До края на 2014г, ако е от 2012г
Неползван, отложен , т.е. прехвърлен платен отпуск до две години от годината за която е бил той, ако пак не е ползван, нито се изплаща обезщетение за него при напускане, нито се ползва. Лицето го губи.
Този член определя срока до кога може да се ползва отложената отпуска.
Тези пет дни няма как да ги ползва. Повече от 10 дни не могат да се прехвърлят за следващата година.
Можеш само 10 дни да прехвърлиш за следващата година.
За дните в болнични, които се изплащат от НОИ се пише осигурителен доход нула, като в забележка описвате дните и записвате че за този период лицето е било във временна нерабоспособност
Благодаря, Делфинче  :-*
Така е, Делфинче :)
Благодаря Fire Girl ! Такова декларации са нужни при всички договори /извън основния трудов/ , когото дохода надхвърля прага на облагане.Включително и гражданските, по които в този случай се одържа само авансов данък. Най изчистено е да си носят бележки от основния работодател, но когато е постоянен дохода, вършат работа и декларациите.

1.За какво облагане става въпрос?
2.За гражданските това си го има в СИС
3. А вие как ще знаете със сигурност, че дохода му е постоянен и само тази декларация от лицето ще е достатъчна без да изискваме документ от основният работодател?
Скрит текст :
От 27.12 може да ползва отпуската си 23 дни.
Скрит текст :

Скрит текст :
Свободен текст, като се упомене, че основанието е чл. 176 ал.2 от КТ
Новото производство ще е с нови щатове и на тези, които щатове ги няма в него да бъдат съкратени поради съкращаване на щата.
Ако е при вас на основен трудов договор,помолете лицето да ви донесе служебна бележка на каква сума го осигурява другия работодател?

Ако при тях е на основен, няма да му искат нищо. Защото не основният се съобразява с останалите работодатели, а те трябва да се съобразяват с него.
Когато са на ТД(основен) не ви е необходимо лицата да подават такива декларации. За втори ТД искате служебна бележка от основният работодател на каква сума е осигурен. А за ГД това си го декларират в СИС.
Такива декларации не са Ви необходими.
Цяла година ли е в болничниедва ли?? И кога е трябвало да си ползва отпуската по график?
Така е, когато назначавате и се доверявате на честна "пионерска". Сори за израза, но е точно така. НАП само срещу ЛК дават за пет минути справка за налични ТД на лицето. Когато ми дойдат без ТК, не пускам договор, докато не видя справката от НАП. Кой е на зор, аз или работника? Да отива и да си оправя ТК при старият работодател. Да променят датата на освобождаване и Уведомлението. При Вас ще е доста сложно, за да го оправяте Вие.
И аз бих ги съдила и бих спечелила. По Наредбата е за навършване на една година стаж да се изплаща допълнителното възнаграждение. Вътрешните правила не могат да противоречат на наредбата и на законите. Може да са по-добри, но не и да противоречат.