Ако сумите са дребни, едва ли ще Ви направят проблем от НАП, но са в пълното си право да се позоват на санкциониращите се норми, предвидени в ЗДДС.
Ами да ви издадат коректна фактура. Ако имаха ДДС номер в България, никакъв проблем.
Появява се разлика защото вие превеждате в евро, а те постъпват предполагам в сметка в паунд. Има валутна разлика за тях. Открийте си сметка в паунд и превеждайте в същата валута.
Защо не нареждате превода в паунд от сметка в евро?
Моето мнение е, че не. Това не са задължителни реквизити. Липсата им не води до правни последици. Можете да уведомите контрагента.
И аз клоня по-скоро към сторно операция, ако вече сте ги осчетоводили.
Имайте предвид и това, че данъчната загуба може да се приспада за 5 години.
Начислявам единствено, ако ще има възнаграждение на положения труд.
Тоест за взема операцията:
Дебит Каса 200
Дебит Разходи по валутни операции 0,71
            Кредит РС във валута 200,71 с картовия курс
Ако ги отчета по картов курс /както е по извлечение/, то ще трябва да има и курсова разлика, а стандарта не го позволява. Ако го отчета по курс на банката няма да има курсова разлика, но няма да е вярно по банковото извлечение, защото картовите плащания се осчетоводяват по картовия курс.
Здравейте,
При теглене на левове от банкомат в България от сметка в евро, то кой курс следва да се ползва? Дали картовия обменен курс или курс на банката? При такава операция /покупко-продажба на валута/ няма курсова разлика за отчитане, съгласно СС21, т.3.2 и т.3.3. При изтеглени 200 лв., то в евро са кредитирани 102,62, тоест 1,95583, картов курс. Да но при осчетоводяване трябва да запиша 200,70 лв., по с/ка Каса, а реално са получени 200 лв. Кое да спазвам стандарта или да си отчитам курсовата разлика?
Отивате в НАП има си ПОС-терминали и плащате с карта. Всичко е окей тогава. Може и да ползвате банка, включително ако има и гише в НАП.
Здравейте,

Ако доходите Ви са само от трудово правоотношение, не се подава годишна данъчна декларация за 2022 година.
Текстът в ал.1 на чл.134 е  "Допълнителните вноски са съразмерни на дяловете в капитала, ако не е предвидено друго[/i]". Това "друго" не може ли да е "вноска само от единия съдружник"?
Може.
А тези суми връщат ли се на собственика? Ако не, например, аз за едно от дружествата ми внасям или плащам задължения, оформям ги с протокол, начислявам лихва и към края на годината ги "чистя", опрощавам ги, с договор за опрощаване. Да, плаща се местен данък.
Протокол, договор за заем или друг подходящ документ.
Разбира се, че може, не е проблем да бъде погасено задължение от трето лице, стига това да е добре документално оформено.
СОЛ по принцип винаги има задължение за годишно изравняване на осигурителния доход. Това, че дивидента не е осог.доход, не го освобождава от задължението му по чл.6, ал.9 от КСО
Изравняването на осигурителния доход  винаги, независимо дали има за довнасяне, за възстановяване или е на нула
И кво точно ще изравнява не ми е ясно в колона 5, ама айде...Виж колони 4, 6, 7
СОЛ, който се осигурява върху МРЗ и има доход само от дивидент, трябва ли да попълва таблица 1 и 2 за окончателния размер на осигурителния доход?
Дивидентът не е осигурителен доход. Нямате задължение за изравняване.
Подписва се от този който е действащ към момента на съставянето на отчетите. Това че се правят след време към 2022 г. не е от значение. Ами ако към 27.12.2022 г. е един, а след тази дата друг - кой ще подписва? Щом е приел позицията, значи е съгласен, той да му мисли какво е творено, да провери е негово задължение.
P.S. Това е моето мнение, не гарантирам с пълнота, изчерпателност и правилност.