3дни само от работодател защото са без прекъсване.Различни диагнози са, за това вторият болничен не е продължение.
Колкото разбирам от така зададения въпрос, че те изплащат по 1% на всяка година стаж, а не 40% за всяка година  :smile1:
Няма ограничения за  %
Какво според Вас е закриване на предприятие и толкова бързо едва ли може да стане закриването? Закриването на фирма варира от 6м до 2г, та и за това ми е въпроса към Вас. Никой ли в това предприятие няма да остане?
Моят дневник е разделен на две. В първата част записвам ново издадените ТК при нас. Във втората част записвам движението на ТК, т.е. получила съм ТК да нанеса някакви промени и след това, кога съм върнала ТК на лицето.
Не се полага на ново този вид отпуск. Писала съм още отначало, какво означава еднократно.
Погледнете  Май 17, 2012, 19:53 »

Аз не разграничавам професионален бакалавър от бакалавър, а Вие?
Едно запомнете: Отпуск се ползва с писмена молба от лицето и с издадена заповед от работодателя.
Разбирам Ви напълно. Нямат право да искат от Вас такива документи, за да Ви разпишат молбата за отпуск. Имат право да не Ви я разпишат.......ако са хора не биха постъпили така, но................
Какво следва ли? Могат този ден да Ви го водят, като самоотлъчка.
Декларацията за осигуряване и за осиг. доход трябва да се изисква от платеца на възнаграждението всеки месец, а не еднократно.
1. дължат се осигуровки и за гражданския договор, въпреки, че сте осигурени на 2000лв по ТДпредайте на възложителите на ГД, че трябва да превеждат осигуровки
- няма да се дължат, ако сте на работа и се осигурявате на 2000лв, но Вие не сте
-по време на болничен не сте осигурени на 2000лв, върху МОД за самоосигуряващо се лице, така че за ГД си има осигуровки за времето на болничния
2. ГД няма да Ви попречи за получаване на обезщетението, защото за него няма осигуровки за ОЗМ (осигуряване за заболяване и майчинство)
Благодаря, Таня :) Усмихнат и лек ден!

Благодаря, подобен ден и на Вас :)
Учебни отпуски
 Правна уредба – чл.169-171 КТ и чл.51-53 от Наредба за работното време, почивките и отпуските. Предпоставките за правото на ползване са кандидатстване или обучение в учебно заведение и предварително съгласие на работодателя / това съгласие е необходимо за платен отпуск /. Съществуват различни видове учебни отпуски:

-за осъществяване на обучението / чл.169 ал. 1, 2 /. Право на такъв отпуск има работник, който учи в СУ или в ВУЗ без откъсване от производството със съгласието на работодателя. Размерът на този платен отпуск е 25 раб.дни. Такъв работник има право и на неплатен отпуск, съгласно чл. 171 КТ. Разпределението на тези дни зависи от волята на работника и от разпределението на учебните занятия.

-за завършване на образованието / чл.169 ал. 3 /. Учащите имат право на платен отпуск в размер на 30 раб. дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или дисертация. Такъв работник има право и на неплатен отпуск съгласно чл.171 КТ Съгласно чл 171 ал. 3 всички неплатени отпуски за учащи се се признават за трудов стаж.

Неплатен отпуск на учащи се

   
Чл. 171. (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работниците и служителите по чл. 169, ал. 1 имат право и на неплатен отпуск в следните размери:

1. за подготовка и явяване на изпит - до 20 работни дни за учебна година;

2. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) за подготовка и явяване на приемен, на зрелостен или на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или дипломен проект в средни учебни заведения - до 30 работни дни;

3. за подготовка и явяване на държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа или на дипломен проект във висши учебни заведения - до 4 месеца;

4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) за подготовка и защита на дисертация от задочни докторанти или от докторанти на самостоятелна подготовка - до 4 месеца.

(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато съгласие на работодателя не е дадено, работникът или служителят, който учи в средно или във висше училище без откъсване от производството, има право на неплатен отпуск в размерите по ал. 1, намалени наполовина.

(3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Неплатеният отпуск по ал. 1 и 2 се признава за трудов стаж.


