НАРЕДБА № 2 ЗА РЕДА ЗА УСТАНОВЯВАНЕ ЗАДЪЛЖЕНИЕ ЗА ДЕЖУРСТВО ИЛИ ЗА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА РАБОТОДАТЕЛЯ
ПРИЕТА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРУДА И СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ,
 Обн. ДВ. бр.38 от 6 Май 1994г.
Чл. 1. С тази наредба се установява редът за определяне категориите работници и служители, за които поради особения характер на работата им може да се установява задължение да дежурят или да бъдат на разположение на работодателя, както и максималната продължителност на времето за дежурство и разположение и редът за отчитането му.
Чл. 2. (1) В различните отрасли в зависимост от тяхната специфика може да се организира работата на определени категории работници и служители под формата на дежурство.
(2) Дежурството представлява специфична организация на работата при подневно или сумирано отчитане на работното време при спазване изискванията на Кодекса на труда относно междудневната и междуседмичната почивка.
(3) Категориите работници и служители за отрасъла и формата на отчитане на работното време се утвърждават от министъра на труда и социалните грижи по предложение на съответното министерство или друго ведомство.
Чл. 3. (1) Когато особеният характер на работата налага, с колективния или индивидуалния трудов договор може да се уговори задължение за работника и служителя да бъде на разположение на работодателя извън територията на предприятието с готовност да осъществи при необходимост трудовата си функция.
(2) Мястото за разположение се уговаря между работника или служителя и работодателя.
(3) Времето, през което работникът или служителят се намира на разположение, не се включва и не се отчита като работно време и се заплаща съгласно Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения (обн.,ДВ, бр. 67 от 1993 г.; изм. и доп., бр. 1 от 1994 г.).
(4) Фактически извършената работа през времето на разположение се отчита и заплаща като извънреден труд.
(5) При полагане на извънреден труд по ал. 4 на работника или служителя се осигурява минималният размер на непрекъснатата междудневна и седмична почивка.
Чл. 4. Времето за дежурство, както и времето на разположение извън територията на предприятието, се определя с месечен график, утвърден от работодателя.
Чл. 5. (1) Максималната продължителност на времето на задължение за разположение не може да превишава:
1. общо за един календарен месец - 100 часа;
2. за едно денонощие през работни дни - 12 часа;
3. през почивни дни - 48 часа.
(2) На работник или служител не може да се възлага да бъде на разположение:
1. в два последователни работни дни;
2. в повече от два почивни дни в един календарен месец.
(3) Ограниченията по ал. 1 и 2 могат да не бъдат прилагани в случаите при оказване на медицинска помощ.
Заключителни разпоредби
§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 139, ал. 5 от Кодекса на труда.
§ 2. С тази наредба се отменят чл. 11 - 13 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските от 1987 г. (обн., ДВ, бр. 6 от 1987 г.; изм. и доп., бр. 31, 55 и 59 от 1991 г.).
§ 3. Указания за решаване на възникнали въпроси по прилагането на наредбата дава министърът на труда и социалните грижи, а контролът по приложението и се осъществява от Главната инспекция по труда към Министерството на труда и социалните грижи.



НСОРЗ
Чл. 10. За времето, през което работникът или служителят е на разположение на работодателя и се намира извън територията на предприятието в място, уговорено между тях, се заплаща допълнително трудово възнаграждение за всеки час или за част от него в размер не по-малък от 0,10 лв.
Само за едно съобщение, че е бременна, не се подават документи към НОИ :)
Лицето от следващият ден вече няма да е на работа. В деня в който подаде заявление по този член, не е молба и не се иска съгласието на работодателя, сте длъжни да му пуснете заповедта за освобождаване и му дължите обезщетение за неспазено предизвестие. Не се уведомява ИТ.
Във Вашия случай заповедта за освобождаване трябва да е пусната още на 21.04.2012 и да е освободено считано от 22.04.2012
Сумата по договор, не чистата сума.
чл 4 от Наредбата за саомоосигуряващите
(2) (Изм. - ДВ, бр. 19 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., изм. - ДВ, бр. 91 от 2003 г., предишен текст на чл. 4 - ДВ, бр. 12 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 67 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г.) Ако лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от Кодекса за социално осигуряване работят по трудово правоотношение, осигурителните вноски за дейността им като самоосигуряващи се лица се внасят върху избран осигурителен доход. Сборът от възнаграждението и осигурителния доход, върху които се внасят месечните осигурителни вноски, не може да бъде по-голям от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година.


