4 дни отпуск има право да ползва при вас.


Как се изчислява колко дни отпуск има право лицето при нов работодател при ползвани повече дни при старият.

1 вариант: При старият работодател е имал право на 20 дни отпуск и ги е ползвал всичките и напуска на 01.09. За този 8м работника би трябвало да ползва само 13 дни, но той е ползвал 7 дни повече.
               При новият работодател има право на 24дни отпуск за пълна календарна година и започва работа на 01.09. За 4м му се полагат 8 дни, но той е ползвал 7дни повече при стария работодател. 8-7 = 1 ден за ползване при новия работодател


2 вариант: При старият работодател отпуската за година е била 20 дни, при новият 24 дни. 24-20(ползвана) = 4 дни  4:12 х4 = 1,33 или на 1 ден отпуск
Няма право на този вид отпуск. На този вид отпуск имат право само лицата на ТД.
Първо попитайте работодателя за кога сте включени в графиците за отпуск. Защото от 2010г тези графици са задължителни и отпуските се ползват по графика. Срок за подаване на молбата няма точно определено, но една седмица е напълно нормален срок.
Стажа във фирмата Ви е 2г 4м и 19 дни до днес включително в тази фирма. Времето на болничните и майчинството също са стаж и имате право на платен отпуск за него. Ако по трудов договор имате право на платен отпуск за годината 20 дни, това означава, че за този стаж имате право на  48 работни дни платен опуск
Извинявам се за може би глупавия въпрос от моя страна, но не можах да разбере защо трябва да се осигурява на ниския процент като ЗП   :blush: нали ако се осигурява и за ОЗМ  ще се увеличи осигурителния доход въз основа на който ще се изчисли обезщетението?  След 410 ден ако продължи на работи като ЗП няма ли да получава 1/2 от майчинството ?

Защо не вникнете в зададения въпрос и тогава да се чудите на отговора?

Защото не може да получаваш обезщетение за бременности и раждане и да имаш на друго място осигуровки за ОЗМ. Сега стана ли Ви ясно?
Служителя нещо друго не иска ли :( Законите са за всички, а не за определени хора!
А  :smile1: :hmmm: какво ли ще стане ако неплатите нищо,.......... ако от 24.08 безработния е започнал работа :)
Не може стажа Ви да е това, което сте написали, след като сте в майчинство. За да Ви се отговори правилно, пишете от кога сте в тази фирма на работа.
1.Заплата за ведомостта: 109 : 23 х 5 =...........
2.Сумата върху, която ще се внесат осигуровките: 140 : 23 х 5 =.............
Нетна заплата : точка 1 -осигуровките за лицето върху МОД от т.2 - ДОД = ..................
Неее, :no: така не се прави. В ТД се пише точната заплата.
Едва ли е получил нещо от НОИ щом в Д1 не е отразен болничния. Коригирате Д1 и подавате. А за корекция на Д6 ще трябва да отидете на место в НАП.
С коя програма работите. Защо най напред не си погледнете в нея дали въобще е записано на лицето някакъв стаж. - Това ви е по третия въпрос
Как да ви се отговори, като нищо не се разбира? Хем назначено на МРЗ, хем е 109лв. Напишете на какво работно време е назначено това лице и каква ОМЗ пише в трудовия му договор.
Отговора ще разбереш ли? Както все едно, че лицето е било на работа.
Някой при вас се прави на интересен, за това е.
Как осчетоводяваш, когато лицето е на работа?
Да, в обхвата е на чл.175 ал.2. Колкото за прекратяване на ТПО, може и за може да бъде прекратено. Зависи от основанието за прекратяване на ТД.
С връщането на работа на майката, отпуската автоматично се прекъсва. За какво Ви е заповед. Тя е свободен текст, ако ще пишете такава.
От статията, която посочвате - Средномесечният доход на член от семейството се определя от общия брутен доход на всичките му членове по §1, т.1 от ЗСПД, получен през предходните шест месеца спрямо месеца, през който е подадена молбата декларация за отпускане на помощта.
Доходите се декларират съобразно датата, на която са фактически получени, независимо за кой период се отнасят и независимо кога се е осъществило основанието за получаването им.

Ако я бяхте прочели нямаше да я копнете

Съгласно §1, т.2 от ЗСПД "доход са всички брутни доходи на семейството, които са облагаеми по Закона за облагане доходите на физическите лица (ЗОДФЛ), както и получаваните пенсии, обезщетения, помощи и стипендии, с изключение на месечните добавки за деца с трайни увреждания, изплащани по реда на чл.40 от Закона за защита, рехабилитация и социална интеграция на инвалидите, добавката за чужда помощ на инвалидите по чл.103 от Кодекса за задължително обществено осигуряване, стипендиите на учащи се до 18-годишна възраст, както и помощите, получени по този закон".

Скрит текст :

Дивидента не е обезщетение, което не се облага с доход и което да попада в това писмо от преди 10г.

От дохода на семейството са изрично изключени само чуждата помощ на инвалидите по чл.103 от КЗОО, семейните помощи за деца по ЗСПД и месечните добавки за деца инвалиди по чл.40 от ЗРСИИ.

и т.н. и т. н...................нищо конкретно по въпроса
Когато издавате УП-3 не правите в него записа "Осигурителният стаж е равен на трудовия". Защото УП-3 е документ преди всичко за осигурителен стаж.
Другото е така, както сте записали.
Защо да е смело? Точно така си е. Попитайте в социални грижи и ще ви кажат какво да попълнете в удостоверението.
Доход ли са тези дивиденти или не са? Какво са?