Пак с ОКД5, само че чеквате и за ОЗМ.
Привет,

Срокът за подаване на СД е до 14.01.2022 г. за месец декември 2021 г. Дотогава може да подавате колкото си искате, но само последната ще бъде валидна. Друга бира е, ако трябва да коригирате след изтичане на срока за нейното подаване!
За дребни суми едва ли ще ви потърсят, но за по-големи - съмнява ме.
Много ясно, че това ще кажат НАП. Нали целта им е да събират постъпленията в хазната.
Здравейте!
През последното тримесечие на 2021 г. е удържан авансов данък по повод изплащането на наеми на ФЛ от ЮЛ. В тази връзка, с данъка, който остава като разчет, следва ли да се увеличи счетоводния финансов резултат, тъй като той не е платен, а се декларира до края на януари 2022 г.?
Моето мнение е, че не подлежи на преобразуване по ЗКПО, не го намирам в чл. 42. Може би нещо пропускам и да има друга норма в закона, която да предвижда друго тълкуване?
Ценови разлики и Начислен ДДС за продажби къде изчезнаха?
За счетоводни цели го изписвате като разход, а за данъчни го амортизирате, следователно с нея част ще си намалите СФР.
За да се равни с/ка 401, ако внеса сумите в касата, защото не сме имали право да ги платим от фирмената сметка ще увелича касовата наличност, която няма да е реална.
Услугите не са били свързани с дейността на предприятието? Ако е така ги пляскате с ДДС-то барабар в с/ка Други разходи и увеличавате после СФР-то.
Кректор -не. Зачеркване и написване на вярното от изпълнителя по ГД и подписване - корекцията е моя.
На мен също това ми се въртеше в главата...Благодаря на теб и bobo! :smile1:
Здравейте,

Възможно ли е коригиране на сметка за изплатени суми с коректор или зачеркване? Не съм обърнал внимание и полето "През месец Х 2021 г. съм осигурен върху максималния осигурителен доход", вместо да е написано декември, съм оставил месец март. Другото е коректно.
Едно скрито разпределение няма ли да му дойде по-изгодно, а ако му се чака защо да не и разпределение на дивидент през 2022 г.?
Като видят броя пратки от Еконт, НАП лесно ще докажат, че има търговска дейност от ФЛ, друг е въпросът какво то може да предостави в своя защита пред тях, а обикновено ДОПК не е писан в духа как да не избегнем да не обложим Иван, Петкан и Драган...
303/611 с червено сторно
701/303 с червено сторно
Всичко това след определяне на фактическата себестойност, иначе според мен по с/ка 303 се натрупват изкуствени обороти.
Тази каравана като обект за настаняване ли е? Има ли категория? Ако няма си го отчитате като разходи за наем, естествено без туристически данък.
Какво значение има по коя сметка ще ги отразите от сметките за разходи за дейността? Обикновено никакво. Ако си решите можете през с/ка Разходи за материали, ако искате и през с/ка Разходи за услуги.
Кой да гледа началната страница от ГДД, че декларацията трябва да се чекне по чл.53, ал.2 от ЗДДФЛ. Чак днес  обърнах внимание. НАП ще ме черпят с близо 2 лв. данък по-малко.
Здравейте,
Вчера се опитах да подам коригираща ГДД на ФЛ по чл.50 от ЗДДФЛ, но без успех, понеже резултатът след обработката е, че вече има подадена такава. Този абсурд него разбирам...Не съм отбелязвал код корекция в раздела за изравняване на осигурителните вноски, тъй като няма промяна там. Имаше пропуснат доход то лихви и грешен код, в който е бил посочен в приложение 6. Аз ли нещо бъркам или системата им...?
Законът не се изчерпва само с нормата, регламентираща задължителната регистрация по ЗДДС, при оборот от 50 К, така че правилно са Ви насочили -  тя е по чл.97А. Имайте предвид също, че в такъв случай нямате право на данъчен кредит.