Здравейте!

За кои счетоводни документи през новата календарна година мога да започна с номериране от 1 отново? За фактурите си продължава поредния номер (съгл. чл.78, ал.3 от ППЗДДС), но например за ПКО, РКО и СИС? Възможно ли е да няма последователност, спрямо последния номер от 2019 година?
Добре той ще сътрудник с някакъв дял , и управител самоусигуряващо лице,  аз само съдружник без да съм управител и без да извършвам трудова дейност в фирмата . Тогава усигоровките за месец са само 40 лева.
Щом няма да полагате труд, няма да сте управител, а само съдружник - не дължите нищо. Но при ЕООД, ако не сте вие управител, а друг най-вероятно ще е по ДУК, а там осигуровките не са 40 лв., а върху осигурителен доход според отрасъла на дружеството Ви и заеманата длъжност.
Здравейте,
Имам ЕООД, което не усйам са се регистрира по ДДС (няма да достигне оборота за това). При ползване ба услугите на MyPos нужна ли е регистрациия по ДДС при положение, че Iban на сметката е български, но фирмата "майка" е английска?
Нали услугата се предоставя от българското дружество, а не от централата? Мисля, че няма нужда от регистрация по ЗДДС.
Стигнах до извода че трябва фирма. Фирма на пенсионер (нямам пари за осигуровки) , пенсионера ще е управител и сътрудник които ще се  самоусигорява (няма да взима заплата ) колко ще са осигуровките на месец : ако фирмата е ЕТ -? , ако фирмата е  ЕООД - ?
Като пенсионер не се поражда основание за осигуряване във фонд "Пенсии" към ДОО и ДЗПО, освен здравно. Но ако имате договор за управление и контрол, независимо от обстоятелството в първо изречение, сте задължен да бъдете осигурен и за пенсия.
С-ка 609  приемете че е  р. д за фирмата може и да е  601 сметка канцеларски р-ди .По сметка 493 не остава салдо.Собственика я възстановява.
Тогава не виждам какво Ви притеснява.  :wink1:
Аз съм нямал подобен казус, но това което виждам е грешна последователност на операциите, първо, осчетоводявате фактурата, после закривате разчета с доставчика, а на края при възтановяване на сумата от собственика и салдото по с/ка 493. Друго, което прави впечатление е с/ка 609 Други разходи - какво отчитате там - командировка? Всичко останалото според мен е вярно.
Е, това, че са начислени в този период не ги прави изплатени.  :smile1:
Това се разнася из счетоводните групи, но аз лично процедирам като включвам само тези които са изплатени. Може би се има предвид начислени, а изплатени в следващия месец, което пък си отговаря на изискавенето 01.01-31.12.2019.
В справката се включват доходите, които са изплатени през 2019, или начислени в периода 12.2018-11.2019 г., което едно и също.
Да разбирам така 15% + 19.8 % =34.8% от 10000 на края на годината трябва да  внеса 3480 лв на държавата ( нямам фактури , нямам фирма ) .
След като нямате никаква регистрация, не можете да докажете разходите си, НАП ще Ви обложат целия приход, без приспаденето на каквито и да било разходи. Ето защо Ви попитах дали имате поне ЕТ или по-добрия вариант ЕООД, не че ако и там ги нямахте ситуациата щеше да е по-различна. ХХХХХ е права за осигуровките, не са 19,8%.
И какъв докумемнт искате да Ви подпише СОЛа? Нали се самоосигурява през фирмата и Вие няма как да не знаете това.
За възнаграждението е нужно основание - например решение на Общото събрание или на ЕСК.
За плащането е достатъчен РКО или подпис във ведомостта.
При възнаграждение за личен труд не се подава Д55.

Направете си разграничението между СОЛ, полагащ труд по извънтрудово правоотношение и възнаграждение за труда на собственик, независимо от основанието.
Има основание за възнаграждението - протокол, в който е взето решение за полагане на личен труд на собственик, като за месец Х се плаща сумата ZZ. Състави ли сме и ведомост, има подпис в нея на лицето. Д55 не е подавана за това. Но сме му издали СИС - тях какво да ги правим?
Ако правилно съм Ви разбрал дори не е необходимо и РКО, ако има подпис във ведомостта? :smile1:
Според мен - както си прецените. Но ако ви връща сумата от 200 евро по разплащателната сметка, която е в лева, ще има курсова разлика и най-вероятно ще има загуба от операцията за предприятието.
От страна на ЮЛ се интересувам. Има месеци, през които се начислява възнаграждение, тогава ги внася осигуровките през дружеството, за да може да приспадне осигуровките. А когато няма такова - през личната си банкова сметка.
Ще трябва да Ви вадя думите с ченгел :(
За кое възнаграждение става въпрос, кой го плаща и от чия страна питате?
1. СОЛ получава възнаграждение за личния труд в дружеството в което притежава поне 5% от дяловете и чрез което се самоосигурява?
2.  СОЛ получава възнаграждение за личния труд в дружеството в което притежава поне 5% от дяловете и чрез което  не се самоосигурява?
3. СОЛ получава възнаграждение по ГД или друго основание в дружество, в което не е собственик?

А СИС не се издава на СОЛ, освен в случаите, когато този СОЛ като ФЛ отдава под наем на ЮЛ свое лично имущество.

СОЛ получава възнаграждение за личния труд в дружествотор в което притежава поне 5% от дяловете и чрез което се самоосигурява (подава Д1 през ЕИК на дружеството, но осигуровките се плащат от личната сметка. Извинявам се, че не обясних добре.
Освен това Д1 и Д6 си ги подаваме, декл. по чл.55 от ЗДДФЛ не подаваме, СОЛ ще си подаде ГДД по чл.50 от ЗДДФЛ, изготвяме и ведомост за заплатите. СОЛ с код 12, не с код 90.
Дилемата е какъв да бъде документа за изплащане на възнаграждението - разходен касов ордер или сметка за изплатени суми? Досега сме издавали втория документ на лицето, но има писано в темите, че някои издават РКО. Кое е правилно, бихте ли споделили? Освен това СОЛ-а вече не издава документ за труда си, т.к. не поподава в обхвата на чл.9, ал.2 от ЗДДФЛ, а и служебните бележки не са задължителни.
СОЛ в дружество, което полага личен труд му се изплаща възнаграждение. Същото обаче не е деклалирало това обстоятелството писмено. В такъв случай какъв документ трябва да му издам? СИС? Ако да - само данък ли трябва да му удържа, в случай че доход-осигуровки е по-голям от 0? Или и осигуровки. Обърках се и не знам как да процедирам... :noexpression:
Здравейте!
Съставяте/разпечатвате ли счетоводни справки, примерно ако трябва да отнесете разхода по предназначение? Колеги споделят, че те не са задължителни и си взимат операцията директо гр.61/ гр.60, без да ги попълват операциите в бланка?
Привет,
В други приходи, според мен.
Дарак Ви е насочил към добра идея , но пък Вие си преценяте до каква степен и какво може да защитите... :smile1:
Видях, но попитах дали го правя правилно в коментар №3, т.к. досега не съм.
А какъв е аргумента Ви за това / закон, член.../ ?
Чл.74, ал.3 от ЗДДС.
"Това време" кое е ?
Времето между регистрацията в ТР и датата, на която е излязла регистрация по ЗДДС.