Можете да сте съставител на финансови отчети, но с едно на ум. За мен не е от значение колко години стаж като счетоводител има лицето, а какво е научило през това време.

Искам само да Ви напомня, че независимо от размера на възнаграждението, при извършване на услуга към фирма в ЕС сте длъжни да се регистрирате по ДДС в 7-дневен срок ПРЕДИ получаване на първото плащане.
Хм, а в хипотезата на чл.3, ал.3 от ЗДДС дали не може да попадне там? :question:
Здравейте,
ако дружество има двама или трима управители , които управляват заедно и по отделно, от всички ли се попълва декл. по чл.62а,ал.2 ,т.2 или и от един е достатъчно?
Здравейте,
от единия е достатъчно, но ако беше само "заедно", тогава от всички.
ООД с двама съдружници осъществява дейност до момента и двамата се самоосигуряват но единия заминава за чужбина и няма да участва в дейността на фирмата, може ли да се подаде ОКД 5 за спиране на осигуряването само на него --
Здравейте, би следвало да прекъснете осигуряването само на единия от съдружниците, както сте посочили с Окд 5, иначе декларира, че извършва дейност и подлежи на осигуряване, съответно подаване на Д1.
Малко извън темата, но 604 не ми се струва подходяща за осчетоводяване на личен труд на лице с облигационен договор без значение, че данъците по възнаграждението са приравнени към тези по трудово правоотношение. Все пак това не е договор по КТ , а договор с лице, което извършва услуга. Разбира се , ако дискусията е за номера на сметката ще срещнем разнопосочни мнения.
Хубав ден ! :smile1:
За начисляване на личния труд си ползвам с/ка Разходи за възнаграждения с ан. по облигационни правоотношения и с/ка 421 Персонал с ан. отчитане по облигационни правоотношения, разбира се, се ползва и с/ка Разходи за външни услуги, но общо взето е кой както прецени, че е добре.
Докъде стигнахте с видовете бракувания и беритбите на културите? Сортиране на продукцията срещнахте ли?
За търговската дейност:
стоки по качества;
материали и суровини.
За други приходи:
от предадените за био-тора
и приходи от издънки.
Сортиране няма. Има продукция, която не се заприхождава, не се ползват стокови разписки. Други приходи не се отчитат.
Вижте, ако беше готов за консумация продукта, и се установи, че не пригоден за продажба, тогава бих го отчел като брак. Затова ми бе питането - възможно ли е да бъде технологичен брак по описания по-горе начин или ще трябва да бъде само брак?
Субтропична култура, семкова. Неузряла не е годна за влагане в друго производство, например сладко.
Здравейте,
според вас допустим ли е технологичен брак в земеделието? Имам предвид негодни плодове за консумация от населението, дефекти, в резултат на вредители, които са попречили да не достигнат цялостна зрялост, тоест процесът на производство не е завършен. Или те спадат в графата "брак"? Интересуваме тази тънка граница между двете, защото ако е второто, то по ЗКПО този разход няма да е признат.
Здравейте,

За последно имам издаден отчет за извършените продажби през 2019 г., но сега в август ми се налага отново да съставя, та с какъв номер да го запиша - с нов (започващ от 1..) или такъв, който следва последния, макар и от миналата година?
Просто изчакайте ден-два, тогава всичо би било наред, ако сте намали други задължения, поне при мен беше така, след като подадох декларация, която не променя дължимия данък.
vatreshni_pravilaFID@dans.bg - във връзка с Вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма

 На този имейл ли се изпраща уведомлението
fid@dans.bg
https://www.dans.bg/bg/contacts-menu-bul
Малко е абсурдно, ако трябва да го прави - кого ще докладва при нарушение - себе си ли? Май все повече се обеждавам, че понякога законотворчеството ни е лишено от логика?

Дружеството попада ли в обхвата на чл.4 от ЗМИП?
Иначе тия, дето са по трудови и приравнени на тях правоотношения не попадат в обхвата на чл.4 от ЗМИП.
Но кой както се уредил и както са го харесали- мене ме проверяваха за доходите ми една учителка- бившата ми свекърва и една социална работничка- леля ми-Колко пари ни дал баща ми?
Дружеството не попада в обхата на чл.4 от ЗМИП, но аз се чудя за самото лице, което работи там, макар и по облигационни правоотношения с предприятието.
Какво питам, какво ми отговарят.  :blink:
Здравейте,
Ако един от съдружниците на дружеството се занимава със счетоводната дейност на предприятието, което не предоставя счетоводни и/или данъчни услуги на външни лица, дали попада в хипотезата на чл.4, т.13 от ЗМИП, която гласи следното:
"лицата, които по занятие предоставят счетоводни услуги и/или консултации в областта на данъчното облагане, както и лицата, които като основна стопанска или професионална дейност предоставят, пряко или непряко чрез свързани с тях лица, съдействие под каквато и да е форма или съвети по данъчни въпроси;".
При мен проблемът идваше от там, че в една и съща папка бях записал две справки-деклации за един и същ отчетен период, а при самата проверка с програмния продукт на НАП не може да се избира конктретна СД.
Здравейте,на всички решения за приемане на ГФО,адвокатите са сложили текста
 3.   Освобождавам от отговорност управителя на дружество ........................ .......за дейността й за календарната 2019 година.
Това ще усложни ли положението на съставителя на отчетите/главен счетоводител/,при евентуални проблеми в бъдеще,че нещо взех да се притеднявам!Хубав и успешен ден на всички!
Някак си е нагло от тяхна страна да прехвърлят цялата отговорност на счетоводителя. Ами ако бяха го написали и него, то тогава кой ще я носи? Не знам дали подобно писание в решение има юридическа стойност. Може би трябва да се посъветватате с човек, които е на ти с правната материя.
Част от вратите за закупени още 2017 год.  Щетите определено не са поправими .
А материално отговорно лице няма ли за щетите? Ако има, потърсете му я.
Вариантът, посочен от delphine е коректен.  :good:
Първо приключвате с/ка 4531, а след това с/ка 4532.
И аз съм за този подход, така са ме учили, така и го правя.