Здравейте,

Внос имаме например от Китай, в случая е ВОП. Задължението към доставчика го водите по централен банков курс, а на валутната сметка по курса на банката в деня на плащането. Имате отрицателна курсова разлика, тъй като сте дължали по-малко, но сте платили повече. Според мен в протокола би трябвало да е по централен курс, не съм сигурен, нямам опит с това. Изчакайте колега да пише.
Честит празник, колеги!
Не забравяйте, че счетоводството е част от нашия живот! Дори и в секса има нещо дето влиза и излиза!
Желая едно по-достойно заплащане на всички и по-малко промени в законодателството ни!
Ще плащам няма на къде, а и съм в нарушение, ще си понеса и глобите и всичко, и една голяма обеца на ухото ще ми виси, понеже все гледам да съм изрядна към държавата, но този път сама съм си виновна.... Та да попитам все пак де, плащам си целия данък върху сумата нали, имам предвид да не би да е някаква друга измишльотина за която не подозирам
Не точно. Ако имате месечно продажби за 1000 лв., то ще трябва да платите осигуровнки грубо 30 на сто, т.е. около 300 лв., след което получавате основата за облагане 700 лв. (1000-300) и умножавате по 15% или 105 лв данък. Всичко, което дължите е 405 лв. (300+105).
Здравейте,

За съставител на Отчет за касовото изпълнение на бюджета на ЕБС (месечен, тримесечен и годишен) - необходомо ли е да имаш стаж от 2 години при магистърска степен по Счетоводство и контрол?
Обърнете се към британски счетоводител.
Трябва да подадеш декл.7 на място или чрез ПИК на НАП /ако нямаш, трябва да го извадиш от ТД на НАП по постоянен адрес/. Това не е вярно. Може от всеки един офис на НАП да си вземе ПИК.
Има електронен здравен калкулатор,да отбележиш месеците за последните 5г. /60мес*съответната вноска/ и ще си възстановиш здравните права. Съответната вноска на месец е 8% от минималната работна заплата за всяка година. Умножено по 1/2.
Има глоби, ако не се осигуряваш здравно. Можете ли да споделите какви са тези глоби?
2. Условия за придобиване право на парично обезщетение при временна неработоспособност.

Право на парично обезщетение за времето на отпуск поради временна неработоспособност се придобива при наличието на следните условия:

към деня на настъпване на временната неработоспособност лицето да е осигурено за общо заболяване и майчинство, т.е. да упражнява трудова дейност, която е основание за осигуряване и да са внесени или дължими осигурителни вноски върху получено, начислено или неначислено трудово възнаграждение;
лицето да има най-малко 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за общо заболяване и майчинство. Това изискване не се отнася за лицата, ненавършили 18-годишна възраст и за придобиване право на парично обезщетение за трудова злополука и професионална болест. Шестмесечният стаж може да бъде прекъснат или непрекъснат, да е положен при различни работодатели, като не е задължително да е положен непосредствено преди излизането на лицето в отпуск поради болест;
да е разрешен отпуск поради болест, т.е. да е издаден болничен лист от органите на медицинската експертиза.
(чл. 40, ал. 1 и ал. 2 от КСО, чл. 162 от КТ)

