Благодаря ви, мили дами!  :bow:
Благодаря!
А, за времето на неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г. възраст по чл.167а - следва ли се платен год. отпуск?
....за една майка, чието дете навърши 2 г.?

Тя, още с постъпването "изкара" 4 месеца болнични и  след това 45 дни преди раждане ..та, до днес.
амИ, ще им се обадят да сменят матрицата :)
Да не съм луд всеки път да си играя... :)
Иначе - благодаря за отговора  :bow:
Хаха - браво, dalila! :)

Моите аргумети:
Така ми излиза формуляра на ТД и така го правя с моята "световно известна", но калпава ТРЗ програма :)))))
Какво повече да ти кажа по случая, ddqnkova - класически пример на измама, подготвена на базата на оставените дупки в закона..

Още през 2007г., като вече беше приет ЗДДС, в един друг сайт коментирахме на дълго и широко за не малко бели петна или направо да кажа - пропуски в първоначалната му редакция.
Последвалите промени, сякаш не запушиха тия пробойни, а само козметично оправиха и допълниха някои неточности.
И така до сега... както например липсата на подписи в официален данъчен документ.
..
Бил съм с фирми в Германия и Австрия да им окажа съдействие по доставката на камиони, бусове, кранове, платформи и др.техника, и никога западните контрагенти не оставяха не довършени нещата.
Сключваха се договори, вкл. за гаранционно поддържане с подписи и печат, а някъде само с подписи, издаваха Rechnung-и също с подписи и печати на двете страни, с дата на получаване на стоката, а и отделно някъде хората съставяха приемо-предавателни протоколи.
Всичко това се подписваше и се усещаше, че тия хора "там" са наясно и спазват целият технологичен цикъл на сделките..
Но там са "бели" държави...за мен..
А тук..
И до сега в пространството не спира да се говори, че зад най-големите фирми, свързвани с измами и най-вече източване на ДДС, стоят кръгове и хора от най-високо ниво.. Ония там - недосегаемите.. с покровители от най-висок ранг. Никак няма да е чудно, ако това е така..
Да, защото нищо не пречи едни нов закон да е направен така, че от него да се възползват шепа хора. Другото е по подразбиране..
В подкрепа на моите мисли са не една и две поправки на законите, с които се целеше да се облагодетелстват определени хора..
Знем ги тия поправки - "поправката Ванко1", поправките в закона за земеделските земи, относно заменки на земи от горския фонд, с такива на апетитни места по морето и планинските курорти, поправки в ЗУТ, в закона за енергетиката  и какво ли не още..
И като финал - законите в държавите на ЕС трябва да са такива, че да защитават интересите на всички граждани в тези страни. Без значение дали е търговец или клиент по дадена сделка.
Аз лично незнам дали някога ще има намеса от европейската комися по нашите закони, но самият факт, че много чужди граждани изпищяха от сделки в Р.България /най-вече имотни, а и други - чисто търговски/ говори, че нещата при нас в тази насока не са в ред и трябва да се оправят.
Можеш ли да почакаш до понеделник, ДТМ ?  :)
Извън темата....
Не съм попълвал скоро и гледам в заявлението-декларация по чл.53 КСО / за отглеждане на дете до 2 г./ :
"..Заверено от осигурителя копие от удостоверението за раждане на детето, когато то не е български гражданин – за осигурено лице."

Това според мен значи, че няма да се прилага удостоверението за раждане на детето.....нали все пак - повечето са българчета? :)
Тъй ли е?
1-ви абзац: Да
2-ри абзац: не ти е правилно изчислението. виж горното.
Правилното за плащане е стойността на сделката  и само ако купувача плаща разходите по прехвърляне ще му ги сумираш за плащане, заедно със стойността на сделката. Увеличението на данъчната основа е само за определяне на ДДС, но не винаги влиза като сума за плащане..

И....  вземи,  та сложи по някоя запетайка и главна буква, че да ти се разбира.  :smile1:
Тези такси се ключват във фактурата, в която може да бъде увеличена данъчната основа, съгл. чл.26 ЗДДС, т.е. в тази, в която ще има начислено ДДС.

Аз не бих си усложнявал толкова живота - може една фактура с два реда за двете доставки, като начисленото ДДС ще е само върху сумата на облагаемата доставка.

Е, ако ти се играе с цифри - общата сума на разходите по прехвърляне / такси, данъци и т.н./  може да ги разделиш в двете доставки или в двете фактури, пропорционално на стойностите на имотите. Но като увеличение на данъчната основа по горецитираният член ще е само във фактурата или реда за облагаемата доставка.
 :wave:
Направо си е геройство, да подадеш в края на юни с ел.подпис :)

Така,...за догодина ще знаем..... по-рано и тогава цялата сесия трае до 5 мин. :)
Какво общо има според теб МРЗ и МОД ?
Я да чуем :)
Явно lope има впредвид, че са подали приложение 6.
Еми - ще чакате....те данъчните не бързат да връщат парички:)
За целите на КИД се взема дейността на фирмата, в която има заети най-голям брой работници, от всички останали дейности.
Не се броят лицата, заети не пряко в тези дейности, като секретарка, шофьор, счетоводител и т.н.

Извадка:
1. Минималният осигурителен доход за работниците и служителите, които съгласно условията на трудовия договор работят при непълно работно време или непълен месец, се определя пропорционално на законоустановеното работно време, съответно на пълния брой на работните дни през месеца.
2. Минималният осигурителен доход за работниците и служителите, които работят в специализирани предприятия, трудово-лечебните бази и кооперациите на хората с увреждания, съгласно Закона за интеграция на хората с увреждания, се определя в размер 50 на сто от минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професия.
3. Осигурителят определя основната икономическа дейност съобразно преобладаващия брой заети лица по трудови правоотношения. Определянето на групата професии се извършва по структурата на Националната класификация на професиите и длъжностите – приложение 2 към Заповед №РД01-931 от 27.12.2010 г. на министъра на труда и социалната политика.
Когато осигурителят осъществява две или повече икономически дейности, основната му икономическа дейност се определя от дейността, в която са заети най-голям брой лица, работещи по трудово правоотношение. В този случай при определянето й не се вземат предвид работниците и служителите, които са общофункционално свързани с всички дейности на осигурителя. При равен брой работещи по трудови правоотношения в отделните дейности основната икономическа дейност на осигурителя се определя по негов избор.
4. Минималният осигурителен доход не се прилага за работниците и служителите в бюджетните предприятия по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителната разпоредба на Закона за счетоводството.
Според МОД за основната икономическа дейност на фирмата.
Общи бичкии, разбира се /общи работници/, нима ще ги слагаш в квалифициран персонал? :)
Е, дори и да нарязвате дървата в склада - това едва ли е производствена дейност...

Те, тия търговците, като режат салама и сиренето в магазина - да не са производствена дейност :))))))

пп.явно искате на по-ниския МОД да работите, защото в търговията доста се вдигна през последните години :)
Това е търговия на едро и мисля, че е 450 лв. МОД за продавач.