Кредитни известия се издават при намаляване на данъчната основа или при разваляне на сделката. А протоколи, само ако са включени в дневниците по ЗДДС грешни фактури. Мисля, че попадате в първата хипотеза.
102
GDPR » eBay и ДЛЗ
29.07.2022, 16:14
Привет,

Българско дружество решава, че иска да продава стоките си от България на европейския пазар, като използва платформата Ибей. В такъв случай следва ли да назначи ДЛЗ или не? Става въпрос за стартиращо микро предприятие. Планира се обема от поръчки да бъде под 2000 броя на годишна база. Все си мисля, че няма, но пък в регламента не е конкретизирано в количествен измерител що е това "мащабно". Съобразено с броя поръчки и населението, на което на предлага (общо на ЕС като брой), се пада доста малък процент. Това е водещото, което ме възпира.
По-добре 124 или друга измислена сметка за целта.
Като определите печалбата, чак тогава ще отразите намалението на 123. Иначе всяка оборотка ще Ви е манджа с грозде.
Подкрепям това мнение, дори бих я "изпраскал" в някоя разчетна сметка.  :hmmm:
Никой не е оспорил тези принципи , а и въпросът не е в това. Мисля, че некоректно и заблуждаващо беше обяснението ти за "голата пенсийка от НОИ" за тези, прехвърлили ДЗПО там. Всеки добре е обмислил този свой ход и е потърсил допълнителна информация от компетентни лица  . А и това е личен избор. Не коментираме правилността му, а и наистина не е важно, както пише и питащият.
Нямам намерение да влизам в излишни дискусии, както искаш така си го интерпретирай моето експертно мнение.
Фонд пенсии ти се увеличава с този на прехвърленото ДЗПО в НОИ.
Във фонд "Пенсии" няма как да има парички, след като там съществуват само т.нар. "записи" на осигуряването, понеже принципът е разходопокривен, сиреч каквото постъпи от осигуровки се изплаща на настоящите пенсионери. А в ДЗПО имаме капиталопокривен, инвестиционен, натрупваща се сума по лична партида на осигуряващото се лице.
И Делфинче, старая се добре разбирам някоииии неща, нали освен магистратура по "Счетоводство и контрол" се излъгах да завърша и по "Публични финанси". Все си мислех защо ми беше, но ето че не е било напразно.  :smile1:
Облагодетелствани са тези, които се осигуряват на МОД, въпреки че при пенсиониране, ако си внасял и за ДПЗО, има редукция на пенсията от ДОО, то тя не може да бъде по-малка от законоустановената, така или иначе в този смисъл не си "набутан", защото се получаваш и от ДЗПО, и от ДОО. В противния случай си оставаш с една гола пенсийка от ДОО, нищо че си се осигурявал само там и то на минимума, си оставаш прецакан, защото пък няма парички от ДЗПО.
Нещо от мен: не важно колко дълго ще живееш, а как!
Малко отклонение от темата, но на кого му е притрябвало да прехвърля партидата си от ДЗПО само в ДОО, това си е лудост.
Наредба Н-18 изисква издаването на фискален бон при плащането с карта, да и според мен си е тъпизъм, но това е писаното правило, спазваме го, иначе...
Това зависи от възприетия подход за приключване на сметките, упоменат в счетоводната политика на предприятието.
Няма значение кога е подадена декларацията , защото не е с конститутивно действие. Дължите вноски за първо и второ, щом е починало лицето сега.
Патентът е платен за цялата 2021 г. още януари месец, ясно е че за първото тримесечие те се покриват, но от април нататък то той е недължимо внесен. Наследниците си изискват той да им бъде прихванат, за останалите месеци имам предвид.
Ако има наистина основание за възстановяване, подайте искане до отдел МДТ на съответната община.
Патентната дейност е търговия на дребно. Всъщност декларацията е подадена през месец май 2022 г. Има и заявено искане за прихващането, но то не е уважено, защото виж ли не било декларирано прекратяване на дейността в 7-дневен срок. Разбира се, това не е адекватен мотив, тъй като това не променя факта, че сумата е недължимо внесена по реда на ДОПК и ЗМДТ, още повече че лицето е починало и няма как да се извършва дейност за да се дължи данък, нито пък има вписване по партидата на ЕТ, че някой е поел дейността. На практика някой не си върши работата. Всичко това е видимо в Търговския регистър.
Акт за прихващане и/или възстановяване се издава на база: проверка и/или ревизия.
Здравейте,

Има платен патентен данък на ЕТ за цялата 2021 г., но лицето почива през март същата година. Наследниците не са подали декларация в седем дневен срок за прекратяване на дейността. В такъв случай недължимо внесения данък може ли да бъде прихванат и/или възстановен? Чета ДОПК и чл.128, както и чл.61з от ЗМДТ, ами има основание това да бъде така, но някой който го е правил може ли да сподели повече? Ще му бъда благодарен.
Здравейте,

Задължителна ли е регистрацията по ЗДДС и по кой член, за нова фирма, която ще извършва дистанционни продажби в ЕС и трети страни ? Стоките ще бъдат закупувани от България и ЕС и изпращани от България.

Благодаря предварително!

Здравейте,
Регистрацията е задължителна, тъй като ще започнете да получавате фактури от платформите, на които търгувате. Силно препоръчвам това да стане по чл.100, ал.1 от ЗДДС, а не частична. По желание е възможна и регистрация по OSS или при достигане на нетен оборот от 10 000 евро за целия ЕС. По този начин ще отпадне административната тежест за ДДС регистрации във всяка една страна-членка и ползване на местен счетоводител. Но това е валидно само за ДИСТАНЦИОННИ продажби.
Дано не сте били в процедура по възстановяване, а предишния колега да не Ви е информирал. Иначе за празните СД по ЗДДС нищо не се попълва на тримесечие, то е за друга особеност, но там ще трябва да си отворите норматива и да прочетете.
Би трябвало всичко да е така, имам леки съмнения за Д1 с код 90, но винаги можете да изчакате и други мнения. Успех!
Ами нали точно това казва и t.trifonov66.
Ако е имал предвид личен труд + осигуровки, платени през сметката на ФЛ, да това е така.
701/608- фирата
Това зависи от възприетата счетоводна политика в предприятието за приключване на сметките. Възможен е вариант и 123/609 (други разходи).
Щом сам си ги внася, тогава не Ви засяга. Ако има личен труд, нямате право да му ги приспаднете и ще плати 10% авансов данък на цялата сума. Накрая така данъкът ще му е надвнесен.
Осигуровките се приспадат, само ако са платени през сметката на ЮЛ, в противен случай се облага цялата сума с 10 на сто.
Здравейте отново, в продължение на темата за внос на стока, за която са платени мито и ддс, отпада варианта за продажба под себестойност, защото стоката вече не е годна за продажба, как стои въпроса с бракуване на стоката, Много Ви Благодаря.
Ако не можете да докажете бракуването им (нямате необходимите документи за екарисаж), то с бракът си увеличавате счетоводния финансов резултат, ведно и с начисленото ДДС. По-добрият вариант за мен е да се продадат на цена по-ниска от цената на придобиването им. Няма себестойност на стоки или поне не им идва какво би било това счетоводно чудо.