Ако ТЕЛК така са казали, значи е сигурно. но това мен лично ме съмнява да са го казали, щом лицето не е ползвало всичката отпуска, която му се полага по закон. До това време нека си подаде молба за платен или неплатен отпуск и ако му дадат болнични, след това ще подадете корекция на Д1 и така ще се оправят нещата. Не трябва винаги да хващате вяра на "честна" дума. Или изискайте от лицето да поиска от ТЕЛК някакъв документ за това, за да има Вие на какво да стъпите.
На 13.06.2016 ще може да се пенсионира, когато навърши 61г 8м
Елена-С, няма такъв срок в Наредбата за подаване на Д1 и Д6. Не зная какъв е бил този ревизор, но след време ако искат и Ви начислят лихви за това, тогава едва ли този ревизор ще каже, че е грешил. Както искате, просто Ви писах как трябва да бъде. Законите са едни за всички и трябва да се спазват сроковете по тях.
А ако работника не се съгласи да бъде преназначен!?!? :hmmm:
Здравейте,

дължа обезщетение по чл. 222 на трима работника, двама от тях са били на работа до 15.10., третият до 14.10. В декларацията по чл. 7 какъв период трябва да напиша - за целият месец 10 или само този период, за който реално е обезщетението? Съответно и в платежните за осигуровките, същият въпрос - какъв период трябва да напиша?

Благодаря ви и хубав ден!

Защо Вие ще подавате декларация 7? Тази декларация се подава лично от лицата.
Не можете да подавате Д1 по-рано, ако не сте платили осигуровките. Д1 се подава на следващият ден след плащането на осигуровките за м. Ноември или на първият работен ден след месеца в който е трябвало да се платят, т.е. ако Вие не платите осигуровките за ноември до края на декември, то на 28.12.2012 подавате Д6 с код2, а Д1 подавате на 02.01.2013г
Служител работещ по втори трудов договор излезе в дълги болнични поради бременност и предполагам ,че няма да се върне на работа преди да изтече майчинството.Как може да се прекрати договора като ми е ясно ,че по втория договор защитите не важат ,но реално този служител няма нито един раб. ден в който да му връчим прекратяването?Каква е процедурата която трябва да спазим по този казус?

Само едно не ми стана ясно. От Къде Вие сте наясно, че по втори ТД не важат защитите? Това не е вярно. Лицата назначени и са с втори ТД са под закрилата на КТ, така както са защитени лицата на основен ТД. Не виждам какво Ви пречи лицето?
Защо не сте на сумарно работно време? Работната седмица м България е петдневна, каква е тази работа в събота? Та Вие всеки месец трябва да изплащате тогава извънреден труд, щом не сте на сумарно изчисляване на работното време.Молете се да не мине проверка от ИТ, тогава ще Ви излезне доста соленичко.
Болничните се изчисляват на база дохода, който е преди месеца на заболяване.
Времето за платено майчинство се счита за осиг.стаж, но без доход. Не би трябвало да повлияе отрицателно върху размера на пенсията.
Как преназначаване не разбрах? Другата фирма, където се преназначават хората пак на същият човек ли е?
Като безработна имате единствено право на помощ от социалните по 100лв на месец и то ако отговаряте на условията за доход на член от семейството. Друго нямате право, нито за болнични бременност и раждане, нито за платено майчинство. Трябва преди да излезете в болнични за раждане да сте на осигурени за ОЗМ.
Тези 10 дни от 2012, които има право да прехвърля работодателя трябва ли да се включат в точка 1 /год.отпуск за 2013/ от графика,а ако има още от 2012 в т.4 като отложени поради производствена необходимост

Много не ви разбрах въпроса. Но отложената отпуска трябва да бъде включена в графика за отпуските за 2013г. До колкото разбирам, Вие не разбрахте, че отпуската не може да бъде повече от 10 дни, не зависимо за какво е отложена, дали по производствени причини или по желание на лицето.
За тях е целият размер на отпуската
Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица по този кодекс са:

В точката са изброени кои задължително се осигуряват за това, което пише в ал.1, а не това, което Вие питате.

Вижте чл.2 от Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица
(3) (Нова - ДВ, бр. 15 от 2007 г., в сила от 01.01.2007 г., доп. - ДВ, бр. 17 от 2008 г., в сила от 01.01.2008 г., изм. - ДВ, бр. 2 от 2010 г., в сила от 01.01.2010 г., доп. - ДВ, бр. 16 от 2012 г., в сила от 01.03.2012 г.) Самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето. Лицата, регистрирани като земеделски производители или тютюнопроизводители, когато едновременно с тази дейност упражняват и дейности по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, се осигуряват върху минималния осигурителен доход, определен за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване. Промяната на основанието или идентификационния код, по който се провежда осигуряването, се декларира по реда на чл. 1, ал. 2.
Не може да са повече от 10 дни за 2012г, които ще се прехвърлят отложат или т.н.
КТ
Отлагане на ползването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 58 от 2010 г., в сила от 30.07.2010 г.) (1) Поради важни производствени причини работодателят може да отложи за следващата календарна година ползването на част от платения годишен отпуск в размер не повече от 10 работни дни.


Така че, adfrp, не мога да се съглася със Вашето заключение, именно това: ( без значение дали са под или над 10 дни, както и без значение дали има отлагане или не) 

Не знам какви разяснение четете и от кого, но не трябва да се доверявате на всеки. Има си КТ и НРВПО, в които си пише точно и ясно.
чл.331 (2) Ако работникът или служителят приеме предложението по ал. 1, работодателят му дължи обезщетение в размер на не по-малко от четирикратния размер на последното получено месечно брутно трудово възнаграждение, освен ако страните са уговорили по-голям размер на обезщетението

Като от допълнителнителните възнаграждения в бруто заплатата участват само тия с постоянно възнаграждение

Вижте и чл.228 от КТ и чл.19 от НСОРЗ
Единствено не може да се прави запор на обезщетения от НОИ.