Имаше нещо за информацията, която ни е станала известна в периода на год.приключване… ама не си спомням какво беше и къде го пишеше....
За коригиращи събития се сещаш сигурно, СС10
Със сигурност има някъде друг адвокат, дето ще каже обратното, а топката остава у нас .
Чакам някого да се аргументира законово защо да не го призная. :smile1: Разбира се, че ако може да аргументира твърдението с норми, които да го потвърждават, няма да остане некредитирано мнението.
След консултиране с адвокат, той потвърди, че разходът е признат, тъй като има първичен счетоводен документ, съгласно Закона за счетоводството, въпреки че липсва ИД по ДДС, той не е задължителен за целите по ЗКПО, а за ДК по ЗДДС. Следователно чл. 10, ал. 1 от ЗКПО е неприложим.
Моля, всеки сам да прецени кое е правилно за него, не налагам мнение, а споделям. Хубави почивни дни от мен!  :smile1:
За да не изпадам в тълкувания и страсти, ще се огранича само до това, което е платено и удържано за годината, защото бъркоча ще стане по-голям. Благодаря на всички, които помогнаха да се изясни казуса поне за мен, макар и с клизма.  :blush:
Попълвате това, което е удържано от платените възнаграждения. Според годината, в която е направено плащането.
Кое кога и защо е начислено, не Ви интересува.
В конкретния случай /поне както разбирам въпроса/ щом възнаграждението е платено през 2019, тогава е трябвало да се приспаднат и дължимите осигуровки. Независимо, че са платени през 2020. За справката за 2020 тези осигуровки не Ви интересуват

Мисля, че този коментар дава отговор на чуденката ми, но за да бъда наистина сигурен дали сте ме разбрали правилно, ще се опитам пак да обясня:

