
Споделям малко опит, просто:
- назначаваме работник, не знаем, че е пенсионер. Освобождаваме го и той веднага си подава заявление за изплащане на обезщетението с копие от ПР. Няма запис в ТК за изплатено обезщетение. НОИ потвърждават, че е пенсионер, старата му фирма не съществува. Отказахме, осъди ни, изплатихме.
- идентично, но старата фирма съществуваше, писах писмо, отговориха, че не са изплатили, защото не е подал заявление при напускането. Пак платихме.
- идентично, забравили да запишат. Отговориха, обаче че са платили с копие от ведомостта. Не платихме.

Както много пъти съм казвала, не можем да се оплачем, че работата ни е скучна...  :wink1:
 Цитат от въпроса :
"Данните за фактурите (контрагент, вид услуга, количество, цена) не се избират от менюта, а се въвеждат ръчно при самото издаване на фактурите."

Да де. Нали за статистиката си вкарваш име и си попълваш данни и после нещо ги джуркаше. По същество excel е софтуер и въвеждането ръчно и атоматизиранта обработка, която позволява софтуера са отделни работи.
Съгласен съм с тях. Не могат да отговорят без да видят самия файл.
Ако помните преди годишната статистика се попълваше в ексел и беше, кажи речи, автоматизирано. Предпоагам, за това се пазят.

От софтуера се изисква да осигурява точно астрономическо време, което означава, че при наличие на интернет-свързаност той трябва да се обръща към световно признат сайт за точно астрономическо време, с което да синхронизира своя часовник и часовниците на всички фискални устройства, които управлява.

що за глупост?
Тези компании продават на същите или близки цени без включен ДДС,както на останалите компании на пазара, които цени включват ДДС. За да са с равни условия, представете си всички компании да трябва да регистрират нови компании при достигане на оборота за регистрация.
Здравей,

не отговарям напълно, но вижте този линк за фактури: https://www.airbnb.com/help/article/438/where-do-i-find-my-vat-invoice

ако може да ви помогне да си ги свалите.
Здравей,

нямам фактури за да помогна повече. Пише ли ви Invoice, invoice date и подобни. В гугъл с търсене на facebook invoice има резултати. Ако е възможно да приложете снимка за да видим и отговорим по-точно.
Няма как да знаем, какви договори сте подписвали и какво съдържат. Предполагам в самия трудов договор и други вътрешни правила е записано, може ли, служител да има фирма или да работи на друго място.
Здравей,

не сте задължени да закупувате супто.
За вас важно е да нямате друг софтуер, който има характеристиките на СУПТО - на мястото, където има и касов апарат.
За този инцидент има болничен за 6 месеца или ще се издават болнични за този период. Понеже болничния се взима за да не ходиш на работа, когато здравето не го позволява, след 22 юли след, като не е на работа, няма причина да се издават болнични.
Ако НОИ са съгласни обаче няма да споря.

Относно здравното, мога да предложа да изчакате и да проверявате с безплатната услуга на НАП за здравен статус и като излезе липсващ месец да подадете декларация. До сега не съм чул да са глобили някой за неподадена в срок декларация за здравно осигуряване, но мисля, че имат право.
Бих го попитал, защо би било редно да има правно на данъчен кредит според него.

Доставки с право на приспадане на данъчен кредит

Чл. 69. (1) Когато стоките и услугите се използват за целите на извършваните от регистрираното лице облагаеми доставки, лицето има право да приспадне:
1. данъка за стоките или услугите, които доставчикът - регистрирано по този закон лице, му е доставил или предстои да му достави;
По общо казано, правото на ДДС винаги е свързано с дейността на компанията. Същото важи и за ЗКПО. По повод въпроса ви е хубаво да разгледате и друг тип разходи, какво ги правите. Имам усещането, че собственика е решил да си купи нова кола и по навик си е взел фактура на фирмата.
Компанията по НСС или МСС? По МСС може и да не са ви разход за наем.
Предполагам, че повече ви интересува правото на ДДС, но все пак да го имате предвид.
Здравей,

според мен има право на връщане. Това не е счетоводен въпрос. По скоро се допитайте до адвокат, както може да потърсите и комисия за защита на потребителите за решаване на спора.

1. можеш разбира се. в свободен свят живеем.
2. не е нужно да имаш фирма. трябва да прецениш, което ще ти е по-удобно и с по-малко разходи дали като ФЛ или като фирма.
4. зависи отговярете ли на условията на наредба н-18
6. и още нещо не знам какво е ETSy но ако им плащате за продажбите през сайта им, ще трябва да се регистрирате по ддс. (чл.97А ако не се лъжа)
6. Обърнете внимание и на осигуряването, предвид, че не са малки разходите там.
На мен ми звучи, като бартер.
И двамата трябва да имате приходи.

Ако я карате, както до сега и от нап ви проверят, на теб едва ли ще ти правят проблеми, защото ти е разход. Но на него ще му търсят приходи, вероятно по пазарни цени.

Лични мнение.
Смятате ли че може да се ползва амбулаторен лист от очен лекар ,че лицето има зачервяваве и сълзене при работа с компютър и се препоръчва преустановяване работата с компютър

Това по принцип се прави от служба по трудова медицина и те правят тези преценки. Другите, които могат мисля са ТЕЛК и НЕЛК.