Здравейте, фирмата се занимава с търговия и една от стоките които се предлагат са интериорни врати. В склада в които се съхраняват е възникнал проблем и няколко врати са повредени и искат да ги бракуват.  Какви са постъпките за бракуване на стока и стойността до която може да се бракува без да се дължи ддс. Благодаря.
Този брак поправим ли е или не?
Здравейте!
От фирмата, обслужваща касовия ни апарат казаха само да уведоми счетоводителката, че няма да й се равнява на личността и нищо да не сторнираме.
Дали е правилно?
Дано не съм прав, но според мен не им се занимава или не знаят как да Ви помогнат. Счетоводителят може да си ги отрази като плащане в брой, а не по сметка, но дали е най-вярно това не мога да кажа.
Трябвало е да информирате университета, ако се самоосигурявате или Ви осигуряват по трудов договор, например, понеже здравноосигурителните вноски се поемат от ВУЗ-а за студенти до 26 годинишна възраст. Щом имате ЕООД, работите в него, то нямате право на държавна стипендия (не съм напълно сигурен, ще трябва да се провери). Нямате право да закупите и стаж за времето, през което сте карали докторантурата си в случая, тъй като сте работили.
Корекция: няма ограничение до 26 г. възраст за докторанти, на които се поемат здравните вноски.
Трябвало е да информирате университета, ако се самоосигурявате или Ви осигуряват по трудов договор, например, понеже здравноосигурителните вноски се поемат от ВУЗ-а за студенти до 26 годинишна възраст. Щом имате ЕООД, работите в него, то нямате право на държавна стипендия (не съм напълно сигурен, ще трябва да се провери). Нямате право да закупите и стаж за времето, през което сте карали докторантурата си в случая, тъй като сте работили.
Здравейте! Текущ ремонт възложен от първостепенния разпоредител на второстепенния. Интересува ме какви са счетоводните записвания от страна на второстепенния разпоредител с бюджета??? Благодаря предварително на отзовалите се.
Без да съм практикуващ в бюджета, но да не питате за трансферите как се осчетоводяват, ако има такива?
Здравейте!
Нова колежка е маркирала с безналично плащане две суми преди 3 дни (по сметка)
А клиентите са платили в брой...
Сега трябва да се сторнират тези два КБ, но как се издава КБ със стара дата или какво всъщност трябва да направим?
Благодаря!
Здравейте, ще трябва да имате фискалните бонове, които сте издали, за да може да ги сторнирате. Но това съм го правил за грешни касови бонове още в същия ден, за Вашия случай не съм напълно сигурен дали ще проработи. Ако не знаете как да направите нужните промени, ще трябва да проверите в инструкциите за работа с касовия апарат/принтер, програма за продажби, или да се свържете с обслужващато Ви предприятие.
Здравейте, искам да ви помоля за мнение по моя казус и ще се радвам ,ако някой пожелае да помогне :wink1:  Аз съм физическо лице което има намерение да закупи къща която да предлага за гости. Няма да живея в нея. Искам да се регистрирам като ЮЛ и да се осигурявам и да си работя за себе си. И тук не ми става ясна разликата , въпреки че четох из нета , но явно....  :wink1: Каква е разликата ако се регистрирам като ЕТ и купя къщата на името на фирмата и ако пък пак се регистрирам като ЕТ, но купя къщата на мое име като физическо лице? Ще трябва да отдавам под наем къщата на мое име под наем на фирмата? Не мога да разбера? Благодаря
Едноличният търговец си е физическо лице, ако искате да бъдете юридическо, можете да регистрирате като ЕООД, например. Ще трябва да полагате труд в дружеството си, за да се осигурявате, ще се наложи да си плащате и осигуровките сама като СОЛ, няма да са за сметка на предприятието. Отделно ще има да плащате и туристически данък. Може би е добре да направите консултация с човек на място, защото така по интернет трудно би могло някого да Ви даде конкретен отговор. Има доста неща, които е необходимо да проучите предварително, да прецените дали ще ви излезе изгодно, и не на последно място след колко години ще си възвърнете инвестицията. Ако мислите, че много ще се изкарва само с летен или зимен сезон, предполагам, че няма да сте очарована от отговора. Няма да изпадам в подробности относно намирането на гости чрез различни наши и чуждестранни платформи за резервации, а ако стигнете до там, предварително ще трябва да информирате счетоводителя си, защото има някои особености в ЗДДС. И нека това, което Ви написах да не Ви плаши.  :smile1: Успех с начинанието, с което ще се захванете.
Срока за регистрация 7 календарни дни ли е?
чл.96, ал.1 от ЗДДС
Всяко данъчно задължено лице, което е установено на територията на страната, с облагаем оборот 50 000 лв. или повече за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия месец е длъжно в 7-дневен срок от изтичането на данъчния период, през който е достигнало този оборот, да подаде заявление за регистрация по този закон. Когато оборотът е достигнат за период не по-дълъг от два последователни месеца, включително текущия, лицето е длъжно да подаде заявлението в 7-дневен срок от датата, на която е достигнат оборотът.
