Осигурителните вноски на физическото лице не са задължение на юридическото. Или казано с други думи, подавате си Д1 през ЕИК-а на предприятието, но се отразява като задължение на СОЛ-а. Вижте сега, ако парите излизат от банковата сметка на дружеството, то тогава ще имате Разчети със собствениците на Разчети за осигуровки по фондове и НЗОК.
Здравейте,
Според мен е по-добре със сумата от банковите извлечения, едва ли има грешка. По-вероятно е пропуск при подаване на информацията към НАП.
Благодаря, досега и така го правих, но се усъмних, а ми предстои и процедура по възстановяване на ДДС.
Здравейте,
Имам издаден протокол по 117 от ЗДДС във февруари. Въпросът ми е дали е възможно да го включа в дневника за продажби само за месец февруари, а данъчният кредит да го отложа за следващ период, тоест да го включа и в дневника за покупки например през март?
Най-вероятно сте подавали и декларация образец 1 през измината година? Все пак и това да се уточни. Иначе, както Ви отговориха и в предния коментар, периодът е за 2022 г.. Декларация образец 6 се попълва общо за всички месеци, здравни, ДОО, ДЗПО и т.н.
Здравейте!
Не се плашете от това, че не сте обявили онлайн магазина си пред НАП. Направете го по-късно. Има доста такива, които не са го направили и няма да го направят, въпреки че имат добри обороти, продавайки извън пределите на страната. Така че по-ведро, смело, а от мен и успех с този тип бизнес.
Ако в Пейпал валутата е долари, то си осчетоводявате по стандартния ред получаването на средствата. Вече след като ги наредите по сметка в лева отчитате разликите.
За международна търговия можете да си откриете дори и отделен раздел, примерно фактурите ви да започват със 7 или както решите.
Най-добра си е "изпитаната" схема - чрез покупко-продажба на пазарна цена. Друг въпрос е, че тази "пазарна " цена може да е много ниска /разумно ниска/ и че ако продавач е ФЛ, може и да не дължи данък върху този си доход.
Всъщност има вариант да не плати данък, само ако вещите при продажба са лични и употребявани. Тоест попада в тази хипотеза.  :good:
П.С. Не бях се сетил за него, ХХХХХ.  :wink1:
С договор за дарение към юридическо лице, но се заплаща данък в двумесечен срок към общината. Може и да ги отдавате под наем, може и да ги "откриете" чрез инвентаризация. Вариант да не платите данък няма.
Споделям линк към файла, който основната му част е взаимстван от вече качен тук, но преработен, допълнен /в частта за инструкцията/ и редактиран на места.
https://dox.abv.bg/download?id=22bf900c14
Наскоро правих, мога да Ви изпратя, ако желаете "наготово" файла.
За Пейпал не се издава вече фискален бон, мисля, че ги има в БНБ списъците.
Оспорвайте превода в банката...
Вие убедени ли сте, че наистина услугата не е извършена ? Може би това, че не е платена е причина собственикът да иска КИ за тази фактура ? Ако това е така просто може да му обясните, че при условията на ЗКПО ще дойде време да отпишете това вземане на разход вместо сега да правите всички тези неща, за които нямате документи ,
Мда, ще ги отпише, но ще  има после данък дарение по чл.49 от ЗМДТ и партито е яко.
Здравейте! Информирайте счетоводителя си да знае, иначе не е никакъв проблем дали е избрано в брой или с карта. Несъществен пропуск. Ако Ви се занимава допитайте се със сервизната фирма на апарата.
Ако говорим за счетоводна загуба (тази в баланса), да тя може да се покрие с неразпределената печалба или от формираните резерви, но само чрез протоколирано решение. Ако става въпрос за данъчна загуба, тя също може да се пренася и приспада. С нея през годината на реализация на данъчна печалба ще намалите облагаемата основа, а оттам и корпоративния данък.
Започва нова процедура за възстановяване, но с особеността, че вече е от втория месец.
Здравейте,
Това си е абсолютно безкасово плащане, няма място да бъде отчетено като плащане в брой, въпреки че Наредба Н-18 изисква да се издаде фискален бон и за подобни разплащания.