IVAN_19, irenabrili  го е казала вече и аз съм добричка, само напомням какво го очаква :)
Първо - управителя не се назначава с ТД. Такъв управител с ТД, може да бъде на някое звено от фирмата, но не и на фирмата.
Второ - щом има такъв управител, собственика е задължен да се осигурява било като СОЛ, било като ДУК и вписан в ТР.
Трето- щом собственика не е осигурен на друго основание е задължен да се осигурява като СОЛ. А щом е пенсионер, не виждам къде му е проблема.




1442
Аз попълвам с една колона. За месеца в който съм задължена да внеса осигуровките. Може и да е грешно, но за сега нямам проблеми с удостоверенията за задълженията.
Как ще се назначи? Сам себе си ли ще назначава? Ако е така не става.
Този собственик осигурен ли е на друго основание и какво означава "назначен" управител?
999777, вече е уточнил нещата :) Сори, не видях, че вече е писано.
Осигурителните вноски по ГД се внасят в ТП на НАП, където е регистриран възложителя.
От този месец наехме по граждански договор консултант инженер-технолог производство на олио,  с регистрация по лична карта в Полски Тръмбеш. По коя сметка да внасям осигуровките за сметка на лицето - ТД на НАП Велико Търново офис Велико Търново  или ТД на НАП Велико Търново офис Свищов? Благодаря предварително!!!
Внасяте там, където е регистриран възложителя.
Да, ДОО - само за фонд"Пенсии". Ако е роден/а след 31.12.1959г ще има и ДЗПО
Граждански договори

Осигурителните вноски за лицата, които работят без трудово правоотношение, се внасят от осигурителя до 10-о число на месеца, следващ месеца на изплащане на възнаграждението. (чл. 7, ал. 6 КСО)

ДДФЛ се внася се внася до 10-о число на месеца, следващ месеца, през който данъкът е удържан. (чл. 65, ал.11 ЗДДФЛ)

Д1 се подава не по-късно от 10 дни след плащане на осигуровките, следващ месеца на изплащане на възнаграждението. (чл. 3, ал.1, т. 3 НАРЕДБА № Н-8 във връзка с чл. 7 ал. 6 КСО)

Д6 се подава не по-късно от последния работен ден на календарния месец, през който е възникнало задължението за внасяне на вноските и данъка за съответния месец. При попълване се включва сумата на дължимите и/или внесени осигурителни вноски върху изплатените възнаграждения за работа без трудови правоотношения, към момента на подаване на декларацията. В Декларация образец № 6 "Данни за дължими вноски и данък по чл. 42 ЗДДФЛ" не се попълва ЗДДФЛ от граждански договор, а само ДДФЛ по чл.42 ЗДДФЛ, които са трудови договори.


http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,1905.0.html
Д1 за СОЛ се пуска, когато се внесат осигуровките. Защо не отворихте линка където irenabrili  Ви посочи  днес в 18:28  и да го прочетете?


Ето тук всичко е описано подробно
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,1905.0.html

Изчислявай по вторият метод, когато е по-малък периода и не сумирай в УП-ето
Няма такова заплащане в човекодни при ГД-тата. Осигуровките за май са до 15-то число
И коя дата ти е вярна 21.09 или 21.10 ?
Стажа не е 5м, а 5м и 3дни.
Когато сумираш дните при сбор на осигурителен стаж, за един пълен месец се взимат 21 дни.
имаш 24 дни, те са равни на 1м 3 дни

Винаги ги пускам със 6м изпитателен срок, защото така все ще си прояви характера и способностите. А не да ми се причиня 3м, и след това като народната приказка "булката си хвърля булото след сватбата", т.е. тогава си показва характера. Та така и с повечето работници. За това - 6м :)
 УП-2 е за осигурителния доход и когато човек работи на непълно време то се отразява и в УП-2.

Представете си, че имате един месец с 21 дни, а лицето е работило 6 часа дневно. За да получите осигурителния стаж стаж за УП-2 дори и за един месец трябва да умножите дните по часовете, които е отработило лицето и след това трябва да разделите на законоустановеното време и се получават в случая едзни 15 дни и 0,75 което обаче е нищо друго освен часове, които трябва някъде да запишете.


Когато човек е на непълно работно време в УП-2 се отразява като се дава всеки месец на отделен ред. А когато се получават тези разлики в часове :) 0.75 х 8ч = 6ч и тези часове се отразяват в УП-3 .

УП-3 за осигурителен стаж
УП-2 е за осигурителен доход

ОК. Как тогава ще се изчисли коефициента на лицето, като осигурителния доход за страната е за календарен период и там няма часове, а при лицето дохода няма да е за календарен период а за период, който ще е равен на осиг. стаж?
Основанието за него е пенсионирането му, не зависимо кога ще го направи, след датата веднага, или няколко години след това. Ако направи 10г и реши тогава да се пенсионира, тогава ще му платите 6 брутни ТВ.