Ползване на отпуските от учащите се

   
Чл. 171а. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпуските на учащите се по този раздел се ползват във време, определено от работника или служителя в зависимост от организацията на учебния процес, след писмено уведомяване на работодателя най-малко 7 дни предварително.


Ако не е поискано такова разрешение от работодателя  и лицето няма неговото съгласие. Негово право на работодателят е да откаже този вид отпуск.
Това означава ли, че ако през 2011г. са ползвани 30 дни за явяване на държавен изпит за бакалавър, то през 2012г. могат отново да се вземат 30 дни за явяване на държавен изпит за магистър?

Да, полагат се отделно, но ако има писменото разрешение на работодател да учи.

Тези 25 дни отделни ли са от 20 ПГО по чл. 155 или се има предвид 25 дни общо платен годишен отпуск?

Тези 25 дни са си отделни и са на основание чл.169 ал.1 , а 30дни са на основание чл.169 ал.3 и нямат нищо общо с отпуската на основание чл.155 от КТ

НРВПО
Чл. 51. (1) Отпуските на учащите се без откъсване от производството се разрешават от предприятието въз основа на документ, издаден от съответното учебно заведение, удостоверяващ дните на заетост с учебни занятия или изпити.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) След ползуване на отпуск за присъствие на учебни занятия и явяване на изпити работникът и служителят е длъжен да представи студентска (ученическа) книжка или друг документ от учебното заведение за удостоверяване посещението на учебните занятия и явяването на изпит.

(3) Когато учащият се е отсъствувал от учебни занятия или не се е явил на изпит по неуважителни причини, ползуваният отпуск се счита неплатен.


Чл. 52. (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Съгласието на работодателя по чл. 169, 170 и 171 КТ се дава в писмена форма за всеки отделен случай.
чл.169
Чл. 169. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работник или служител, който учи в средно или висше училище без откъсване от производството със съгласието на работодателя, има право на платен отпуск в размер 25 работни дни за всяка учебна година.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Учащите се по ал. 1 имат право еднократно и на платен отпуск от 30 работни дни за подготовка и явяване на зрелостен или държавен изпит, включително и за подготовка и защита на дипломна работа, дипломен проект или дисертация.

Еднократно означава, когато се явява за пръв път на държавен изпит и ако не го издържи, втори път не му се дава този вид отпуск.
Но, този отпуск се ползва със съгласието на работодателя, т.е. ако той е дал съгласието си този работник да учи. Ако работника не е подал при работодателя си молба за разрешаване от работодател да учи, то тогава не може да претендира и за отпуск за държавен изпит.

Чл. 171а. (Нов - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отпуските на учащите се по този раздел се ползват във време, определено от работника или служителя в зависимост от организацията на учебния процес, след писмено уведомяване на работодателя най-малко 7 дни предварително.

За да ползва този вид отпуск, той трябва да Ви представи удостоверение от учебното заведение, кога му е изпита и т.н.
КСО
Чл. 55. (1) (Изм. - ДВ, бр. 41 от 2009 г., в сила от 01.07.2009 г.) Трудова злополука е всяко внезапно увреждане на здравето, станало през време и във връзка или по повод на извършваната работа, както и при всяка работа, извършена в интерес на предприятието, когато е причинило временна неработоспособност, трайно намалена работоспособност или смърт.

(2) Трудова е и злополуката, станала с осигурен по чл. 4, ал. 1 и 2 по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място до:

1. основното място на живеене или до друго допълнително място на живеене с постоянен характер;

2. мястото, където осигуреният обикновено се храни през работния ден;

3. мястото за получаване на възнаграждение.

(3) Не е налице трудова злополука, когато пострадалият умишлено е увредил здравето си.


Спокойно, момиче, те само ще пуснат разпореждане. Работодателя няма никаква вина.
Но щом не искат и близките, решавайте там на място, какво да правите.

Ето тук ти качвам необходимите документи за обявяване на трудовата злополука
ДЕКЛАРАЦИЯ  ЗА  ТРУДОВА  ЗЛОПОЛУКА


П Р О Т О К О Л
1. Уведомяване за трудова злополука

За всяка трудова злополука пострадалият, непосредственият му ръководител или свидетелите на злополуката незабавно уведомяват ръководителя на осигурителя или упълномощено от него длъжностно лице.

