Редовен студент ли е ?
Правилно е. Дължите ЗО, това че сте инвалид, не ви освобождава от ЗО като самоосигуряващ.
Работодателя не може, да анулира предизвестие без съгласието на работника. Не си подавайте молба за напускане. Така той иска да се отърве и изплащане на другото обезщетение за ненамиране на работа. Обърнете се с жалба към ИТ и то още утре.Вие ще изгубите ако си подадете молба за напускане, защото срока за получаване на обезщетение от НОИ ще е по-малък за безработица и в по-малък размер.
Стажа не е равен. Трудовия стаж е пълен, но осигурителният не е.
Цитат
Може ли работодател да разреши платен отпуск на свой служител, който няма 8 месеца трудов стаж?


Може, разбира се. Само дето служителят няма право да го ползва :yahoo:


Дори и да е разрешен от работодателя!?!?!? :slap:
работя в детско заведение на постоянен трудов договор на 8 часа.Имам ли право да работя в друга фирма на 4 часа?

Можете, да работите, ако в ТД при основният работодател, няма вписана забрана за това.
Здравейте, трябва да назначим служител на втори трудов договор за 4 часов работен ден. Какви по-различни задължения произтичат от това ? - от попълване на трудовата книжка до подаване на декларация 1 ? освен това може ли да бъде назначен на по-ниска заплата от мин определения осиг праг за заеманата длъжност ?

Втори Тд не се вписва в ТК, а при напускане на работника се издава УП-3. Трябва през 4м да ви попълва декларация, че е съгласно лицето, да работи повече от 48ч седмично.За Д1 си погледнете указанията за попълване на декларацията. За назначаването заплатата може да е под 1/2 МОД за длъжността, но осигуровките са върху 1/2 на МОД.
При напускане изплащате пропорционално на времето зачитащо се за стаж. Но за ползването, се ползва в пълен размер в годината, когато навършва 8м ТС.
Ще има разлика в осиг.стаж и от там в размера на пенсията.
По чл.327 не се иска разрешение от работодател. Подава се заявление, иска се входящ номер. Подавате днес и от утре не сте на работа, но стига наистина да има основание, за прекратяване на ТД на основание чл.327 от КТ.
Не, това ще е прикрит ТД.
Преизчислявате стажа, който е на 4ч. Двата периода записвате на отделни редове в УП-3 без да го сумирате.
чл 7(6) КСО
2_2675/22.10.2008 г.
КСО – чл.7, ал.6

Според изложената в запитването Ви фактическа обстановка на 01.07.2008г. сте сключили граждански договор за извършване на определена услуга за период от 12 месеца с месечно възнаграждение 400лв. За извършената през периода 01.07-30.09.2008г. работа на лицето е изплатено възнаграждение на 20.10.2008г.
Въпросите, които поставяте са следните:
1. Кога следва да се платят дължимите осигурителни вноски?
2. Кога следва да се подадат декларация обр.1 и декларация обр.6?

С оглед изложената от Вас фактическа обстановка и действащата нормативна база, изразявам следното становище:

На основание чл.7, ал.6 от Кодекса за социално осигуряване /КСО/ осигурителните вноски за лицата, които работят без трудово правоотношение, се внасят от осигурителя до 10-о число на месеца, следващ месеца, за който се дължат. Следва да се има предвид, че осигурителните вноски се внасят само върху изплатените възнаграждения, в този случай не се прилагат разпоредбите на чл.6, ал.3 и чл.7, ал.3 от КСО за внасяне на вноските върху начислени и неизплатени възнаграждения.
Съгласно чл.3, ал.1, т.3 от Наредба Н-8 за съдържанието, сроковете, начина и реда за подаване и съхранение на данни от работодателите, осигурителите за осигурените при тях лица, както и от самоосигуряващите се лица за лицата, работещи без трудови правоотношения декларация образец №1 се подава от осигурителите, клоновете и поделенията им в компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите не по-късно от 10 дни след изтичане на срока по чл.7, ал.6 от КСО.
Декларация образец №6 се подава от работодателите, осигурителите и техните клонове и поделения в съответната компетентна ТД на НАП не по-късно от последния работен ден на календарния месец, през който са били дължими осигурителните вноски, вноските за фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите" и данъкът по чл.42 ЗДДФЛ /чл.3, ал.3, т.1 от Наредба Н-8/.
Във вашия случай вие сте изплатили на 20.10.2008г. на лицето възнаграждение за положения от него труд по извънтрудовото правоотношение през месеците юли август и септември 2008г. Следователно за Вас възниква задължение да внесете дължимите върху изплатената сума осигурителни вноски най-късно до 10.11.2008г.
До 20.11.2008г. следва да бъдат подадени декларации обр.1 за месеци юли, август и септември 2008г. Месечният осигурителен доход се вписва за месеца, за който е упражнявана дейността. Когато работата е извършена за повече от един месец и възнаграждението е изплатено в края на периода, месечният осигурителен доход се определя като тази сума се разделя на броя на месеците, през които е упражнявана дейността.
Декларация обр.6 трябва да бъде подадена до 31.10.2008г. Попълнените данни в Декларация обр. 6 следва да отразяват крайният резултат от извършените плащания/начисления през месеца. В полета от 8.1 до 8.4 кодът за вид плащане, който следва да попълните е код 4 - за възнаграждения по договори за работа без трудови правоотношения. При плащане на възнаграждения, отнасящи се за предходни месеци, се подава редовна декларация, като в отделни колони се посочват месеците, за които се отнася плащането.
При подаването на декларации обр.1 и обр.6 е необходимо да имате в предвид указания на НАП с изх.№№ 24-00-9/01.02.2007 г. и 24-00-19/02.03.2007г., които можете да намерите в сайта на НАП на адрес: http://www.nap.bg
В  Е-услуги от там Програмни продукти за обхващане на данни от придружителните писма и описите за изплащане на парични обезщетения от ДОО.
 
Вярно е. Няма осигуровки никакви, дори и здравни, само ДОД.