Чл. 25. (1) (Доп. - ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г.) Независимо от
документирането с първичен счетоводен документ задължително се издава фискална касова
бележка от ФУ или касова бележка от ИАСУТД за всяка продажба на лицата:
.....
(2) При разносна търговия фискалната касова бележка се издава от лицето по чл. 3 и се
предава на разносвача, който от своя страна я предоставя на купувача при плащането.
Сега ми стана ясно. Аз разглеждах въпроса, като част от КСО, без да задълбочавам. Дано мине без акт, успех. Иначе на мен ми се иска да разбера, колко е законно - шефовете да ги карат да пишат актове.
Здравей,

аз не разбирам, след, като е ясно написано, че са 2 год. защо ти не го вземаш в предвид.
Както и да е. Твоя случай много ми прилича на т.н. "технически грешки" и бих се възползвал от следното:
Скрит текст :

колкото и да е направен пропуск-едва ли се ощетява бюджета, та чак до глоба да се стига.
Дано това ти помогне, аз го мисля, че е данъчно или от кодекса на труда за това 2 год.
от ЗАНН

л. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 89 от 1986 г., доп., бр. 102 от 1995 г. и бр. 12 от 1996 г., доп. - ДВ, бр. 61 от 2002 г., доп. - ДВ, бр. 39 от 2005 г., в сила от 12.08.2005 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 97 от 2007 г., доп. - ДВ, бр. 77 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 17 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 76 от 2016 г., в сила от 30.09.2016 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 20 от 2018 г., в сила от 06.03.2018 г.) Не се образува административнонаказател но производство, а образуваното се прекратява, когато:
а) нарушителят е починал;
б) нарушителят е изпаднал в постоянно разстройство на съзнанието;
в) това е предвидено в закон или указ.
Не се образува административнонаказател но производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, екологични и валутни нарушения, както и по Изборния кодекс, Закона за политическите партии, Закона за публичното предлагане на ценни книжа, Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти, Закона за платежните услуги и платежните системи, Регламент (ЕС) № 596/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 г. относно пазарната злоупотреба (Регламент относно пазарната злоупотреба) и за отмяна на Директива 2003/6/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и директиви 2003/124/ЕО, 2003/125/ЕО и 2004/72/ЕО на Комисията (OB, L 173/1 от 12 юни 2014 г.), Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране, част втора, част втора "а" и част трета от Кодекса за социално осигуряване, Кодекса за застраховането и на нормативните актове по прилагането им и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години.
Здравей,
върти ми се в главата, че давността е 2 години, търсих в ДОПК и ЗАНН, но не открих. това е за момента.
Като предположения - да е започнал по-късно работа или да има вид отпуск без стаж.
За I, II, III тримесечие се подава и плаща от платеца на дохода (юридическото лице)
за IV тримесечие се подава от лицето придобило дохода или след писмена декларация, че желае юридическото лице да му удържи и плати данъка.
Здравей,

ако имаш предвид този откъс от наредбата - да съставят се актове и този текст не е променян и трябва да има количество ед. цени и др. в скоби пише кога е прието.


Чл. 26. (1) (Доп. - ДВ, бр. 40 от 2013 г., в сила от 30.04.2013 г.) Фискалната касова бележка от ФУ трябва да бъде четима, да съответства на образеца съгласно приложение № 1 и да съдържа задължително следните реквизити:
1. наименование и адрес за кореспонденция на лицето по чл. 3;
2. наименование и адрес на търговския обект, а когато не е налице стационарен обект - текст "БЕЗ СТАЦИОНАРЕН ОБЕКТ";
3. пореден номер на касовата бележка;
4. (изм. - ДВ, бр. 49 от 2010 г., в сила от 29.06.2010 г.) идентификационен номер по чл. 84 ДОПК на лицето по чл. 3;
5. идентификационен номер по ЗДДС за регистрираните по ЗДДС лица;
6. име или номер на касиера;
7. (доп. - ДВ, бр. 76 от 2017 г.) наименование на стоката/услугата, код на данъчна група, количество и стойност по видове закупени стоки или услуги;
8. обща сума за плащане;
9. дата и час на издаване;


