Значи според Вас не е нужно в случай, че лицето получава по извънтрудово правоотношение възнаграждение под МРЗ за месеца, да се подава Д1 и Д6?

Не е нужно когато е под МРЗ след приспадане на НПР или равно на нея и няма други доходи. Няма осигуровки, няма и Д1 и Д6.
В Д6 се включва само данъка по чл. 42 от ЗДДФЛ - т.е този по трудови правоотношения.

 :thumbup:
Не зная дали ще имате нощен или не. Писала съм ви начина на изчисляване при СИРВ. Точно това искахте  във запитването си.
Здравните ще изравнява след подаване на ГДД. Д6 ще подадете за данъка с вид плащане 4. Д1 не се попълва.

ЗЗО - 40 (1), 3. (изм. - ДВ, бр. 111 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) за лицата, работещи без трудово правоотношение:
а) (изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) ако не се осигуряват по реда на т. 1 и 2 и получават възнаграждение, равно или по-голямо от минималната работна заплата за страната, върху облагаемия доход, след намаляването му с нормативно признатите разходи; когато е получено възнаграждение под минималната работна заплата за страната, след намаляването му с нормативно признатите разходи, осигуряването се извършва по реда на ал. 5;
....
(5) (Доп. - ДВ, бр. 49 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., предишна ал. 4 - ДВ, бр. 95 от 2006 г., в сила от 24.11.2006 г., изм. - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Лицата, които не подлежат на осигуряване по ал. 1, 2 и 3, се осигуряват върху осигурителен доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Вноските се внасят до 10-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят. Тези лица извършват годишно изравняване на осигурителния доход съгласно данните от данъчната декларация.
Само това ли е дохода на тези лица?
Нощният труд приравняваш към дневен с коефициент 1,143. Сумираш с дневните часове по графика и делиш на 8ч.
Полученото изваждаш от нормата часове за месеца и виждаш дали имаш извънреден труд или не.
Часове на месеца? Това не го разбрах.
Ето ти норма:
Извънредният труд не може да бъде повече от 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец;
При сумирано изчисляване на работното време непрекъснатата седмична почивка е не по-малко от 36 часа.

При промяна на смените при сумирано изчисляване на работното време непрекъснатата седмична почивка може да бъде в по-малък размер от 36 часа, но не по-малък от 24 часа, в случаите, когато действителната и техническата организация на работата в предприятието налагат това.

Погледни и тези членове от КТ - чл. 142, чл. 146 и чл. 153, ал. 2 и ал. 3
Това ли решение?
Решение №4989 от 21.05.2007 г. на ВАС по адм. д. № 1619/2007 г., VI о., докладчик съдията Ал.Еленков

Търговски пълномощник  (чл. 26 – 29 ТЗ)

Определение: лице, упълномощено от търговеца да извършва посочените в пълномощното действия срещу възнаграждение.

Дори и като търговски пълномощник, на това лице също се дължи възнаграждение и осигуровки, както и на прокуриста. Търговският пълномощник е със същите права и задължения като на прокуриста.
Тъй че аз не виждам разликата от едното и другото.
Важното е, или фирмата да прекрати дейност, или да има прокурист, или търговски пълномощник, за да има право на обезщетение за отглеждане на дете до 2г.
Търговският пълномощник е със същите права и задължения като на прокуриста.
Може да получава 50% от майчинството.
Може да ползва болничните и обезщетението до 410 дни. А ако иска и отпуската за отглеждане на дете до 2г, трябва да си назначи прокурист, да управлява фирмата.
Това че се внасят по-късно осигуровките не означава, че тя може да избира по-голям доход от 2000лв. А въпроса е за болничен през м.ноември не и за декември.

По-точно за другите няма значение преразглеждане на дохода, отколкото за СОЛ.
ред. Написах отговор, но преди да го постна, видях, че въпросът е твърде от отдавна и питащата едва ли вече се интересува от това, какво ще и отговорим. Все пак, ако е ползвала болничен за ОЗМ през ноември, тепърва и предстои да избере доход, върху който да внесе осигуровки. И има още време да получи точен отговор, който в рамките на закона ще и позволи да получи най-добро обезщетение.
Смятам, че отговорът, който tzolova1972 е дала, не отговаря на въпроса по същество. Съветът на приятелката не е професионален.

1. Тепърва и предстои!?!? Моля за пояснение
2. Какво не Ви харесва  в отговор на  tzolova1972?
ДВ бр.93 от 25.11.2011 -Решение № 834 /17 .11. 2011 г.

