delphine,
напълно съм съгласен с теб - да не се допуска уравниловка, а всичко да е достоверно при фирмите..
Но в същото време вече прецених за себе си колко много и то излишна работа ми се създава с многообразието на активи, проценти, километри, стотинки, и какви ли не щуротии. Айде, ако е за една фирма - става до някъде, но за повече си е жива утрепия - за нищо.
Ясно е, че заради директивата държавата ще си събере едни пари, но те няма да дойдат от дребния бизнес. А дребният бизнес знаем колко плащат за счетоводно обслужване - т.е. ние пак ще го отнесем.
Та, съм на мнение - нека има праг - и то по висок.
Нека се въведат някакви твърди проценти за коли, телефони и т.н. просто защото е  почти безсмислено работата ни по това направление.
В други европейски държави са успяли да наложат такива проценти, сигурно и там са скачали хората от бизнеса - но аз чета само за активи с високи стойности, а не кокошкарски неща, които се очертава да правим ние.
 :smile1:
Е, защо протокол? Тук няма ВОП. Сърбия е, а не страна от ЕС.
Заведете си само горивото като материал.
Залагам на 550 лв. :yes3:
Все пак  минималният осигурителен доход за 2016г. се формира от облагаемия ви доход  за 2014г. като свободна професия.
Няма как да е друго. :smile1:
Май колежката се затруднява..
От посоченият линк от delphine изберете "Самостоятелно работещ програмен продукт на НОИ за ..."
Кликнете върху него и на екрана ще ви се появи zip-файл. Разархивирайте и в папката  ePCEmplSetup_V1.3 - стартирайте файла с разширение .exe .
Следвайте стъпките за инсталиране и на екрана ще се появи папката на програмата за  болнични-2016г.
Много лесно и бързо се работи с нея.  :smile1:
Да, ама ЕТ-то.....  :blush:
На ЕТ-то му прати по мейла много целувки с емотикони и ще кандиса за един подпис "на место".  :smile1:
Благодаря, стана. И тестването и изпращането.  :smile1:
И отговорът им. :wink1:
Някой тествал ли е болнични в сайта на НОИ в е-услуги или чрез ИСЕОДД, за болнични през януари 2016г.?
Спешно ми е..
Благодаря. :smile1:
Аз предлагам да приемем тия новости и това указание като един новогодишен хейт на една национална трупа от МФ, която още кара зимна ваканция нейде из Витоша.
Никакво ДДС, никакви протоколи..
Да видя тогава данъчните как ще преглеждат тонове разпечатки на телефонни номера, да видя с очите си как ще разберат кой разговор е бил личен и кой служебен?
Че аз мога да питам съпругата си /или любовницата/ за някой служебен казус - това прави ли обаждането към нея за "лични нужди"?
Да видя как ще разбират, че автомобила е/не ползван за лични нужди, като има пътни листове, вкл. в уикендите - защото бизнеса работи и тогава, а не като тях на 5-дневна работна седмица.
И още и още..
Аааа, ма ха!
Ооо, p.i - безкрайно ти благодаря за изключително точните и всеобхватни отговори - и то по точки.  :bow:
Явно - за едни така, за други - иначе..
Явно е също, че не сме на правилната страна. Съдба..
Та, няма да е чудно, ако Карибите ги гледаме през крив макарон, ами дано остане временце за едно моренце около Кавала.  :smile1:
Да, така е..
ДДС-то ще се плати на вътрешна митница, при освобождаване на стоката.
Аз пък не разбрах от указанието следното:

1. Депутати, министри, шефове на агенции, съюзи, комитети, съвети и незнам к`ви си там още, вкл. и заместниците им, областни управители, кметовете на 500 града и около 5000 села, началници на управления – полицейски, пожарникарски, БДЖ, ХЕИ, ДВСК, РИОКОС, Мерки и теглилки, Гражданска защита и подобните им – дали ще прилагат последните промени в ЗДДС, тъй като в почивните дни /и не само/ може да ги види човек със служебните си автомобили и телефони по китните балкански, и морски курорти, градчета,  хотели, ресторанти и всякакви забавления извън служебните им задължения?

2. Фирми, ползващи за офис основното си жилище – ще имат ли право да си поискат част от платеното ДДС при покупката на жилището – до размера на ползваната офис-квадратура – както любезно обясняват в указанието за обратния случай господата от НАП?

Ако някой знае отговора – ще му бъда благодарен.
А, тази красота:
.."Когато данъчно задължено лице до началото на 2016 г. е упражнило данъчен кредит както за актив, който до този момент е ползвало за стопанска дейност и за лични нужди, така и за направените преки разходи, свързани с използването му и не е начислявало данък за личното ползване, може да начисли данък и след 01 януари 2016 г., пропорционално на размера на ползването. За определяне на данъчната основа на доставката на услугата за ползване за лични нужди се прилага изложеното в т. IV. Документирането на начисляването на данъка се прави по реда, посочен в т. 1.5"...
 :blush: :no: :no2:
ЗДДФЛ
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
1. доходите, придобити през данъчната година от продажба или замяна на:
а) (изм. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;
Декларацията за облагане на доходи на физически лица е по чл.50 от ЗДДФЛ.

Чл.13 от същия закон гласи:
- алинея 1. Не са облагаеми:
..
т.26.  доходите от продажба или замяна на имущество, придобито по наследство и завет, както и на имущество, реституирано по реда на нормативен акт;

Тук също се включват и наследствени дялове, идеални части и др.подобни.
.."Удостоверение, приложение № 9 се представя на хартиен носител, на електронен носител или по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис на подателя.
Повече от две удостоверения се представят само на електронен носител или по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис на подателя.
Повече от десет удостоверения се представят само по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис на подателя."..
Носи се само уведомлението, подписано от упълномощителя.
Като ви го приемат в НАП - докато се върнете - на компа ще ви излезе качена фирмата, на която ще подавате данни..
А, Приложения № 7, 10 и 12 -   за изплащане на парично обезщетение за отглеждане на дете до  2-годишна възраст - на хартиен носител.
Разбира се че може - и двата варианта. :smile1:
Даже, при чекване на данъчна година: 2015 - автоматично се зарежда ІV-то трим.
 :smile1:
Точно така направих преди 3 години, за да получим  лиценз. Р-л транспорт - на 1 час и минава.
Друго не искаха.. :smile1: