Не е вярно, че работодателя не може да освободи работника без предизвестие. И това, че и работника не може да напусне без предизвестие. Четете по-добре чл.70 и чл.71 от КТ. Предизвестието важи след изтичането на срока за изпитване.

Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
Няма за какво :) Усмихнат ден !

След влизането в сила от 01.01.2007г. на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз, гражданите на държави-членки на Европейския съюз могат да упражняват правото си на свободно движение с цел работа в Република България без да им е необходимо разрешение за работа.
Министерският съвет на Република България на заседание от 21.12.2006г., с Решение, записано като т. 43 в Протокол № 52 от заседанието, одобри Позиция на Република България за прилагане на Общностното право в областта на свободно движение на работници, при допускане на граждани на Европейския съюз до българския пазар на труда след 01.01.2007г. В Позицията се казва, че "Република България реши след 01.01.2007г. да премине към пълно прилагане на Общностното право в областта на свободно движение на работници, в частност Регламент (ЕИО) № 1612/68 на Съвета от 15 октомври 1968г. за свободата на движение на работници в Общността".
Предвид гореизложената Позиция, чл. 5, ал. 4 на Конституцията на Р България, във връзка с Договора за присъединяването на Р България към ЕС в сила от 01.01.2007г. ( обн. ДВ бр. 103 и 104/20.12.2006г. ), и горепосочения, пряко приложим в нашето законодателство Регламент, гражданите на държави-членки на Европейския съюз могат да упражняват правото си на свободно движение с цел работа в Република България без да им е необходимо разрешение за работа.
Режимът за пребиваване с цел работа е от компетентността на Национална служба “Полиция” към МВР, съгласно Закона за влизането, пребиваването и напускането на Република България на гражданите на Европейския съюз и членовете на техните семейства (обн. ДВ бр. 80/03.10.2007г., в сила от 01.01.2007г.).

Трябва от НАП да му изкарате ЛНЧ по който ще се води ТД и осигуровките.
 :smile1: ееееееееее туй е мой пропуск. Благодаря!
За осигуровките -да, така е, но за данъка не съм съгласна, че не се удържа :)
http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,2827.new.html#new

Изтегляш си документа от този линк или от линковете, които Кети е посочила и тогава ще се отворят.
от сп. “Счетоводство” Зорница Димитрова, експерт по осигурително право, разглежда въпроса за социалното осигуряване върху разходите за ваучери над 60 лв.

    Съгласно чл. 6, ал. 11 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), върху средствата за социални разходи, давани постоянно или периодично пряко на лицата по чл. 4, ал. 1 и 2 от КСО (това са наетите по трудов договор, договор за управление и контрол, изборните длъжности, държавните служители и членовете на кооперации) в пари или в натура, се внасят осигурителни вноски в размера за фонд “Пенсии” .

    От това правило е въведено изключение с чл. 2, ал. 3 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, съгласно които осигурителни вноски не се изчисляват и внасят върху средствата, предоставени под формата на ваучери за храна на работници и служители, включително на лицата, работещи по договори за управление, при условията на чл. 209, ал. 1 от Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО).

    Съгласно чл. 209, ал. 1 от ЗКПО, не се облагат с данък социалните разходи по чл. 204, т. 2, буква “б” от ЗКПО в размер до 60 лв. месечно, предоставени под формата на ваучери за храна на всяко наето лице, когато са налице едновременно следните условия:

    1. Договореното основно месечно възнаграждение на лицето в месеца на предоставяне на ваучерите е не по-малко от средномесечното му договорено основно възнаграждение за предходните три месеца;

    2. Данъчнозадълженото лице няма подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на предоставяне на ваучерите;

    3. Ваучерите са предоставени на данъчнозадълженото лице от лице, получило разрешение за осъществяване на дейност като оператор от министъра на финансите, въз основа на конкурс;

    4. Сумите по предоставените ваучери, изплатени от данъчнозадълженото лице на оператора, може да се използват само за разплащане по банков път с лицата, сключили договор за обслужване с оператора, или за възстановяване на данъчнозадълженото лице до размера на номиналната стойност на ваучерите, в случаите, когато същите не са използвани;

    5. Лицата, с които операторът е сключил договор за обслужване на наетите лица, са регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност.

