Здравейте,

Имам нужда от малко разяснение по казуса с наемите от ФЛ.
Наемодател ФЛ отдава имот на наемател ЮЛ.
Правилно ли разбирам, че:

1. На 4тия месец от всяко тримесечие ЮЛ подава декл. по чл. 55 и плаща данъка;
2. ФЛ не е нужно да прави нищо, освен да декларира дохода в годишната си декларация;
3. Формулата за изчисление на сумата е следната:
Брутна сума за наем - 10% НПР = облагаем доход - 10% данък = нетната сума за наемодателя

Благодаря, ако някой реши да помогне. Бъдете здрави  :good:
Правилно сте разбрали!  :good:
Вижте да няма разминаване в периодите на декларациите.
А и още нещо- тия обезщетения за м.март'2020г не се ли изплащат след 20.04.2020г?
Изплащат се регулярно, няколко пъти в месеца, но само ако осигурителните вноски са били заплатени.
Информирам, че вече нещата са окей, задължението е разнесено явно и е закрито. Може би е трябвало малко да почакам, за да го отразят.  :smile1:
Проверете си данъчноосигурителната сметка. Невероятно с онази вноска са покрити други данъчни задължения.
Тъй като правим всички плащания към НАП чрез виртуалния им ПОС терминал, проверих в историята и установих, че плащането си е минало, отразено е във вид задължение "Данъци и други приходи на централния бюджет". Сега като искам да платя пак автоматично системата го слага в него ред. Но в една от справките за извършени плащания, преведени по сметки на НАП, гледам, че сумата от ХХХ лв. виси, не е обвързана...Много е странно понеже като платихме през март проверих и задължението беше изчистено, а сега изведнъж цъфна :noexpression:
Здравейте!

1. Проверете дали канадският сайт няма регистрация в ЕС.
2. Обмислете като какво  лице ще бъдете - на свободна практика (изисква се регистрация в БУЛСТАТ) и СОЛ в ЕТ, ЕООД, ООД и т.н.
3. Зависи.
Имайте предвид, че това са само насоки. Бих Ви посъветвал да потърсите колега за  разяснения относно въпросите Ви.

Успех!
Привет,

Имаме подадена декларация по чл. 92 от ЗКПО за 2019 през март месец. В същия период е платен корпоративния данък, но през април се подава коригираща на вече подадената, без да се правят промени в размера на дължимия данък. Обаче в системата на НАП отново излиза като задължение. Трябва ли да се свържем с приходната агенция за коригиране или те ще си го отразят след време? :blink:
Ако земеделската продукция е произведена през текущата година и реализирана в същата, без наличности към 31.12, то приложим ли е чл.36 от ЗКПО?
Ако да то би следволо да имам веднъж увеличение и веднъж намаление с еднакви стойности в календарната година. Така ли е или имам някъде пропуск?
Нищо не се пропуска, вписвате си я в дневника за извършените продажби за март месец.
Какъв е смисълът на питането тогава ?
Дали е законосъобразно? Тоест изисква ли се стаж като при съставителите на ГФО или не? Не намирам затова ми бе питането. Ако знаете, моля включете се.  :smile1:
Не виждам чисто технически това да е възможно. Как ще въведете в системата на НСИ един съставител за едно и друг за друго?
Подават се с КЕП. Частите на ГФО в поле съставител се пише лицето, което ги изготвя, а на останалите справки (за данъци и такси и т.н.) в кутията за съставител може да се запише името на управителя, ако той ги съставя, примерно. Имам потвръждение от НСИ, освен това така ги бяхме пратили още миналия месец.
А какво е "предприятието"?
Не е ЕТ, ООД е. ОПР и Баланс се съставят от външно счетоводно предприятие.
Здравейте,
собственикът на предприятието може ли да бъде съставител на спрваките към НСИ, с изключение на Баланас и ОПР?
Здравейте, пропуснала съм да подам декл1 с код 90 за м.01 и м.02 на самоос. се лице, което се осигурява в друго дружество, а в това получава само за личен труд. Мога ли да подам сега Д1( ДОД не дължи) без последствия:)
Получава ли възнаграждение? Ако не - не подава.
Ако искате всичко да Ви е точно, да е оформено с митническа декларация, да има ДДС и други данъци, мисля, че знаете къде можете да получите всичко това.
В повечето случаи, когато пакетът е малък и обявената стойност върху него е ниска, не се спира от митническите органи.
Вижте чл. 111 от Закона за задълженията и договорите. Там е посочен 3 годишен давностен срок. Но проверете обстойно преди да предприемете действие.
Подава се еднократно само за периода докато е самоосигуряващо се лице по ЗЗО. Ако има прекъсване на действието – трудов договор или друго, се подава нова.
Да си вземе удостоверение от НАП със зеления печат, че е прекъснал/прекратил дейността си, за да се регистирара в Бюрото по труда.
А защо не фактурира през ЕТ-то?
Да се чете само тази част от предходния коментар.