PS:(не е копирана цялата информация по чл.26)
Здравей,

ако сте регистрирани по ДДС и не сте използвали, автомобила за освободени доставки, трябва да начислите ДДС.  Това е моето мнение.
Здравей,
ако лицето не е търговец, можете да направите граждански договор за изработка.
Ако извършва редовно тази дейност, по скоро е търговец и може да издава документи по чл. 7 от закона за счетоводството, може и да е "сметка" и реквизитите по този член.
За плащанията в брой,  ще трябва да има касов апарат. При облагането за ГД - от друга стопанска дейност.  Ако е търговец, тези доходи според мен се приравнява на ЕТ и 15%.
Лично аз не съм подавал такава декларация и се надявам, някой подавал да се включи.
Здравей,

не виждам пречка да се прихванат. Стига да имате доказателства, че сделките са релани и данъчните, няма какво да им гледат, как са се разплатили.
Здравей,

ако сте регистрирани по ДДС би трябвало. Вижте и Глава четвърта.
ОСВОБОДЕНИ ДОСТАВКИ И ПРИДОБИВАНИЯ в ЗДДС за повече информация.
Какво ви кара да зададете подобен въпрос?

поздрави,

Здравейте,
 относно данъчните документи:

Данъчни документи

Чл. 112. (1) Данъчен документ по смисъла на този закон е:
1. фактурата;
2. известието към фактура;
3. протоколът.
(2) Данъчните документи могат да се издават ръчно или автоматизирано.
(3) При кражба, загубване, повреждане или унищожаване на данъчен документ регистрираното лице уведомява писмено компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите не по-късно от 24 часа от узнаването на съответното обстоятелство.


PS Да не ви плаша, но е възможно да възложат ревизия.
Заявленията и уведомленията за е-услугите на НАП вече се подават във всички офиси на Агенцията
11 Април 2018
Всички заявления  и уведомления за ползване на електронните услуги на НАП с квалифициран електронен подпис ще могат да се подават във всеки офис на НАП, без значение кой е компетентният на дружеството или физическото лице. До сега тези документи се приемаха само в офиса по регистрация за юридическите лица или по постоянен адрес за физическите. Става въпрос както за заявленията, така и за уведомленията за ползване, прекратяване, отказ от ползване на електронните услуги с квалифициран електронен подпис, като в това число влизат и актовете за упълномощаване.

По този начин Агенцията ще улесни достъпа на гражданите и бизнеса до е-услугите, които предлага и ще намали административната тежест при обслужването на данъчните и осигурителни задължения.
Здравей,

Специфично е. Всяко счетоводство се организира според нуждите и вие преценявате сметките, как да се наименуват и какво да съдържат. Според мен важно е за вас и за другите, които ще използват тези сметки да са наясно, какво съдържат и от там да прецените, къде да ги осчетоводите.

поздрави,
Прилагам текст от сайта на Министерство на труда и социалната политика,
който гласи, че преди да имате разрешение от ИТ не може да отправите предизвестие.

Има случаи, в които работодателят не може да отправи предизвестие до работника или служителя - по време на ползването на отпуск, независимо от вида на отпуска (платен годишен, неплатен, поради временна неработоспособност и т.н.) или в други случаи, в зависимост от статута на работника или служителя (майка на дете до 3-годишна възраст, трудоустроен и др.), без да е дадено предварително разрешение на инспекцията по труда. В тези случаи се прилага закрилата при уволнение по чл. 333 КТ.
Мое мнение, че до сега ако си е извършвал съвестно работата - трудно, ще докажете, че сега не става. Имайте предвид, ако са повече хора, ще трябва и тях да включите, ако сменяте изискванията. Ако на основание на това го прекратите, то на всеки, ще е ясно, че е умишлено. Чел съм подобно дело за работа в държавната аднимнистрация, което е спечелено от служителя.

Относно ползване на наркотици, допитайте се до лекар, възможно е да има все още доказателства, че ползва. Както и ако е зависим и идва на работа, все някой ден ще си позволи пак да приеме и пак да имате възможност за дисциплинарното прекратяване.
Тоест могат да получават до 10 заплати отгоре?
13 заплата се приема някак, но 20-та заплата за държавен служител ми идва в повече.
Предполагам и както в много други агенции. Гледат към края на годината бюджетите си и като видят, че имат неизхарчени пари, решават да си ги раздават.
До колкото е възможно, добавете 6-месечен изпитателен срок в договора и го принтирайте и подпишете. Старите страници унищожете. Прекъсването в болничен увеличава срока на изпитване.