Работя с Омекс 2000, тя ми прави Д1 и след като направя файла го проверявам с програмата на НАП. На нея не ми дава грешки. Лицата не са под МРЗ  и нямат пълен месец. Всичко ми е както трябва и въпреки това, системата на НАП ми отхвърля Д1 на тези две лица с болничните над 5 дни. :(
 Здравейте! Имам две отхвърлени Д1 на лица с болнични над 5дни направени с програмата. Дава ми следните грешки:
1. за първата Д1- ред 27 Валидация 100 - Недопустим праг на осиг. доход при пълен работен месец
2. за втората Д1 - ред33 валидация 100 - Недопустим праг на осиг.доход при пълен месец
Бюджет сме, нямаме МОД, лицата са със заплати 300лв.
Моля, помогнете ми как да оправя декларациите! Благодаря предварително!
При проверка с програмата на НАП ми дава, че всичко е редовно.
Пи напускане на основание чл.327, не е молба, а заявление и работника го подава днес (примерно) и от утре не е на работа.Но едва ли е това.!?!?
Аз не бих отговаряла на такива въпроси. Този работник да си е правил сметката, когато е сключвал такива срочни ТД. Това е теглене пари от хазната, които са от мен , от теб и от всички нас. Съжалявам, но точно така мисля по въпроса и именно заради това не отговорих.
Тогава го освобождавате на основание чл.326 от КТ. Трябва да ви изплати обезщетение в размер на три възнаграждения. Не можете да ги удържате от заплатите. Ако не ги внесе доброволно имате право да си ги търсите чрез съда само.
Имали подадена молба за напускане от служителя? Срока за изпитване в чия полза е?
УП-3 издавате задължително, като на първи ред периода на 8ч, на втори ред периода на 4 и без да сумирате стажа в УП-3. УП-2 също издавате за целият период, като за периода, който е работил на 8ч издавате по години, а за периода н 4ч по месеци.
Описваш си дните както са в болничните.
Не, не означава и този чл.9 от КСО не важи за него, защото и двата ТД са на 4ч. 5г работа, ще са си 5г осиг.стаж за пенсия.
Не ми се вярва НАП да правят нещо, което не е в тяхната компетенция. Наследниците на ЕТ решават какво да правят и ако продължи ЕТ-то да работи, работниците остават, при промяна на булстати, работниците се прехвърлят на основание чл.123.
Кой  ще изплати обезщетенията на работниците, които им се полагат?
Много ми е чудно на какво основание е прекратен ТД на работниците.

ако съм разбрала правилно

Би било грешка, ако съм посочила по-голям период и по този начин да заблудя питащата. Но благодаря за поправката.........не че беше толкова важна
Не можете да назначавате лице без необходимата квалификация. Ще имате проблеми с РЗИ
Ако болничният е приключил и лицето се е върнало на работа, можете да прекратите ТД. Но преди това трябва да съставите протокол за приемането на свършената работа.
Докато лицето не се върне на работа и не приключи с болничните, не може да му се променя ТД нито да се назначава на друг ТД.
За какво потвърдително писмо питате? Да потвърдите какво?
1. Всичко изброено плюс и заповедта за освобождаване.Заявлениет о и УП1 са един и същ документ и не сте длъжни да го попълвате Вие това.
2.Няма значение основанието за прекратяване на ТД.
3.Задължително се изплаща обезщетение за неползваният отпуск. Не се прехвърля на новият ТД, дори и на ново да го назначите при Вас.

П.П. УП-3 издавате само при условия, че осигурителният стаж не е равен на зачетеният трудов или има категория труд. Ако е оформен стажа както трябва в ТК, не се издава УП-3
1.Може и да издаде, може и да не издава заповед. Отпуската се прекратява при подаването на декларация пирл.12 при вас.
2.Не е необходимо да мине време за да ползва отпуската. Ако е съгласен работодателя може веднага да излезне в платен отпуск. Да, по стандартния начин се оформя.
3. Обезщетението е бъде спряно, но има право да получава 50% от него. За това се подава декларация пирл.4 в НОИ за изплащане на 50-те %. Това ще го направите, когято подадете Д1 за месеца в който е спряно обезщетението за отглеждането на дете до 2г.
Скрит текст :
Не се подава Д1 и от датата от която ти представят болничният до три дни трябва да е в НОИ.
Задължително си пишеш датата на която ще ти го представят, защото иначе изпускаш три дневният период за представяне в НОИ и глобите са доста солидни. Носи за всеки случай и копие от заповедта за освобождаване.
Може ако му разреши работодателя и колкото той му разреши на основание чл.160 от КТ. Пенсионера е като всички останали работещи не пенсионери. За него няма отделен КТ.