От 500 лв. до 5000 лв. за юридически лица, включително и еднолични търговци, за справка чл.178 от ЗДДС.
ЕТ на патент търговия надвишава оборота м. Юни с 400лв м. Юли с 2000лв. Поради случайни продажби и неползване на отпуск е това завишение. М. Август се очертава под 50000лв. Задължителна ли е регистрацията по ДДС? Колко е глобата за пропусната регистрация? Може ли да не се прави регистрация?
Щом сте чукнали петдесетака за последните 12 месеца назад, то регистрацията Ви е в кърпа вързана. Най-вероятно ще има и честитка от НАП. Няма значение, че не е ползнан отпуска. Отделно няма да сте на патент, а ще се облагате по реда на ЗКПО.
Вариант да намалите осигурителната тежест е като декларирате осигуряване само за няколко дни в месеца. Така месечните осигуровки няма да са на пълната база от 610 лв., а пропорционално за дните, в които сте полагали труд.

Неудобството е, че за всяко прекъсване и подновяване на дейност се подава декларация.
А ако работи само събота и неделя? Тогава какво дължи? :noexpression:
 Лила,
Не сте права и аз не се замислих като отговорих на поста Ви. В случая кодът е 12, защото Д1 се подава чрез дружеството. Само осигуровките не се внасят чрез фирмената сметка.
Код 90 е за личен труд в дружество, в което лицето не се осигурява. Случаят не е такъв. Трябва да правим разлика между осигуряване чрез дружеството и плащане чрез фирмена сметка.
Използвах момента да пиша в тази тема. Да, кодът е 12 за Д1, нямам предвид с код 90.
Ако осигуровките се плащаха през дружеството, бих ги попълнил във ведомостта, за да няма данък за плащане, до разрмера да осигурителните вноски, които ще се приспаднат.
Осигуровките следва да се плащат през фирмената сметка, за да се приспадат от възнаграждение, при определяне на данъчната основа за облагането с данък.
Да приемем, че възнаграждението е 100 лв. Данъкът ще е 10 лв., понеже не се плащат през сметката на ЮЛ. Та в този ред на мисли, редно ли е да се впишат във ведомостта едни 190 лв. и стотинки месечно, осигурен върху 610 лв. с ОЗМ, личните осигуровки на СОЛ в случая? Това ми бе питането. :)
А ето и отговори на непоставени въпроси:
Включвате плащането във ведомостта за заплати или в добавък към нея

Ще си позволя за задавам въпрос.
Във ведомостта следва ли да се включат осигуровки за сметка на лицето, ако същите не се плащат през фирмената сметка? На мнение съм, че не би следвало, ако имаме Д1 с код 12, все пак нали осигуровките са лични, но не съм сигурен дали наистина се прави така.
Щом е почвало работа по ТД и после отново е било безработно, не е получаволо обезщетение за безработица, се подава нова декларация образец 7, тъй като действието на предходната е било прекъснато от назначаването на лицето по трудови правоотношения.
Отново благодарности, прекрасни сте! :good:
Относно ведомостите:
За всеки месец поотделно ли трябва да попълня данъка, който се удържа по чл.42 от ЗДДФЛ, независимо от това дали е платено възнаграждението или във ведомостта за месеца, през който се плаща обобщено за всички от януари до юни? По-скоро клоня към първото.
И друго, правилно ли е, ако има колона във ведомостта, в която се изписва датата, на която е изплатено или се се приема, че същото се изплаща в деня на съставянето ѝ? Не издавам разходен касов ордер.
Ако може да се придържаме към по-горния коментар. Би ли потвърдил някой дали е правилно?
Относно ведомостите:
За всеки месец поотделно ли трябва да попълня данъка, който се удържа по чл.42 от ЗДДФЛ, независимо от това дали е платено възнаграждението или във ведомостта за месеца, през който се плаща обобщено за всички от януари до юни? По-скоро клоня към първото.
И друго, правилно ли е, ако има колона във ведомостта, в която се изписва датата, на която е изплатено или се се приема, че същото се изплаща в деня на съставянето ѝ? Не издавам разходен касов ордер.
Искрени благодарности към всички, които се включиха, и специални за delphine и XXXXX! Хубав ден!  :smile1:
Никакви. Датата на изплащане на съответните възнаграждения и плащането на данъка по Д1 с код 90 са си в срок. И да - ведомости трябват.
Извинявам се, но в Наредва Н-13, чл. 4, ал. 1, т. 2 е записано, че срокът за подавене на Д1 е до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните за тях. Бихте ли споделили към мога да намеря, че са в срок?