    В практиката са възможни три хипотези за раздаване на ваучери за храна:

    1. Ваучерите са на стойност до 60 лева месечно на едно наето лице и са изпълнени всички изброени по-горе условия - в този случай върху стойността им не се внасят осигурителни вноски;

    2. Ваучерите са на стойност до 60 лева месечно на едно наето лице, но не са изпълнени другите условия на Закона.

    Например:

    - В месеца на получаване на ваучерите с допълнително споразумение е намалено основното трудово възнаграждение на лицата с 60 лева. Това действие противоречи на първото условие на чл. 209, ал. 1, т. 1 от ЗКПО;

    - Работодателят предоставя ваучери, но има влязъл в сила ревизионен акт за задължения по ЗДДС;

    - Ваучерите са предоставени от лице, което няма разрешение за тази дейност от министъра на финансите. Това е рядко срещана хипотеза, тъй като обикновено разрешението се предоставя от оператора преди сключването на договора.

    В тези случаи върху цялата стойност на ваучерите ще се начисляват осигурителни вноски както за сметка на осигурителя, така и за сметка на осигурените лица.

    3. Изпълнени са всички условия на Закона, но раздадените ваучери са на стойност над 60 лева месечно. В този случай върху разликата над 60 лв. се дължат осигурителни вноски.

    Съгласно цитираната разпоредба на чл. 6, ал. 11 от КСО, върху социалните разходи се дължат вноски само за фонд “Пенсии”, за ДЗПО и за здравно осигуряване.

    Важно е да се знае, че съгласно чл. 2, ал. 4 от Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски, сумите за социални разходи, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, не се включват при определяне на минималния месечен осигурителен доход за съответната професия по основната икономическа дейност на осигурителя, но се включват при ограничаването на дохода до максималния размер на осигурителния доход в поредността на чл. 6, ал. 10, т. 1 от КСО след полученото възнаграждение.
Много се учудих на това "назначен". Бихте ли обяснили, какво имате предвид?


Съдружник в ООД или ЕООД може да не се осигурява, само ако по никакъв начин не участва в дейността на дружеството и не е регистриран управител на дружеството.

Съдружник в ООД или ЕООД трябва да се осигурява по ДУК, ако е вписан управител на дружеството и в ДУК има предвидено възнаграждение за тази му дейност. Уговореният размер на възнаграждението не е от значение. Осигурителните вноски се изчисляват и внасят върху сума не по-малка от МОД за съответната дейност и върху не повече от максималния осигурителен доход, определен за съответната година.

Съдружник в ООД или ЕООД  може да се осигурява по ДУК, ако е вписан управител на дружеството  и ако в ДУК не е уговорено възнаграждение.

Съдружник в ООД или ЕООД , който не е управител, може и трябва да се осигурява като самоосигуряващо се лице, ако по някакъв начин извършва трудова дейност в дружеството.


--------------------------

Администриране на договор за управление и контрол
1.Лице/несобственик/ е назначено на ДУК в ЕООД. Договора регистрира ли се в НАП или Агенцията по Вписвания? И трябва ли да подава ГДД за доходите-няма други доходи, освен ДУК и тр. договор на 2ч.
2.Вписва ли се ДУК в тр. книжка/така ми беше казано в НОИ/
2. Възможно ли е управител на ЕООД да бъде назначен на трудов договор. Собственик на ЕООД е юридеческо лице

Цветана Александрова

Здравейте,

Във връзка в първия Ви въпрос, договорът за управление няма изрична уредба извън регламента в Търговския закон, следователно за този вид договори се прилагат общите разпоредби на гражданското право, в частност на Закона за задълженията и договорите. Такъв договор се счита за сключен и само по силата на удостоверение от регистъра на Агенцията по вписванията, в което съответното лице е посочено като управител и след сключването му не се подава уведомление в по чл. 62 ал. 3 от Кодекса на труда, но следва да бъде вписан в търговския регистър, който е публичен и се води от Агенцията по вписванията чрез подаване на заявление по образец. Лицето няма задължение да подава годишна данъчна декларация, т.к. според Закона за данъците върху доходите на физическите лица правоотношенията по договори за управление и контрол са приравнени към трудовите правоотношения и лицата, които са получили доходи само от трудови правоотношения не са задължени да подават годишна данъчна декларация, когато към 31 декември на данъчната година лицето има само един работодател и той е определил годишния размер на данъка за всички придобити през данъчната година доходи от трудови правоотношения и пълният размер на данъка за данъчната година е удържан до 31 януари на следващата година.