РЕШЕНИЕ № 834 ОТ 17 НОЕМВРИ 2011 Г.
за разместване на почивни дни през 2012 г.
На основание чл. 154, ал. 2 от Кодекса на труда и чл. 55, ал. 2 от Закона за държавния служител
МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ
РЕШИ:
1. Обявява 2 януари (понеделник) за почивен ден, а 21 януари (събота) за работен ден.
2. Обявява 30 април (понеделник) за почивен ден, а 21 април (събота) за работен ден.
3. Обявява 25 май (петък) за почивен ден, а 19 май (събота) за работен ден.
4. Обявява 7 септември (петък) за почивен ден, а 29 септември (събота) за работен ден.
5. Обявява 31 декември (понеделник) за почивен ден, а 15 декември (събота) за работен ден.
Министър-председател: Бойко Борисов
Главен секретар на Министерския съвет: Росен Желязков
12507


ДВ бр.93 от 25.11.2011
Ако има такъв,най-добре да е платен    :smile1:
За да си сигурна за ТД и да не ти се налага да правиш след това гимнастика с уведомленията и Д1. Пращаш го преди да го назначиш, да ти донесе справка за трудовите му договори от НАП. Само за 10мин става номера. И по нея ще се ориентираш как да го назначаваш.
Няма закрила и нека се оплаква на арменския поп ако иска, щом сте го освободили по чл.71 от КТ.  :thumbup:

Относно втория случай,направо бях изтрещяла ..когато 2 месеца след назначение ми донесоха Протокол от ТЕЛК от м2.2011 за 50 % инвалидност.Хубавото бе ,че успях да му оправя на човека ДОД с приспадане в третия месец,лошота бе - че управителя го уволни на 3я месец. И господина дошъл да претендира ,че бил под защита на закона и не можело да му бъде прекратен ТД.Жена му работела в НОИ и сега чакам проверки .
Може би е добре ,че винаги настоявам за новопостъпили да се назначават по чл.70ал.2-договор със срок на изпитване в рамките на 6 месеца в полза на работодателя ,без право на предизвестие от страна на работника . Дано и това в тоя случай ми помогне при евентуални сблъсъци по проверките.
Някой имал ли е подобен казус?

Протокол от ТЕЛК ли или решение от ТЕЛК? Колко месеца, как сте го освободили ?
Не става въпрос за фенство, а как трябва да е .
НТКТС чл.6
(3) Когато трудовата книжка не бъде получена от работника или служителя, работодателят му съобщава с писмо с обратна разписка да се яви, за да я получи лично. Тя може да бъде изпратена по пощата или предадена на определено от него лице само ако за това има писмено съгласие.

Ако нямате такова писменно съгласие и не дойде да си я получи, след като сте го поканили, просто я съхранявате 50г. :)
2538
Трябва ли да се връщат ТК по пощата?   :smile1:

Цитат от нета :
"Аз на какви глупости съм се нагледал - в една строителна фирма да се пазят десетки и десетки, цел шкаф, трудови книжки и във всяко джобче да присъства обратна пощенска разписка, че видиш ли, ние сме се опитали да ги върнем надлежно на притежателите им, когато на цигането или на българЕто никога през живота не му е требвАла такава хартия и никога през живота си не се е интересувал от нищо друго освен парите в кеш, че никой никога не би узнал дали му е върната при започване на трудовото правоотношение след сваляне на необходимите данни или се е съхранявала във фирмата, при положение че този човек отдавна си е отдал труда, завършил е обекта и си е теглил чертата..., ама нА, глупави моми - учат се на ТРЗ... "


Та дали момите са глупави или изказването на господина или госпожата, който се прави на голямо ТРЗ :)

Ето това ме накара да пусна темата.

Според вас как се процедира с ТК на напусналите?


До колкото съм запозната, че в НАП не приемат промяна на осигуряването с Окд-5, ако не им се представи разпореждане за отпускане на пенсия (а само срещу решението на ТЕЛК).
Ако лицето не желае да се осигурява социално като пенсионер, то би следвало да поиска да приемат декларирането на промяната на осигуряването със задна дата - от датата на отпускане на пенсията, както и да му възстановят неоснователно внесените осигурителни вноски.
За пенсиите: КСО - глава 6, НПОС.
За осигуряването: КСО - чл. 4, ал. 3, ЗЗО - чл. 40.

Внасяте си всички осигуровки сега, а след това искане. Ако не искат да ги възстановят има и съд.