Здравейте,

Само със счетоводител няма да се разминете, би следвало да направите и консултация с адвокат, а ако правите апорт ще Ви трябва и оценител.
Ако Сол-ът получава 100 лв. месечно възнаграждение, то дължимият данък е 10 лв., не се приспадат осигуровки, ако са платени с личната карта на ФЛ. Поне аз така процедирам.
Обаче, друго щеше да е, ако беше ги внасял по сметката на дружеството и оттам да заплати осигуровките си, тогава основата за облагане щеше да бъде 100 лв. минус осигуровки равно на по-малко от 0, следователно данък няма.

П.П. Малко се учудвам на запитването ти, понеже това го знам от теб, Хикче или се бъркам...
Можете да анулирате фактурата, но пазете оригинал и копие. Посочва се в дневника за продажби по ЗДДС. Не е чак такъв проблем, ако наименонавние е грешно, важно е да фигурира коректно ЕГН на ФЛ.
Не става ясво дарението между какви лица е, ако например имотът е дарение от любовника/ца най-вероятно ще трябва да подаде и декларация по ЗМДТ.
Имате най-вероятно активно усъвършенстване http://info.mitnica.com/index.php?p=au
Но отговор от счетоводителе едва ли ще получите, затова консултацията с митнически орган е препоръчителна, но не и задължителна.
Преди да подавам си зареждам StampIT и нещата се случват, иначе не ме допуска да избера файла.
На 04.01.2021г. пуснах уведомление по чл.62, ал.5 от КТ, но до момента нямам потвърждение от НАП, седи на чака обработка. Новият служител вече работи. Има ли нещо ново, което съм пропуснал?
Всъщност пуснатите декларации 1 и 6 също чакат обработка от 04.01.2021г.
Понеже прецених, че питащият е колега, отговарям: работникът започва своята трудова дейност едва когато му бъде предоставено писменно уведомление от НАП, във всички останали случаи сте в нарушение, а глобите не са малки. За срока на обработаката вече получихте отговор в предходния коментар.
Не ме разбирийте погрешно, не търся лична изгода, имам предвид да посети офис на колега (не визирам себе си), ако исках да го правя, то щеше да бъде налично, това засега не се е случвало, но пък имах щастието веднъж да ми се предложат.
Всъщност като пратя някого да си търси счетоводител правя добро на колега, и не не е заедливо, а колегиално.
Подавайте смело, резултатът от обработката ще получите след 10-11 януари. НАП са в процес на приключване.
Вие все съветвате хората да си намерят счетоводител....
Кой и каквото му отърва това чете, но че съм насочил някого и съм дал жокери не се оценява нали?

Благодаря на колибри!  :good:
Колеги,
При промяна на осигуряването на СОЛ с ОЗМ сега иска без ОЗМ (само за пенсия), то ако ОКД5 се подава на 20.1, датата в декларацията 1.1 ли трябва да бъде или 20.1.? Ако е 20.1. то тогага Д1 два броя ли ще бъдат за януари, тъй като до 20.1 ще е с ОЗМ, а след 20.1 без ОЗМ?
Привет,
Дължат се, ако полага труд в дружеството си, освен ако не е осигурен на максималния осигурителен праг, определен в ЗБДОО, тогава има само данък. При желание от Вашата страна е необходимо да потърсите счетоводител.
Ако знаете къде го пише, отворете си я и вижте, ако не знаете, си намерете счетоводител. :excl:
Здравейте,
Договорът е за управление или за контрол, но не и за двете. Не се вписва в ТР. За повече подробности потърсете си счетоводител.
Ако има определено работно място, период, през който да се извършва дейността от наетото лице, помислете какъв трябва да е договорът или попитайте счетоводителя си, нали и той слага хляб на масата си.
Е нали инвентаризацията трябва да е в присъствието на МОЛ?
А и не МОЛ прави инвентаризацията, а инвентаризационната комисия.
Ако буквата на закона ги притиска да направят инвентаризация до края на година, а те все още не са я осъществили, а МОЛ-ът го няма, какъв вариант остава тя да бъде налице?
Наемете си хора, с който да извършите инветаризация през тази година.
Тогава в поле 14 има: 0,22
В 15 има: 1 /без 0 пред единицата, системата при запис не я отчита/, 22. След като прекъсва с ОКД5 на 23, то 22 е последен ден в осигуряването.
Ако норма от Закона за счетоводството, задължава да извършите инвентаризация, то я правите, ако ли не, тя е по избор. Резултатите от различията се отчитат в периода на извършване на проверката. Ако сте изброили, претеглили, измерили наличните активи към 31.12.ХХ, то последващото сравнение по счетоводни данни е възможно и в новата година. Другото е вятър и мъгла.