А някой може ли да ме ориентира откъде мога да видя примемрен договор за положен личен труд на СОЛ?
Общото събрание взема решение за полагане на личния труд - какво ще прави, ще има ли възнаграждение и т.н.
Имам изпратено нареждане чрез онлайн банкиране към Агенцията по вписванията. Проблем ли е, ако референциите не са върху документа, който ще прекача за Г2, при УниКредит те излизат долу под реда на извършеното плащане в системата им.
Привет,

Местно за България физическо лице, ако има доходи от продажба на акции на БФБ, следва ли да подаде декл. обр. 55? Според мен би трябвало само Д50, т.к. не попада в обхвата на чл. 38, ал. 5 от ЗДДФЛ или има нещо което пропускам?   :smile1:
Моля, поне да ми кажете какви документи искат инспекторите от НОИ - попълнена осигурителна книжка и какво още? Искат ли платежни или някакви други документи? Декларации по чл. 92 за доказване на това, че фирмата е имала дейност? :blush: :blush: :blink:
Осигурителният стаж се заверява на самоосигуряващите лица до 2015 г., след това не е необходим, това го има и в сайта на НОИ. :wink1:
но в бързината пуснах с ПИК вече една Декл.7. Как мога да я залича?
А приета ли е? Ако да, това което се сещам е да пуснете отново осигуряването и след това пак да го прекратите.
... или ФЛ, нерегистрирано в Регистър БУЛСТАТ,  което между другото е СОЛ -съдружник в ООД.
Мисля, че затова няма проблем, поне на мен така ми бе споделено. :smile1:
Интелигентен човек сте, досещате се какво съм имал предвид. Много пъти сте ми помагали, когато съм имал въпроси, за което Ви благодаря! Извиням се, че не изписах цялото наименование, а само съкращението.
По Вашата логика: ако съм СОЛ - свободна професия адвокат и сключа ГД за съставяне на ГФО /имам право да съставям ГФО/, какво ще ми се удържи по ГД?
Съвместими ли са изобщо - какво казва ЗРБ?
То и СОЛ-ЗП да си, нищо не ти пречи да сключваш ГД за счетоводни услуги, като декларираш, че си СОЛ и възложителят да не ти удържа данък и осигуровки
Това че се правят подобни щуротии, далеч не означава, че са правилни. Ти си самоосигуряващо се лице ЗП, не СОЛ-свободна професия счетоводител. Има разлика, поне за мен.
Интерсно би било, ако имаш счетоводна кантора, в която да си СОЛ, но да ходиш да склюваш наляво и надясно граждански договори за услуги, като СОЛ без да имаш регистрация СОЛ-свободна професия.
Че кой казва, че СОЛ - съдружник е станал СОЛ-свободна професия?
При ГД самоосигуряващото се лице е самоосигуряващо се и толкоз. Няма значение основанието.
Това че е СОЛ в дружеството не му дава ползволенето да се декларира като СОЛ при граждански договори.
За работа от разстояние ли става въпрос? Или за контретно работно място при Вас?
Здравейте!

За създаване на Д6 за СОЛ за 2019г. с програмата на НАП -
въвеждам НОВ ОСИГУРИТЕЛ с имената на СОЛ.
Не ми позволява да оставя празно полето БУЛСТАТ - там ЕГН ли да въведа?
Не забравяйте да изберете и код 13.
Ако договорите бяха минали през ТД нямаше да има проблеми.
Колеги, имам СОЛ - съдружник в ТД, който през годината е получавал и доходи по гр.договори. Не е декларирал пред платеца по ГД, че е СОЛ и върху дохода са му начислени и удържани осигурителни вноски и данък.
Това че е самоосигуряващо се лице, като съдружник в търговско дружество, не го прави самоосигуряващо се като свободна професия. Но масово в България се приема за нормално подобна практика.
Ами работното време не е точно фиксирано, става въпрос за ООД - съдружник и управител и 2-мата са СОЛ и за ЕООД  с личен труд. Този процентми трябва декл. по чл.15 от ЗЗБУТ, която трябва да попълня и в двата случая май?
Хм, те изобощо имат ли подобно нещо? :blink:
(1/8)*100
Нали работното време е 8 часа?
Обедната почивка не влиза в работното време. Ако този 1 час е обедна почивка, разбира се.
Ако почивката е включена като част от работното време (има и такива предприятия)  -  да, но доколкото разбрах тук не е така.
Честит Великден!
Някой има ли проблеми със Статистика?
Искам да попълня и пратя отчетите с КЕП.
Единствено общата част ми записа и валидира без проблем. Останалите справки нито запомня, нито валидира. Предни години никога не съм имала този проблем.
Проверете си настройките на Adobe Reader, както и тези на браузера.
Успех!  :smile1:
Здравейте, какви са санкциите за пропуснато лице в справка по чл.73,ал.6.
Благодаря предварително на отговорилите
 
 
Част шеста от ЗДДФЛ.