В месец декември е взето решение на ОС, че ще се плати възнаграждение на единия от съдружниците, който полага личен труд. В същия период доходът е начислен в РПВ, отразени са осигуровките 175,28 лв. (лични за ФЛ) и отчетен данък по ЗДДФЛ 0,00 лв., тъй като дължимите осигуровки ще се внесат в януари 2021 г. чрез търговското дружество. До края на 2019 г. възнаграждението е получено от СОЛ-а. Съответно в справката за 2019 е декларирано, това което е платено и удържано.
Но в самата справка ме притеснява следния текст: "Удържани по реда на КСО и ЗЗО или авансово внесени чрез дружеството на самоосигуряващо се лице". Осигуровките са удържани в 2019 и декларирани в справката за 2019 г., но пък са платени в началото на 2020 г. и по този начин не се ли отразяват и за справката 2020 г., тъй като пише, че клетката е и за авансово внесени? Така ако го тълкувам се получава два пъти деклариране на едно и също нещо. Затова смятам, че нещо не правя както трябва.
В клетка 4 е попълнено 175,28 за 2019 г.
В тези справка се декларират ИЗПЛАТЕНИ доходи.
Ами те са изплатени!
Малко не е ясен въпроса.
В справката за 2019 е декларирано: брутен доход ХХХ лв., осигуровки са сметка на СОЛ, удържани по ведомост 175,28 лв., данък 0. Това правилно ли е, ако дължимите осигуровки на СОЛ са платени в януари 2020 г. през дружеството? Ако е окей, то за справката за 2020 г. пак ще трябва да се декларират осигуровки 175,28 лв. Тоест осигуровките на СОЛ-а ще присъстват в справките за 2019 и 2020, защото в едната година са начислени, а в другата платени. Сякаш нещо не е както трябва.
Здравейте,
През 2019 г. имам начислено и изплатено възнаграждение на СОЛ, на когото осигуровките са удържани (начислени по ведомост) в същата година, но са платени чрез дружеството в 2020 г. В справката за 2019 г. те са посочени като удържани, но сега се питам след като тогава са попълнени, дали и в справката за 2020 г. трябва да ги посоча отново, понеже тогава са наредени през сметката на предприятието? Или някъде имам пропуск?
Коментарът на bobo ме накара за се замисля, затова реших, че разходът е напълно признат по ЗКПО, защото де факто има първичен счетоводен документ (фактура), съгласно българското законодателство (Закон за счетоводството) - там не е посочен като задължителен реквизит ИД по ДДС, а само ЕИК/БУЛСТАТ. Но за целите на ЗДДС, данъчната фактура може да се тълкува от НАП като невалидна, поради вече цитираната причина в предходния ми коментар и да не признаят правото на ДК. Ако има други мнения по казуса, ще се радвам да ги споделите!  :smile1:
https://www.tita.bg/free/taxes/666
При липсата на предвидения в чл. 114, ал. 1, т. 9 от ЗДДС задължителен реквизит в спорните фактури, то същите не могат да се квалифицират като данъчни документи по смисъла на чл. 71, т. 1 от ЗДДС. Поради това, според ВАС, в случая не е налице първото от кумулативно изискуемите се условия за упражняване на правото на данъчен кредит, с оглед на което следва да се приеме, че с РА законосъобразно е отказано неговото признаване.
А ако се допише с химикал? Някой минавал ли е такава проверка.
Иначе по ЗДДС може да нямаш право на ДДС, но разхода ако ти е за дейността си е признат по ЗКПО.
Аз бих я осчетоводил с ДДС въпреки липсата на ддс номер.
Мисля, че в такъв случай би било нарушение на дописването на фактурата. Не съм ползвал данъчен кредит. Сумата с ДДС е 4,69 лв. Разходът е свързан с дейността на предприятието.
Например "документално необоснован" .  :good:
Явно съмненията не са били напразно.  :flowers:
Във фактура за транспорт от куриер липсва номера по ЗДДС на получателя, това е непризнат разход, но като недокументално обоснован или друг следва да е?
Здравейте! Моля обяснете ми как трвба да се осчетоводи фактура от Германия ? Оказва ли влияние ма ДДС? С как във документ се прилага в счет. Програма - делта ? Благидаря ви!
Привет!
Осчетоводява се както си осчетоводявате фактура на български доставчик, но с разликата, че по желание може да си добавите аналитично ниво допълнително за чуждестранните контрагенти. Фактурата не се включва в дневниците по ЗДДС, а се съставя протокол - вж. съответния нормативен акт.
Здравейте,

Счетоводителят може само да съветва да се покрият загуби от текущия или минал период, но без протоколирано решение на ръководството на предприятието това няма как да бъде факт или не е редно да се случи. На първо време ГФО следва да се приеме и да се вземе решение какво ще се прави с отчетените резултати от дейността, а Вие дотогава си чакате. Но има и вероятност собствениците да искат загубите да си останат непокрити.
Здравейте,
Би трябвало в предприятие "Х" (не фирма) да изберете "възобновявам" дейността, а преди това е би следвало да сте маркирали "прекъсвам" дейността, но Вие споменахте, че сте посочили "прекратявам", което според мен е грешно и може би оттам Ви идва проблема.
Ето един пример:
Ако сте определили СФР /печалба/ 1000 лв., но имате към 31.12.2020 г. неплатен наем към ФЛ в размер на 600 лв. и глоба от НАП за 500 лв., то следва да вземете следните преобразувания преди да изчислите данъка:
497/123 - 60 лв /600 лв.*10% съгласно ЗКПО и СС12/ - това е ДВР,
а с глобата само увеличение на СФР 500 /ДПР/.
Следователно данъчната основа ще е следната:
1000 лв. /печалба/ + 60 лв. /ДВР/ + 500 лв. /ДПР, непризнат разход/ или общо 1560 лв. Върху тази сума начислявате 10% данък или 156 лв. Правите записване 123/452 - 156 лв. и щракате с пръсти.  :wink1:
123/452 се взима накрая, след като сте начислили и отсрочените данъци. Иначе ако нямате данъчни временни разлики тогава взимате директно това записване.
Аз бих го отчел директно в сметка 123, а не през 609, тъй като ще има излишно натрупване на обороти по с/ките от гр. 60.