481
ЮЛНЦ » Re: Дарение
04.03.2020, 17:43
След, като са го написали, какво да се чудиш.
Поне така поставен въпроса излиза, че ще го сложиш в задължения, а ти нямаш подобно нещо. И няма да е коректно да го посочиш в баланса.
482
ЮЛНЦ » Re: Дарение
04.03.2020, 17:02
Първо да кажа, че не съм задълбавал и не съм запознат със счетоводството на ЮЛНЦ.
Ако сте по национални стандарти - поставям следния текст, като не съм, чел целия стандарт:

3.4. Даренията, които не са обвързани с условия, и членският внос се признават като текущ приход за периода.

3.5. Даренията, които са обвързани с определени условия, се отчитат като финансиране по реда на НСС 20 - Отчитане на правителствени дарения и оповестяване на правителствена помощ.

3.6. Отчитането на амортизируемите и други активи се извършва по общия ред, предвиден в счетоводните стандарти.
483
ЮЛНЦ » Re: Дарение
04.03.2020, 16:50
Заинтригува ме, тази сметка 131 първо с думи, какво значи?
Ако идеята е да се оправяш сам (чувал съм, че в Щатите има подобни практики, в България не бих казал, че е лесно, както там), бих ти препоръчал да си намериш. И не си мисли, че счетоводителите не можем да програмираме и да ви вземем хляба :D :D :D
Какво ви пречи да ги декларирате?
Да не казвам, че не са страшни публичните изпълнители, че не се знае, при кого ще попаднете. Но помня следната процедура - получавате писмо с информация за задължения, срок за плащане и контакти на публичен изпълнител. Обаждате се или отивате на място и се разбирате, какво ще правите и ако си плащате редовно няма, от какво да се притеснявате.
Здравей,

през декември има промени и не става дума "само" за кошница. Според мен - сайтовете са ел.магазини. olx бяха поставили информация на сайта си, относно н-18 преди време.

87. (нова - ДВ, бр. 24 от 2018 г., изм. - ДВ, бр. 96 от 2019 г., в сила от 10.12.2019 г.) "Електронен магазин" е софтуер, достъпът до който се осъществява през интернет при използване на уеб-браузер или мобилно приложение, и чрез който се извършва продажба на стоки/услуги посредством сключване на договор от разстояние по чл. 45 от Закона за защита на потребителите, като се предоставя възможност за избор от клиента на стоки/услуги чрез потребителска кошница или по друг начин, както и за предоставяне на информация за контакт с купувача, адреса на доставка и метода за плащане.
Заплашаване с полиция и по взаимно съгласие, не става ли?
Не съм се интересувал от причината да се посочват данни за свързани лица в декларацията. Ако целта е да се следят сделките между свързани лица по пазарни цени ли са, то данъчните едва ли ще се ровят толкова в такси, валутни разлики и т.н.,а ще си гледат самите сделки, фактури, договори. И за това, не мисля, че трябва да му се отделя толкова време.
Вижте юрист да каже, при тези извършени действия по събирането, не удължават ли давността. Ръководството да ви каже, ще се търси ли или да се отписва.
Обикновено приходите и разходите, оказват влияние в ГГД.   Отписването на аванс е разход.
Закриваш си вземането с 1000 долара и си начисляваш разход за банкови такси 150 долара. данъка ти е 10% на приходите минус разходите, като има доста особености.
Счетоводителя ви, какво казва?
Ами предполагам в този случай се прилага чл.33 от наредбата за работното време , почивките и отпуските.
Здравей,

къде пише, че са 26 дни?


Благодаря,
Не мисля, че е от значение включена ли е или не. Аз за подобни неща бих писал по-голяма сума и на база документи да си го докажа. И обратното.
Вижте раздел II, чл.36-чл.46 и по точно чл.40 от ЗАНН. Проверете и как стои въпроса с обжалване и сроковете му, ако не се връчи. Ако можете и сменете адреса за кореспонденция.
И да кажа, че не съм юрист - доколкото въпроса е юридически.
В НОИ не го ли правят безплатно?
Здравей,

мисля, че идеята е този член от ДОПК:

 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2007 г., в сила от 13.07.2007 г.) Счетоводната и търговската информация, както и всички други сведения и документи от значение за данъчното облагане и задължителните осигурителни вноски се съхраняват от задълженото лице по реда, установен в Закона за Националния архивен фонд, в следните срокове:
от наредбата

чл.25(2) (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2019 г.) При разносна търговия фискалната касова бележка се издава от лицето по чл. 3 и се предава на разносвача, който от своя страна я предоставя на купувача при плащането, освен когато плащането по продажбата се регистрира и отчита чрез фискално устройство на мястото на предаване на стоката или услугата.
Предполагам отписваш вземания или задължения - не лихви.
На мен не ми е ясно, какво са дистрибутори.
Продават ли в търговски обект?
Възможно е да са задължени от фирмите да им дават, касови бележки и да ги предават на клиентите.
Може да зададете по подбробе въпрос, какви са им отношенията на лицата, или да чакате, някои запознат да ви отговори.