https://www.noi.bg/en/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1861-povn13
Дт. 207 / Кт 501/1 червена
Дт. 302 /Кт 501/1 черна
така ще останат да се водят в материали, а при изписване ще минат през 60гр.
това възможно ли е? така се увеличават оборотите на 501?
302/207, няма да е с чисти обороти, но и пък да сторнирате каса не е най-правилното.
Щом са осчетоводени по посочената от Вас сметка, а не по с/ка от гр.60, то най-вероятно през 2010 г. е увеличена печалбата на предприятието, сега трябва да я намалите и да кредитирате с/ка 207. За повече яснота вижте НСС8/МСС8 и счетоводната политика, за да прецените дали допусната грешка е съществена, спрямо възприетия праг. Няма нужда да правите и преобразувания на резултата, т.к. не е бил в ущърб на бюджета.
Здравейте , много ще съм благодарна за съвет за следният проблем.Януари поради грешка, фактура за разход (материали)  е осчетоводена и вкарана два пъти ( инвойсът и оригиналът ).Дневник за покупките по ДДС е вкаран в НАП .Сега чак хващам грешката и въпросът ми е , мога ли да пусна кредитно известие за едната от двете фактури ? В дневника за октомври излиза със знак минус и така ми се струва ОК.Правилно ли процедирам и ако не , как е правилният начин да премахна въпросният дублиран разход ?
Здравейте, фактурата бих я включил в дневника с минус, без да издавам кредитно известие. Но можете и като уведомите НАП, а те след това да Ви "отворят" периода и да подадете отново, по принцип, както е по реда на ЗДДС.
Може. И да не ги отделяш, щом са по 110000 компютъра на НАП ще ги откара, където трябва или където си иска :smile1: Основанието и датите са за наше удобство, СУП-а не реагира на тях...

Лека и спорна работа!!!
Благодаря Ви! Преди години, когато нареждах, ако имаше лихви, трябваше да са отделени, иначе не ги покриваше, а сумите остават като надвнесени, та затова питах дали може. След това плащанията ги правих чрез виртуалния ПОС на НАП, но сега ползвам услугите на Пейсера и пак дойдох на старата песен.  :smile1:
Мога ли с едно платежно нареждане към бюджета да платя едновременно ДДС и данък по ЗДДФЛ, като ги отделя в основанието?
Здравейте, работя във фирма на постоянен трудов договор. С приятелка искаме да си отворим фирма, чрез която да продаваме онлайн. Като съдружник на какъв договор трябва да бъда, и този договор първи ли трябва да бъде ? На 8 ч. ли трябва да бъда осигурявана и каква отговорност ще нося - с цялото имущество или ограничена ?

Благодаря на отзовалите се.

Привет,
може да сте самоосигуряващо се лице, може и да сте на трудов договор (до 4 часа), но зависи дали ще сте управител или не. Потърсете консултация със счетоводител на място за по-голямо разяснение.
Ако повечето ѝ клиенти са регистрирани по ЗДДС, то за нея е добре, както и за тях, но ако не, то ще им излиза с 20% по-скъпо да ползват услугите ѝ, а дали ще бъде конкурентна така сама да си прецени. Отделно и счетоводитялят ще лапа повечко за обслужване.
Здравейте! Преди 20 дни получих обаждане по телефона на служител от НАП. Поиска да изискам справка от ЕКОНТ, да намеря счетоводител, който да ми попълни Годишна данъчна декларация по пл. 50 и Приложение 6, и да ги подам до 20 октомври на гише в НАП. Сега се връщам от там с всички тези техни изисквания ДА, ама НЕ! Гледат, и хал хабер си нямат на идея, за какво иде реч! Освен, че трябва да се подаде, каквото и да е било електронно...  :blink: Нямам нерви с тази негодна държава!
Здравейте,

"Негодна" е според Вас, защото най-вероятно такива като Вас се опитват да минат метър. Намерете си счетоводител, декларийте, а ако имате пари, платете.
Защо множествено число ? Май само на Вас не са известни. Потърсете в учебници, лекции , съдебна практика и други уважавани от Вас източници. Моля.
Явно безуспешно се опитвате да ме контрирате, затова ще Ви дам жокер къде евентуално можете да намерите отговор. Например като погледнете ЗДДФЛ. Дано да е от полза.   :good:
Колега, СИС и РКО изпълняват различни "функции" в този процес. А относно възможностите - моля, не демонстрирайте своите.
Моля, напишете ни тези различни "функции", които изпълняват. Мерси!
Като гледам при Вас не се е получило.
Слаби са Ви гадателските способности!
Най-вероятно е скрито разпределение на печалбата - плащате си 10% данък + 5% за дивидент и сте готови.