Работодателя няма право да Ви намалява заплатата без Ваше желание. Освен ако няма намаляване на работното време на основание чл.138а от КТ, но това не може да е за повече от 3м. Мислите ли, че на борсата ще получавате повече? Така имате възможност да получавате заплата + 50% от платеното майчинство, а на борсата просто губите тези 50% майчинство. Помислете добре. А възможностите за пълна борсата са в ръцете на работодателя, а не във вашите.
Моя е грешката-чл.111 е.
Вторият работодател сме ние-при нас работи допълнително на 4 часа
 в Д1 съм отбелязала осиг.доход от първия работодател питането е за Д1 т.16

Писах Ви по-горе, че в Д1 в т.16 последните две цифри ще са 47. А защо сте отбелязали осиг.доход от основният работодател? Това не трябва да е така. В Д1 си пишете осиг.доход, който е при Вас. Какъв е размера на осиг.доход при основния работодател?
При него ще е в т.16 в Д1 последните цифри 47. Не разбрах за осиг.доход при първият работодател къде и какво сте отбелязали. Моля Ви обяснете по-подробно.
И чл.110 е когато ТД е при един и същи работодател, а когато ТД-и са при различни работодатели основанието е чл.111.
Правилно мислиш. В Д1 трябва  в т.16 последните две цифри да са 77, иначе ще излезе, че осигурителния и трудовия стаж не са равни.
Банката е виновна, не ЧСИ. С тях се оправяйте. Нямат право да запорират обезщетения.
За времето, което действително е отработено са тези дни
Спокойно. Носиш си болничните на работодателя и всичко ще е наред :)
А лицето какво мисли по въпроса? Не можете да пускате в отпуск лице без негово съгласие. И защо ще стане каша в Д6, ако е платен отпуск? Просто си пускате нова редовна Д6 с разликата за довнасяне на осигуровки.
До 10-то число, но на следващия месец, не в месеца в който плащате възнаграждението по ГД-то

http://www.kik-info.com/forum/index.php?topic=1905.0
Чл. 23 от ТЗ отношенията между търговеца и прокуриста се уреждат с договор. Договорът за прокура може да бъде сключен като граждански, така и като трудов, с всички произтичащи от това права и задължения на страните по трудовото правоотношение.
Когато договора за прокура е сключен като трудов договор, осигурителни вноски следва да се внасят по реда на чл. 4, ал. 1, т. 1 или по чл. 4, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване. Съгласно чл. 6, ал. 3 от КСО осигурителните вноски за тези лица се дължат върху получените, или начислените, но не изплатени брутни месечни възнаграждения, или неначислените месечни възнаграждения но върху не по-малко от минималния осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии и не повече от максималния месечен размер на осигурителния доход, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
За лицата работещи по трудови правоотношения при определяне на месечния осигурителен доход намират приложения и разпоредбите на чл. 1, ал. 1 - 4 от Наредбата за елементите на възнагражденията и доходите върху които се правят осигурителни вноски.
След 1 януари 2007 г. в случаите когато договора за прокура е сключен като договор за управление и контрол /граждански договор/, осигурителни вноски следва да се внасят по реда на чл. 4, ал. 1, т. 7 от КСО. И в този случай, осигурителните вноски се дължат върху получените, начислените, или неначислените месечни възнаграждения но върху не по-малко от минималния осигурителен доход по основни икономически дейности и квалификационни групи професии/осигурителния праг/.
Здравноосигурителните вноски и при двата начина на оформяне на правоотношенията /трудови или договори за управление и контрол/ се дължат на основание чл. 40, ал. 1, т. 1 от Закона за здравното осигуряване върху дохода, върху който се внасят вноски за държавното обществено осигуряване, определен съгласно КСО.

Да може от една страна прокуристът да изпълнява всички свои права и да поема задължения, а от друга упълномощаването му да има действие спрямо трети лица, прокурата следва да е писана в търговския регистър
Счетоводителя с какъв договор е? Не виждам защо трябва да има и прокурист при условие, че управителя е налице!?!?
http://www.kik-info.com/calculators/osiguritelen_staj_now.php

За времето след 1 януари 2009 г. осигурителният стаж се зачита по чл. 9 КСО съобразно сключения договор.
Как да Ви се изчисли, като не давате подробности? За какво училище става въпрос?
0.14% - Основен лихвен процент от 01.05.2012 БНБ
НПОС
ЧЛ.38
(14) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2004 г., доп. - ДВ, бр. 16 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) Осигурителният стаж за времето до 31 декември 2008 г. на лекторите преподаватели, които работят по трудово правоотношение в едно или повече учебни заведения, в читалища или други организации, се определя, като за един месец осигурителен стаж се зачита календарният месец, през който са изработени най-малко 75 часа, а във висшите училища - 50 часа, и са внесени или дължими осигурителните вноски върху не по-малко от минималния осигурителен доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя. Когато са изработени по-малко от 75, съответно 50, часа, общият брой на изработените часове се разделя на 3, съответно на 2, и осигурителният стаж се зачита в дни, ако са внесени или дължими осигурителните вноски върху не по-малко от минималния осигурителен доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя, съобразно зачетеното за осигурителен стаж време. За времето след 1 януари 2009 г. осигурителният стаж се зачита по чл. 9 КСО съобразно сключения договор.
НТКТС

Чл. 10. (1) (Предишен текст на чл. 10, доп. - ДВ, бр. 16 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) Трудовият стаж за времето до 31 декември 2008 г. на лекторите преподаватели, които работят по трудово правоотношение в едно или повече учебни заведения, в читалища или други организации, се определя, като:

1. за 1 месец трудов стаж се зачита календарният месец, през който са изработени най-малко 75, а във висшите учебни заведения-50 часа;

2. при по-малко от 75, съответно от 50 часа месечно, трудовият стаж се определя в дни, като общият брой на изработените часове се разделя на 3, съответно на 2.

(2) (Нова - ДВ, бр. 16 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) За времето от 1 януари 2009 г. трудовият стаж на лицата по ал. 1 се зачита съобразно работното време, определено с трудовия договор.
Най-напред до три дни занесете прил.12, с придружително писмо и опис. Файл не е необходим. А след като подадете Д1 за месеца носите болничния  прил.4 за 50% от пл.майчинство.
Благодаря Ви! Отвориха се ще по- прочета малко да си по- изясня нещата, че нещо ми е тъмна Индия. Ако мога и аз да съм Ви полезна с нещо съм на среща. Ако имам нужда от помощ надявам се да мога да се обърна пак към Вас.

Винаги сте добре дошла :)
Не може да е под МРЗ
Може да е под МОД