Дт. 207 / Кт 501/1 червена
Дт. 302 /Кт 501/1 черна
така ще останат да се водят в материали, а при изписване ще минат през 60гр.
това възможно ли е? така се увеличават оборотите на 501?
302/207, няма да е с чисти обороти, но и пък да сторнирате каса не е най-правилното.
Щом са осчетоводени по посочената от Вас сметка, а не по с/ка от гр.60, то най-вероятно през 2010 г. е увеличена печалбата на предприятието, сега трябва да я намалите и да кредитирате с/ка 207. За повече яснота вижте НСС8/МСС8 и счетоводната политика, за да прецените дали допусната грешка е съществена, спрямо възприетия праг. Няма нужда да правите и преобразувания на резултата, т.к. не е бил в ущърб на бюджета.
Здравейте , много ще съм благодарна за съвет за следният проблем.Януари поради грешка, фактура за разход (материали)  е осчетоводена и вкарана два пъти ( инвойсът и оригиналът ).Дневник за покупките по ДДС е вкаран в НАП .Сега чак хващам грешката и въпросът ми е , мога ли да пусна кредитно известие за едната от двете фактури ? В дневника за октомври излиза със знак минус и така ми се струва ОК.Правилно ли процедирам и ако не , как е правилният начин да премахна въпросният дублиран разход ?
Здравейте, фактурата бих я включил в дневника с минус, без да издавам кредитно известие. Но можете и като уведомите НАП, а те след това да Ви "отворят" периода и да подадете отново, по принцип, както е по реда на ЗДДС.
Може. И да не ги отделяш, щом са по 110000 компютъра на НАП ще ги откара, където трябва или където си иска :smile1: Основанието и датите са за наше удобство, СУП-а не реагира на тях...

Лека и спорна работа!!!
Благодаря Ви! Преди години, когато нареждах, ако имаше лихви, трябваше да са отделени, иначе не ги покриваше, а сумите остават като надвнесени, та затова питах дали може. След това плащанията ги правих чрез виртуалния ПОС на НАП, но сега ползвам услугите на Пейсера и пак дойдох на старата песен.  :smile1:
Мога ли с едно платежно нареждане към бюджета да платя едновременно ДДС и данък по ЗДДФЛ, като ги отделя в основанието?
Здравейте, работя във фирма на постоянен трудов договор. С приятелка искаме да си отворим фирма, чрез която да продаваме онлайн. Като съдружник на какъв договор трябва да бъда, и този договор първи ли трябва да бъде ? На 8 ч. ли трябва да бъда осигурявана и каква отговорност ще нося - с цялото имущество или ограничена ?

Благодаря на отзовалите се.

Привет,
може да сте самоосигуряващо се лице, може и да сте на трудов договор (до 4 часа), но зависи дали ще сте управител или не. Потърсете консултация със счетоводител на място за по-голямо разяснение.
Ако повечето ѝ клиенти са регистрирани по ЗДДС, то за нея е добре, както и за тях, но ако не, то ще им излиза с 20% по-скъпо да ползват услугите ѝ, а дали ще бъде конкурентна така сама да си прецени. Отделно и счетоводитялят ще лапа повечко за обслужване.
Здравейте! Преди 20 дни получих обаждане по телефона на служител от НАП. Поиска да изискам справка от ЕКОНТ, да намеря счетоводител, който да ми попълни Годишна данъчна декларация по пл. 50 и Приложение 6, и да ги подам до 20 октомври на гише в НАП. Сега се връщам от там с всички тези техни изисквания ДА, ама НЕ! Гледат, и хал хабер си нямат на идея, за какво иде реч! Освен, че трябва да се подаде, каквото и да е било електронно...  :blink: Нямам нерви с тази негодна държава!
Здравейте,

"Негодна" е според Вас, защото най-вероятно такива като Вас се опитват да минат метър. Намерете си счетоводител, декларийте, а ако имате пари, платете.
Защо множествено число ? Май само на Вас не са известни. Потърсете в учебници, лекции , съдебна практика и други уважавани от Вас източници. Моля.
Явно безуспешно се опитвате да ме контрирате, затова ще Ви дам жокер къде евентуално можете да намерите отговор. Например като погледнете ЗДДФЛ. Дано да е от полза.   :good:
Колега, СИС и РКО изпълняват различни "функции" в този процес. А относно възможностите - моля, не демонстрирайте своите.
Моля, напишете ни тези различни "функции", които изпълняват. Мерси!
Като гледам при Вас не се е получило.
Слаби са Ви гадателските способности!
Най-вероятно е скрито разпределение на печалбата - плащате си 10% данък + 5% за дивидент и сте готови.
Колега, просто съм изумена от това твърдение !  :no:
Повече прочит на съдебната практика и нещата ще си дойдат на място.
 По проекта искат РКО.
Знам, напишете им чак пък ако много настояват. Само и само мир да има.
Друго: издаването на РКО за заплити в брой, след като вече има подписи  в РПВ е нарушение. Има си съдебна практика.
Как ще се засече касата?
Има ли значение дали ще е СИС или РКО? Или едното, или другото. Нямам си и идея защо Ви искат и РКО. Явно толкова са им възможностите.
Здравейте, колеги, оказва се, че логиката за група "А" е невярна, тъй като имаме акт за административно нарушение и заповед за запечатване на обект, поради факта, че стоките се отчитат в група "А", въпреки че фирмата не е регистрирана по ЗДДС. В доводите е посочено, че търговецът е нанесъл вреда на държавния интерес като отчита продажбите в група "А"- стоки, продажбите на които се облагат с  0% ДДС и никъде не е цитирано продължението на изречението за определяне на стоки от група"А" -  ".....както и за продажби, на които не се начислява ДДС.". Така че дори и да нямате регистрация по ЗДДС,отчитайте продажбите  в група "Б", за да избегнете законни или не санкции от държавните органи...
Това е грешка, която не води до ощетяване на фиска, още повече че не сте регистрирана по ЗДДС. Друго, обаче, щеше да е, ако бяхте. Посъветвайте се с адвокат, ако смятате че е необходимо и би могъл да Ви помогне.
Здравейте,
Искам да питам за превод на Здравни осигуровки на безработен.
От сайта на НАП от свободни операци с ПИК да преведа за  месец септември.
В платежното не позволява да отбележа за какъв период от 01.09 до 30.09.2020.
Това дали ще е проблем?
Защото за първи път искам да правя превод и не знам.
Благодаря предварително.
Ако имате карта, платете с нея. Може и онлайн, може и на ПОС в НАП, както и на гише към банката в клона или във всяка друга чрез вноска на каса.
Имайте предвид, че ако ще правите превод, то той следва да е към бюджета, трябва да видите и код на плащането, както и сметките на НАП.
Издадена фактура на фирма нерегистрирана по ДДС и няма ИН по ДДС.Какво да се запише в поле ИН на контрагента в дневника за продажби.
Щом не е регистрирана по ЗДДС, то няма и BG пред ЕИК.
...издавам един гр.договор с две СИС и два РКО...
само СИС, без РКО.