Хм, вие не разбрахте ли, че след като няма да има увеличение на данъчната основа по чл.26 - няма да има никакво включване на такси, данъци.. а, ще се издаде една "опростена" фактура за плащането?!
Кой какво платил от тези данъци, такси - си остава за негова сметка.
Ако сте издали ф-ра за аванса - така е, като стойност за плащане. Но данъчната основа трябва да е 10400 лв.!
Но, не виждам смисъл по този начин  да се изписва фактурата, тъй като ползвате чл.45 ал.3 ЗДДС - т.е. няма начисляване на данък - съответно не се извършва увеличение на ДО на доставката - и изписването е безсмислено.

ПП. Само като допълнение, ако доставката би била облагаема - в увеличение на данъчната основа по чл.26 ал.3 т.1 се включва и  данъка върху недвижимия имот. Не става само с такси увеличението.. Той, данъка - е с най голяма стойност и данъчните забелязват веднага липсата му :)

ПП2. В зависимост от придобиването на тази "стара" сграда - погледнете дали не следва корекция на ползван данъчен кредит по чл.79 ?
То, и да искаш - тя /пр.квит./ няма да излезе в дневника :)
Независимо че е от 2005-та, и независимо че е напълно амортизиран - при продажбата му ще трябва да се начисли ДДС върху продажната му цена. Тази цена е договорената между страните, но не може да бъде по-малка от застрахователната стойност на автомобила. За целта - срещу символична такса,  от лицинзиран застрахователен брокер ще си "извадите" една такава оценка - изиска се от нотариусите при "прехвърлянето".
При продажбата му ще начислите ДДС върху договорената цена. Или ако е договорена крайна цена за плащане - ще изчислите  ДС-то от нея.

Няма законово основание към днешна дата  за начисляване на ДДС в пълен размер на база на ползвания ДК, нито е необходима корекция на ползвания ДК по чл.79 ал.1-3.
Що за въпрос? :)
Слагай ги в джоба и ... на почивка :)))))
Е, един имаше, да..
Ама ...то е било преди 2 и половина години :)))
Да използвам темата ... :wink1:
Майка, след двегодишния  отпуск за гледане на дете до 2 г. поиска платения си отпуск.
Как да изчисля сумата, след като тя няма и един работен ден - с постъпването си, излезе 5 мес. в болнични, а след това ...раждане, отглеждане... та до днес.
 :hmmm:
Разбира се, че е правилно датата на доставката да е тази, на която е завършена услугата.

Това "вземане на проби" е етап от цялостната услуга. Договорената услуга не е само вземане на проби, а наличието на резултат от тях! Клиента не иска само да му вземате проби, а да има ясен резултат от тях. Т.е. след завършване на пробите с резултат или както му казвате там - сертификат.
Зависи как е залегнало в договора или поне договорката с клиента - фактурирането и съответно плащането. Ако има разделение на операциите и те ще се плащат отделно - ще трябва да се фактурират поетапно.
Лично аз не съм виждал така направени договори. А и както казваш, че всичко е в рамките на 6-7 дни, смятам че една фактура на датата на издаване на сертификата /или до 5-я ден/ би решила въпроса, тъй като е логично да се приеме, че тогава е датата на данъчното събитие.
Не, алфа - тия 4000 намаляват сумата ви за възстановяване м.05. в размер на 8000 лв.
Сумата от 80 000 лв. още не е в процедура и не участва за този месец..
Нещо, много бързате да дръпнете паричките ! :)))))))))
Или ...просто месеците са ти объркани в т.3 ?
Не.
Само ще си ги заведе като активи..
Не виждам от къде изскочи въпроса за облагане с ДДС на заплатите?!
Може би има нещо още да допишете във въпроса..
Иначе, ако е услуга по договор и е облагаема по ЗДДС - тогава общата сума на услугата се облага с ДДС, вкл. и заплатите.
Мисля, е рано да се даде точен отговор днес.
Не избързвайте с надеждите по слухове..
Нека видим дали и какви промени ще има в чл.69, 70 и 71 от ЗДДС.
Разрешителният режим е създаден за да се следи движението на зърното в склад за посев, за фуражи, до преработвател или износ. В тоя смисъл - без да съм сто процента сигурен, мисля, че не може да се прескочи регистрацията.
Но пък може да се попита в МЗХ, или в сродни предприятия.
А, за бартера - добре е казано в ЗДДС:
Чл. 130. (1) Когато е налице доставка, по която възнаграждението (изцяло или частично) е определено в стоки или услуги, приема се, че са налице две насрещни доставки, като всеки от доставчиците се смята за продавач на това, което дава, и за купувач на това, което получава.
Всичко тръгва от това как са направени договорите с частните стопани и кооперации.
Там както е записано - такива стопански операции ще се вземат - от изкупуването на суровината - до предаване на продукта на доставчиците.
Т.е. - те вече извършват тия сделки и няма смисъл принципно да мислим какво се случва - защото са много вариантите..
Уточни ги тия неща и пиши..
ЗДДС
Чл. 26. ...

(2) Данъчната основа се определя на базата на всичко, което включва възнаграждението, получено от или дължимо на доставчика във връзка с доставката, от получателя или от друго лице, определено в левове и стотинки, без данъка по този закон. Не се смятат за възнаграждение по доставка всякакви плащания на лихви и неустойки, които имат обезщетителен характер.
Много шибана е направена тая декларация..
Аз затова в колоната за м.08.   бих попълнил само ред 2 със сумата 170 лв., а долу на ред 14 - остатъка за възстановяване - 60 лв.
Впрочем - както и да я попълниш - няма да има проблем при проверката - важното е трите суми за трите периода да са вярни и съответно аритметиката им.