Има си счетоводители за тази работа.
Доколкото си спомням за ООД-та фискът не предвижда подобна екстра.
Започнете да печелите добре, па после мислете за фирма. Това никак не е правилно, но такова ни е законодателството, че като си платите осигуровките 200+ за пълен месец + счетоводител (варира между 50 и 200+), може и да не ви остане много. Тоест при малък обем на производство и продажба, има голяма вероятност да ви излезе нерентабилно. Въпреки това, не искам да ви отчайвам, Ви желая успех с Вашия бизнес!
Привет, къде мога да проверя как се движи входирано уведомление към НАП?
А защо без Д1, ако не се осигурява за ОЗМ, а с Д1, ако е избрал да се осигурява за ОЗМ?
Темата е многократно обсъждана , а и тезата да "сключиш договор сам със себе си" не издържа правно.
От едната страна стои юридическото лице, а от другата физическото. Това е все едно да не може да се сключи договор за наем, когато собственика на имота го отдава на собственото си предприятие.
Уведомявате си НАП-чето по реда на ДОПК, на мейла на местния офис, пишете им в свободен текст, прикачвате доказателства, входират го в деловодството и чакате да се свърже с вас инспектор.
Предложеният неофициален вариант от Делфинчето като че ли е най-неболезнен, но отговорността си я носите вие при една ПОСЛЕДВАЩА проверка или ревизия в бъдеще.
А в митническата декларация за внос какво имате? Там няма ли ДДС? При ДДП то вие сте го платили на доставчика, но той го внася вместо вас. Разчета няма да е с агенция Митници.
Каква е ролята на Решението изобщо ?   Изработва се договор с всички необходими условия, договаря се възнаграждението и толкова. Още повече, че така се отговаря и на изискването на ЗКПО за данъчно-признати разходи за командироване на ЕСК/съдружника.
Какво значение има как ще бъде оформен, важното според мен е съдържанието, а то ако отговаря на всички изисквания, за да бъде признат като легален, не виждам проблем.
Бих казала, че обикновено е договор за личен труд.
Бих казал, че протоколираното решение се оформя като договор, с аналогични реквизити.
Ако НП и плащането е един период, може да не използвате разчетна сметка. Но представете си, че задължението се изплаща чак след две години, в такъв случай как ще вземете записването 609/503 тогава? Най-малкото ще изкривите финансовия резултат.
Привет,

Имам допусната грешка в Д55 за 2021 в последното тримесечие, посочил съм данък в повечекойто е и платен през текущата година. Пробвах да подам по стандартния начин, но няма избор за 2021 г. Затова подадох за минали години. Някой с опит може ли да сподели - как се процедира в такъв случай? В системата е възможно, но НАП как приемат подобни действия?
Други разходи на Начислен данък за продажбите, не 4539
НАП няма много да се зарадват, ако проверяват доставчика ви, т.к. ще има едно отлагане на ДДС, а реално доставката е по-рано (данъчното събитие). Възможно е да ги заприходите като стоки без документ с разчетна сметка, която да се кредитира, а когато реално я получите да си закриете разчета със сметка Доставчици. Но за целта датата на данъчното събитие трябва да е друга.
Здравейте,

Удържан е авансов данък по наети активи на починало лице за неизплатените му наемни възнаграждения към неговите наследници. Тоест не е трябвало да се начисли данък, тъй като те представляват наследствена маса, която е необлагаема.
В такъв случай какво бихте ме посъветвали:
-да подам молба в деловодството на НАП за корекция на Д55
-или да не начислявам данък за новите наеми през текущата година, до размера на удържания в 2021 г.
Има и друг вариант, да ги "намери" тези липсващи пари от касата, разбирайте да ги внесе. Така няма да има проблем със скрито разпределение на печалбата.
Трябвало е да сте си упражнили правовото в Х2 година, сега сте изтървали влака, за съжаление.
Би следвало да прецените на база размера на приходите и разходите, например ако са по 5К дали ще се третира като липса на дейност съгласно действащото законодателство?
Аз пък друго съм се чудил - с каква датата да е ОКД, т.е. откога да се направи промяната от 1.1. или с дата на промяната до седем дни назад? Или друго яче, ако днес реша да я подам, то може ли да се впише промяната да е от началото на годината или не?