За всяка смъртна трудова злополука, за всяка злополука, причинила увреждане на повече от трима работещи, както и за всяка злополука, за която има основание да се предполага, че ще доведе до инвалидност, ръководителя на осигурителя или упълномощеното от него длъжностно лице уведомява незабавно:

териториалното поделение на Националния осигурителен институт;
териториалната администрация на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”;
органите на прокуратурата;
други компетентни органи.
Незабавното уведомяване може да се извърши чрез устно съобщаване по телефон или чрез отправяне на писмено съобщение чрез електронна поща или факс.
Ако я освободиш от днешна дата няма да има злополука. Разбери ме, за това ти писах да я освободите от 18.05 и щом е починала на работното място, уведомяваш за злополука. В три дневен срока е за уведомяване на НОИ. Можеш да подадеш и ти протокола.

Вх. № ........................ ......./ ..............20... г.


ДО
ДИРЕКТОРА НА РАЙОННОТО/СТОЛИЧНОТО
УПРАВЛЕНИЕ “СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
ГР. ……………………………………………………..

ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ
за
изплащане на парична помощ при смърт на осигурено лице
по чл. 11, ал. 2, чл. 12, ал. 2 или чл. 13, ал. 2 КСО


От ...………
(име, презиме и фамилия на лицето)
ЕГН / ЛНЧ ........................ ........................ ...........,
адрес за кореспонденция ...………
...………
(град/село, ПК, община, област, улица, №, ж.к., бл., ет., ап.)
телефон, мобилен телефон, електронен адрес в интернет................ ........................ ........................ ............
………………………………………………………………………………………………………………….
ГОСПОДИН (ГОСПОЖО) ДИРЕКТОР,

Моля, в качеството ми на ...
                                                                                 (съпруг / съпруга / пълнолетно дете / родител/законен представител на непълнолетно дете)
на ..., ЕГН/ЛНЧ ........................ ...............,
                                 (име, презиме и фамилия на починалото лице)
починал на ........................ ...... 20.... г., вследствие на ........................ ........................ ........................ ...........
 (общо заболяване, трудова злополука или  професионална болест)
осигурен при осигурител / като самоосигуряващо се лице ...
(наименование на осигурителя / посочване на дейността като самоосигуряващо се лице)
ЕИК ........................ ........................ .............
и от името на непълнолетното ми дете ...
(име, презиме и фамилия на детето)
да ми бъде отпусната помощта/полагаемата ми се част от общия размер на паричната помощ при смърт на осигурено лице.
Декларирам, че не ми е изплащана помощ за същото лице.

Прилагам следните документи:
1.   Документ за самоличност (за справка).
2.   Оригинално удостоверение за наследници № ....................... от ........................ 20... г. (представя се поне от един от наследниците)
3.   Декларация – свободен текст, че родителя/лите на починалото осигурено лице е/са жив/живи или починал/починали към момента на смъртта му.
(представя се поне от едно от правоимащите лица)
4.   Копие от удостоверение за раждане на починалото осигурено лице.
(представя се от родителя/ите, ако не са вписани в удостоверението за наследници)
5.   Декларация за изплащане на паричната помощ - приложение № 7 към чл. 8 от наредбата.

Забележка: С ограждане на съответната цифра се отбелязва кои от изброените документи са приложени.

ИЗВЕСТНО МИ Е, ЧЕ:
В срок 3 работни дни от промяна в декларираните обстоятелства се задължавам да подам декларация за промяната. Ако не изпълня това задължение, извършвам административно нарушение, за което нося административнонаказател на отговорност по реда на чл. 349 КСО.
Следва да възстановя неправомерно получената помощ по моя вина заедно с дължимата лихва съгласно чл. 114, ал. 1 КСО.


За деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.


   Данни за упълномощеното лице, което представя заявлението-декларация:
...
(име, презиме, фамилия)
ЕГН/ЛНЧ............................, ЛК № ........................ ..., издадена на ................. 20.... г., от ........................ .....


Дата ........................ .................            Подпис на лицето,
гр. /с./ ........................ ................            което иска помощта: ........................ ..............