За времето на неплатен отпуск, ако е със стаж този отпуск напишете МРЗ за страната за съответния период пропорционално на дните в неплатен отпуск.
При работа на два ТД, от които единият е на 8ч, а другият не по-малко от 3ч, осиг.стаж се изчислява и признава 4г за 5г. И би трябвало да повлияе и при недостиг на осиг.стаж за правата, които произтичат за необходим осиг.стаж. Имаше преди години писмо на НОИ, в което се споменаваше за това. Няма го в нета, защото е писмо, което касае само служители в НОИ и е вътрешно тяхно писмо. Ако го открия в компютъра си ще го кача и тук.

чл.9 от КСО
(8) Зачита се за осигурителен стаж при пенсиониране, ако това е по-благоприятно за лицата, в съотношение 4 години за 5 години от трета категория времето, през което лицата са работили по трудов договор при пълно работно време и:
1. по допълнителен или втори трудов договор с дневно работно време не по-малко от 3 часа;
2. (доп. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) са упражнявали трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски или в неперсонифицирани дружества;
3. са упражнявали свободна професия и/или занаятчийска дейност.
В УП-2 се добавя само това, което е по ТД
С писмо до НАП, като обясните подробно какво е станало и да ви ги прехвърлят за следващия месец.
Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по - малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица, определени със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за всяка календарна година. От 01.01.2012 г. този размер е 7,20 лв.

(чл. 54б, ал.1 КСО)
Именно за Д1 става въпрос де. Вътре се пише това, на което има право работника. Дните в Д1 не се равняват с тези в УП-3. Д1 е най вече за отработеното време и за осиг. доход, а не и за стаж. За стаж документите са ТК и УП-3. Точно поради факта, че трудовият стаж не е равен на осиг. стаж на лица, които работят по-малко от 8ч се издава УП-3

Аз имам проблем с една служителка от НОИ, която твърди, че УП-3 (на една пенсионерка за увеличаване на пенсията) не е правилно издаден. Аргументите и са, че работниците на 4 часа нямат право на 30 дни неплатен отпуск, който се зачита за стаж, а 15 дни. Тя си има право на 30 дни, но осигурителни са 15 и в самото УП-3 във всяка година, която е ползвала отпуск се получава 15 осиг. дни, а тя иска да коригирам Д1, в която да променя това:

Това са думите на  Елена-С. Записите на  Елена-С в Д1 са точно така, както трябва да бъдат.
Размера на отпуската е пропорционално на времето зачетено за трудов стаж, а не за осигурителен. Това предайте на "каката" от НОИ.
НРВПО
Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., отм. като незаконосъобразна с Решение № 9353 от 21.10.2002 г. на ВАС - ДВ, бр. 103 от 2002 г.)

(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работникът и служителят, който работи през част от законоустановеното работно време (непълно работно време), има право на платен годишен отпуск пропорционално на времето, което му се признава за трудов стаж.[/b]

При лицето трудовия стаж е пълен защото работи на 4ч
НТКТС
Чл. 9. (1) Трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години.

(2) За един ден трудов стаж се зачита времето, през което работниците или служителите са изработили най-малко половината от максимално установената с Кодекса на труда нормална дневна продължителност на работното време или установеното за тях с решение на Министерския съвет намалено работно време.

От това следва, че на лицето му се полагат платен и неплатен отпуск толкова, колкото се полагат на лицата работили на 8ч
Не се зачитат 30 р. дни осигурителен стаж , а 15 дни, но има право на 30р. дни неплатен отпуск. Мисля, че не пиша на китайски, за да разбереш какво пиша. И питащият правилно е написал в Д1 дните 22, в пета позиция е показал, че лицето е на 4ч


П.П. И не само по КТ така стоят нещата, а и по КСО и НРВПО
И трябва да напише 15 дни :hmmm: като НОИ търсят осиг.стаж !?!? Именно заради това се издава УП-3
Не дискутираме как се зачитат, а колко се полагат.
Единственото влияние, което оказва, че е с по-малко осиг.стаж, нищо повече.
УП-2 няма нищо общо със стаж било то осиг. или трудов. УП-2 е за осиг. доход.
Тук май не  се касае за чл.111, а за чл.114 и каква е тази голяма неплатена отпуск?
Отговора на sida е верен за осигуряването по втори трудов договор
Право да размества почивните и работните дни има единствено министерския съвет. Другото е извънреден труд и отпуски. Освен ако не въведете както е писала Далила сумарно изчисляване на работното време.
Попитай я тази къде го пише това, което  иска. Някоя кака от НОИ се прави на интересна.
Ако трябва да изчислявате ДТВПО по вашият начин на 500човека, доста ще се озорите :)
Бяха до 31.12.2011.............. .... Прочетете по-добре КСО за пенсионирането по категория и вникнете в промените от 01.01.2012г.
А прочетох те ли точно темата за какъв процент в осигуряването става въпрос? Май не е за този процент, за който Вие пишете.
Това лекарите си го знаят г-жо или г-не
В платен - не, защото допълнителното възнаграждение е в сумата за платеният отпуск.