Здравейте! Само да попитам - в ОКД5 попълва ли се частта с декларирам- упражнявам дейността от и датата и отдолу попълва ли се упражнявам дейност като .........? Това при промяна на процента на осигуряване.
Ако изберете упражнявам дейността, то няма да бъде приета ОКд-5, трбява да отбележете с ОЗМ или без.
100 000 / 0.95 = 5263.16

или 105263,16*5% = 5263,16

/ това от училище  :smile1: /
Елементарно уравнение, но понякога като си блейка и си питаш подобни неща. Даже си викам сега дивидента, който бях плащал през 2020 г. дали не съм го сгафил, но на не съм, за щастие.  :blush:
Отивате в НАП и си го подавате, там нямат ли образец, бланка? Прехвърлянето не става бързо.
Един вид политиката може всичко да разреши ли ?
Изхождайки от това какво е счетоводна политика, би следвало да е водещо. Ако има записано, че приходите и разходите се приключват директно в сметка Печалби и загуби от текущата година, то това е подходът, но ако първо се съпоставят, за да се определи резултатът, то пътят за разрешение е друг.
Според счетоводната политика би следвало да прецените кое е вярното.
Осигуровките са за самоосигуряващото се лице, а не за сметка на юридическото. Счетоводителят Ви на какво мнение е?
Ако сте регистрирана по ЗДДС, е следвало да я включите в дневника за продажби, а щом това го има, вариантът е издаване на протокол, поне така тълкувам посочената норма в предходния ми коментар.
Привет,
Вижте чл. 116, ал. 4 от ЗДДС. Успех!
3 млн. печалба, а счетоводител няма ли?
След припомняне на СС1 и Зсч. установих, че е допустимо съставянето и публикуването на съкратен ГФО за 2020г., въпреки че за миналия отчетен период е бил представен пълен комплект. Съмненията ми бяха породени от това, че следва да има последователност, която се отнася за счетоводната политика и формата на отчетите, докато съпоставимостта е във връзка с представяне на информация за предходния период, а не за съставните части на финансовия отчет.

Изниква ми още един допълнителен въпрос: Ако СОЛ се е осигурявал на минимума всеки месец без личен труд в колона 5 пише ли се 610лв на месец или се оставя празна ?
Ако имате предвид, че не е получавал възнаграждение за положения труд, мисля, че да. Но ако имате предвид това, че СОЛ-ът е внасял осигуровки без да е работил, следва че е нямал основание да се осигурява.
Топ!  :good:
Трета причина може да е заблудата, че с голям размер на личния труд може да се намали данък без да се увеличат осигуровките като се пропуска изравняването и в крайна сметка плащане така или иначе на високи осигуровки.  :smile1:
Предварително се извинявам, че не е точно по темата, но ми прави впечатление, че в последните месеци на годината се плащат големи хонорари, над 3К с цел да се избегнат осигуровки, а те после така или иначе се разхвърлят по месеци и ако се внасял  на по-ниския осигурителен доход, то пак има довнасяния в новата година. Къде е логиката да се правя това, например в месец 12, пропускам ли нещо?
Привет,

Ако микропредприятие, прилагащо НСС и изготвило пълен комплект ГФО за 2019 г., то следва ли, че през 2020 г. отново трябва да ги състави (Счетоводен баланс, ОПР, ОПП и приложения)? Или е възможно съкратен, например Счетоводен баланс и ОПР? Според мен би следвало да има възможност за сравнимост между отделните периоди, а това налага да има пълен комплект. Вие какво мислите?
Здравейте,
За предпочитане е да бъде вписано ЕГН, ако не иска да го дава, не получава фактура и това е.  :smile1:
ПП Е, как половината ЕГН, това е все едно да бъде отразено само част от ЕИК по БУЛСТАТ, невярно е.
Мисля, че в точка 9 е 420 лв.
Разрешаваме ти...  :yes3:   :smile1:
Хаха, после ако искат да ме тупат с тебе ще се оправдавам (ЕЖК - една жена ми каза). :blush: