Здравейте,
Стартирам нов бизнес. Става дума за софтуерни продукти. Фирмата разбира се нуждае от счетоводни услуги. Предвид факта, че в началото няма да имам почти никакъв оборот, ще имам само по някоя друга фактура на месец, не искам да бъда обслужвам от счетоводна фирма, тъй като ще излиза скъпо. Пък и да бъдем реални, за осчетоводяване на 5 фактури за месеца, не мисля, че струва 100лв на месец.
В тази връзка, търся човек, който да поемо осчетоводяването в началото. Разбира се, срещу заплащане. Намирам се в Пловдив, така че трябва и този човек да е от там.
Пишете ми на Лични съобщения
Те и ИТ не правят кой знае какво, ама лапат по 100 лв. на час - защо си мислите, че счетоводният труд трябва да е по-ниско платен?
Това което знам е, че е имал ЕТ. Дали е възможно това да е причината
Направете справка в системата на НАП или го питайте дали се е самоосигурявал за ОЗМ или не. Оттам вече ще ви стане ясно дали е с причина отхвълена ОКД5. delphine и XXXXX са ви насочили.
Плащането е направено след издаване на фактурата, и да няма предадени документи. Стокова разписка освен да съставят с дата 2019 г. Изобщо каша.
Стоковата разписка само по себе си е вътрешен за предприятието документ, съставя се при задължаване на МОЛ да приеме стоката, или при нейното изписване. Не знам доколко ще има доказателствена сила, ако ви бъде издадена. Но съм забелязал, че масово се раздават наляво и надясно хвърчащи стокови разписки, без попълнени необходими реквизити.
Здравейте колеги,
Имам следния случай: Връчихме 30 дневно предизвестие за прекратяване на наш служител, след което той започна да носи болнични. След като предизвестието му изтече на 02.05.2020 г. и  ние прекратихме трудовия му договор той продължи да носи болнични. Вчера ми донесе болничен от 31.05.2020 до 02.06.2020 г., като твърдеше, че ние трябва да го подадем в НОИ и да му го платят.
Нали отпадна плащането на болнични до 30 дни след прекратяване на договора или има изключения? Говорих с началник краткосрочни плащания, който твърдеше, че щом болничният бил продължение и служителят е работил на безсрочен трудов договор при нас, ние не само трябва да подаден болничния към НОИ, но и НОИ щял да му го плати. Къде точно това е описано в закона, че не мога да го намеря? Благодаря ви!
Предполагам, че сте сгафили и сега ви го връща, или не и ви прави мръсно, може и наистина да са належащи болничните.
Подкрепям по-горните мнения, особено в частта за ТД и собственик на търговско дружество. Има различни виждания, ако има друг управител, който да го назначи този собственик, може. Но за мен най-чисто засега си остава СОЛ.
Точно там е мястото ѝ, ако имахте неплатени задължния (осигурителни вноски) щяха да бъдат в пасива. Нали разчетната сметка е активно-пасивна, която може да има и крайно салдо към 31.12.ХХ г.
Ако има остатъци по сметките, бих взел следните счетоводни записвания през 2020 г.:
411/ гр.70 ХХХ с разликата
гр.70/303 ХХХ с разликата
Не съм го правил на практика и не гарантирам, че съм прав.  :smile1:
Благодаря Ви! Беше ми от полза мини дискусията!  :good:
Това зависи по скоро от нуждите на потребителите на отчети. Ако нямате такива, които да се интересуват от моментния резултат, може да го правите веднъж годишно за целите на ЗКПО и ГФО.
Не, няма кой да се интересува текущо за резултата, правя го от практична гледна точка, а и така съм свиквал, месчно да правя приключването на с/ките от гр.62 и 72, останалите към края на годината, но ми бе любопитно дали има и други, които си създават допълнителна работа. :)
Привет,

Правилно ли е да приключвам всеки месец с/ка Други финансови разходи със с/ка Печалби и загуби от текущата година или това трябва да бъде през януари 2021 година, но към дата 31.12.2020?
Това съм го чела няколко пъти  :good: Исках да видя, дали има някой, който работи по този начин с Грабо и дали регистрира. Ако има някой ще се радвам да сподели.
Подава се, така ми казаха от Грабо, преди месец контактувах с техен представител за региона, не съм се интересувал кога се подава - дали преди започване на дейността или след.
Едва ли е проблем, но ако искате да бъдете сигурна, звъннете в НАП или им пишете мейл. :smile1:
Хубаво е да се разлистим старите сметкоплани, па да видим де е турено.  :wink1:
Отделно, диамантът се съхранява при брокер, а не е изложен за продажба в магазин (бижутиерско ателие), например, за да бъде класифицирано като стока, или материал, ако е решил да прави пръстени или друго.
Абсурдно е активът да бъде заприходен като стока или материал, след като е закупен с определена цел, а именно инвестиционна. Реално погледнато си има характеристиките на финансов актив.
Няма начин да се избегнат осигуровките при ТД. :)  Дори и при пенсионер.
Корекцията е точна, е, ако беше СОЛ, ама не е... :smile1:
Май цялата гимнастика е да не се плащат осигуровки, освен здравни, щом ще пенсионер?
Занапред да си вземе ПИК/КЕП, ако няма и да си ги плаща през POS на НАП.
Давностният срок отдавна е минал. Проверете дали има запазени платежни за периодите или банкови извлечения.