Данните по договор за управление и контрол не се вписват в трудова книжка. Осигурителният стаж и осигурителният доход на лица, работещи по договори за управление и контрол на търговски дружества се установяват с осигурителни книжки, в които се посочват времето, през което лицата са били осигурени, и доходът, върху който са внесени осигурителни вноски, а за времето след 1 януари 2009 – с данните от декл. обр. 1.

Едноличният собственик на капитала управлява и представлява дружеството лично или чрез определен от него управител. Търговският закон предвижда, че отношенията между дружеството с ограничена отговорност и управителя се уреждат с писмен договор за възлагане на управлението. Преобладаващо е становището, изразено и в писма на Националния осигурителен институт и Министерство на труда и социалната политика, че отношенията между дружеството и неговия управител не могат да бъдат регламентирани и разглеждани като трудови правоотношения. Поддържа се тезата, че нормите на трудовото право не намират приложение спрямо собственика на капитала на еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД) и управителя на еднолично търговско дружество. Множество разпоредби на Кодекса на труда и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане не се прилагат или не са със задължителен характер в отношенията между управителя и дружеството.

Отношенията между дружеството и неговия управител не могат да бъдат регламентирани и разглеждани като трудови правоотношения.


КСО
Чл. 49. (1) (Доп. - ДВ, бр. 104 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 2011 г., в сила от 01.01.2012 г.) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица - внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 24 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на временната неработоспособност поради бременност и раждане. Дневното парично обезщетение не може да бъде по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението, и по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и се определя по реда на чл. 41, ал. 2 - 5.
Но нали сте издали преди за този период на това лице или аз нещо бъркам? Защо НОИ ще определят кой период да посочи лицето?

Напишете така, както Ви написах по-горе.
Това в майчинство нищо не ми говори. Посочвате единствено сумите на болничните за бременност и раждане, за останалия период не посочвате нищо, и записвате в забележка, че лицето е било в отпуск по член ......(записвате по кой член от КТ е било в отпуск)

Напишете точно какво пише в писмото от НОИ. За да видим, какви им са претенциите на тях. :)
Това е прекъсване и не се води застъпване. застъпване е, когато излезнете в бременност и раждане с второто детенце, а сте в отпуск по чл.164 от КТ за първото детенце
Майчинството за второто дете ще Ви се изчисли с нов период- 24м назад от месеца в който излизате в 45дневния болничен. За периода на пл.майчинство, т.е. отпуска по чл.164 от КТ ще се вземе МРЗ за страната, а за периода на обезщетенията до 410-те дни, ще се вземе дохода от който е изчислено това обезщетение
Титуляра завърна ли се на работа?
danikosseva, това  не се отнася за Вас! Сори  ;D

http://www.kik-info.com/forum/index.php/topic,3.msg14.html#msg14

Приятни мигове във форума и винаги сте добре дошли :)
ОТ ПРАВИЛАТА НА ФОРУМА:

Безсмислени постове или неуместни постове с "израждащ" се характер ще бъдат изтривани или заключвани по преценка на администраторите и модераторите.
« Отговор #9 -: Април 10, 2012, 20:54 »
Цитат
според зависи какъв е трудовият договор - становище на НАп от 20.03.2012 г:

С цел гарантиране на еднаквото прилагане на закона за всички категории лица, от 1 март 2012 г. регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които упражняват и дейности по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване, задължително се осигуряват върху не по-малко от минималния осигурителен доход, определен за лицата по чл. 4, ал. 3, т. 1 и 2 от Кодекса за социално осигуряване (лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества).


А това разбирате ли го, което беше публикувано от Елизабет преди един месец?

Нещо по-различно да беше написано преди малко от това?  :) мммм? ;D

Таня-ЛС- точно защото разсъждавам не видях в копнатото от Вас отговор на въпроса си.А Вие бяхте достатъчно категорична, че точно това го задължава да се осигурява на 420 лв.

Точно това?  :swoon: нима!?!? тцЪ, тцЪ  :(