Благодаря :) Усмихнат ден и на теб  ;D
Не разбирам въпроси Ви относно изчисляването на часовете и кое правилно и за какво на Вас ви е необходимо да правите това изчисление!?!?
1. След като запишеш периода на съответната страница без стаж, го изваждаш от общия стаж, който се получава от назначаването, до освобождаването. Това не го посочваш никъде. Който гледа ТК и стажа би трябвало да потърси записи на задните страници на книжката.
2.За неплатения без стаж се подават две декларации. В първата в т.15 подаваш прекратяване на осигуряването, а във втората  е с код 28.
Нито за едното има значение, нито за другото. Тях ги интересува осиг.стаж, и осиг. доход, а не длъжността на лицето и минималния му  осигурителния  доход.
1.Да. УП-3 не се разделят периодите по длъжност. Ако е работило все на 8ч, пишеш всичко на един ред.
2.Правилно е изплатен деня от работодател. В УП-2 посочваш всичко, както си е по ведомост УП-2 всяка година на отделен ред ще опишеш. Да, до датата на инвалидизация издаваш УП-2 и УП-3
Тогава да забрави за болничните.
За този месец ще вземат МРЗ за страната за съответния период.
Лицето да изчака да му свършат болнични и тогава да прави, каквото иска.
Като не е регистриран, какъв касов апарат тогава !?!? Това още от началото ми направи впечатление и за патент и за не знам какво още и щях да го задам, като въпрос, но............ помислих че аз нещо не съм в час.
Няма такъв текст
Благодаря! На Вас също :)
И още нещо. Щом лицето има вече отпусната такава пенсия, Вие няма да издавате пак на ново за  всичките години УП-2, а само за годините, които са след тази дата, след датата на инвалидизиране.
Пенсиите за инвалидност не са от осиг.доход за страната, а на лицето. Намират се коефициентите на лицето от осиг доход на трите последователни години избрани преди 1997г и от 1997г до датата на инвалидизиране. Този коефициент който се получи на лицето се умножава с него средният осиг. за  страната.
Тези пенсии се изчисляват така, както се изчислява и пенсията за осиг. стаж и възраст. С тази разлика, че не се отпуска цялата, а процент, в зависимост процента на инвалидизиране.
Щом иска дайте й, но едва ли това ще е в голяма полза на лицето.
Има смисъл да пробвам ако резултатът ще е положителен! Иначе ако внеса за 1 година около 400 лв, а получа по 1-2лв. на месец увеличение, ще е пълен провал...

Вярвайте ми, че ще е точно така. Пълен провал. Но не настоявам на моето :)
1. Необходимо е издаването на УП-2 и на УП-3 до датата на инвалидазация
2. Най-напред трябва да ви представи решението от ТЕЛК за да видите тази дата
3. Ако не прекратявате трудовото правоотношение с това лице, не приключвате ТК, а издавате УП-3 за стажа до датата на инвалидизация. Ако прекратявате трудовото правоотношение, тогава оформята ТК.
Има изравняване всяка година м.май. Изчакайте изравняването и тогава вижте какво ще се получи. Но калкулаторите са верни. Гарантирам.
Не вярвам. Но щом искате, пробвайте :)
1г осиг.стаж - 1,1%, а за осиг.доход нещата са по сложни защото се търси осиг.доход за страната през последните 12м преди месеците, които ще посочите и от коефициенти и т.н. и т.н. :) трудно е за обяснение
Лицето според това, което пишете е освободено от 07.04. Ако е освободено
 от 09.04(понеделник) тогава и събота и неделя се  зачитат за стаж ако работи на 8ч
Зависи какво залагате в калкулаторите Вие.