Най-напред е осиг. доход по ТД, втори е - като самоосигуряващо се лице, и трето е ГД. Така че ще трябва да се ограничи ГД за осигуровките, а не като самоосигуряващо се лице.
Момиче, пожелавам ти да имаш безпроблемна бременност и да родиш едно здраво, и прекрасно детенце. Това е най-важното. :) Повярвай ми!
Сори, но аз на такива въпроси не давам отговори.
А ще работите ли на този втори ТД или само ще го сключите ;)
чл.21 от НМЕР
2) Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване или 12 месеца с прекъсване в две предходни години и в годината на боледуването, отпускът се разрешава само след контролен преглед на ТЕЛК на всеки два месеца, при условие че са налице обективни признаци за възстановяване на работоспособността в следващите 6 месеца.
 (4) По изключение за отделни случаи след мотивирано решение на ТЕЛК отпускът за временна неработоспособност може да се продължи и след изтичането на новите 6 месеца само за някои болести, като туберкулоза, травматични увреждания, следоперативни състояния, хепатит, инфаркт на миокарда и др., когато е очевидно, че осигуреният ще възстанови работоспособността си в следващите  6 месеца.  Не се разрешава ползването на отпуск за временна неработоспособност непрекъснато за повече от 18 месеца.
ТЕЛК може да издава болнични и след тези 180 дни. НМЕР
Няма по принципи ,няма ВПРЗ, за това как се начислява. Процента за професионален опит и стаж е само върху ОМЗ. Има и четете НСОРЗ.
Втора категория труд по 23б от ПКТП
(Нова - ДВ, бр. 2 от 1990 г., изм., бр. 58 от 1990 г.) Работници и инженерно-технически работници до началник на цех включително в основните цехове за производство на металургични огнеупори, технологичния транспорт, участъците за производство на стоки за населението и ремонтния персонал за ремонт и поддръжка на машини и съоръжения.
А ти на тяхно място как би платила и как би издала служебната бележка?

Тай като осигурителният доход най-вероятно се отнася за 2010 година правилно не са удържали осигуровки. Малко ме смущава удържането на данък. Но пък защо не. Това е облагаем доход за 2011, когато вече човекът не е самоосигуряващ се. Не виждам да е направено някакво голямо нарушение.

Струва ми се, че тази мисъл е абсолютно правилна. Интересно е дали с тези 128 лв ще се промени окончателния размер на ОД за 2010. Ако е така, ще има осигуровки за довнасяне, които трябва да се посочат в ГДД и така ще излезе, че авансово удържаният от възложителя данък е по-голям и ще се получи някакво възстановяване.
Но ако декларираният миналата година осигурителен доход е бил под 5040 - 128 лв (което е много вероятно) тези 128 лв (или със 75% от тях) няма да доведат до осигуровки за довнасяне, при което в част VІ на ГДД трябва да се запишат нули, което .... което ще го мислим, ако ще подавате декларацията с електронен подпис, защото тогава ще имате технически проблем

Не прочетохте ли, че лицето е на ТД и при това положение се дължат всички осигуровки върху тази сума, а те не са удържани? Какво бих направила ли !?!? Сори, но не му е тук мястото да кажа какво бих направила. ;) И какво значение има в това за коя година са? Щом са платени през 2011г, те се отнасят за 2011г и се декларират тази година.
Също така не ми става ясно в полето "заявявам, че ще се осигурявам за:" Трябва ли да избирам нещо при полжение, че в новата фирма няма да се осигурявам. Благодаря отново!

Няма да пишете нищо в това поле.
Трябва да подадете декларация тогава, че сте самоосигуряващ и в друга фирма

чл.2 от НАРЕДБА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА, БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА И МОРСКИТЕ ЛИЦА (ЗАГЛ. ИЗМ. ДВ - БР. 2 ОТ 2010 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2010 Г.)
3) (Нова - ДВ, бр. 15 от 2007 г., доп., бр. 17 от 2008 г., изм., бр. 2 от 2010 г., в сила от 1.01.2010 г.) Самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето.
Мисля, че дохода в книжката е разнесен правилно. Как ще разнесете осиг. доход  420лв, след като лицето не е осигурявано през това време на този доход?
Ако в провинцията не сте на 2000лв осигуровките ви, май ще трябва да се осигурявате и във втората фирма. Там на ТД ли сте или.............
Благодаря Ви ,на едно мнение сме! Дано и него да го убедя
ПОЗДРАВИ !!!!!!!!!!!!
Желая ви успех в убеждаването :)
А ако лицето ще работи 8ч, а вие за да избегнете пълното осигуряване му пишете 4ч, то при една проверка ще ви излезне доста по-скъпо от това да го осигурявате, както трябва да е.