Здравейте,
имам въпрос какви месечни декларации трябва да се подадат за самоосигуряващо се лице собственик на ЕООД с полагане на личен труд на 610лв.
Подава ли се Декларация 6 всеки месец или данъкът се отбелязва в Декларация 1 т.31А?
Как се процедира в този случай, необходимо ли е да се подават и други декларации?
Благодаря.

Д1 задължително всеки месец, ако СОЛ-ът полага наистина труд в ЕООД-то. Данъкът може да бъде върху целия осигурителен доход, ако осигурителните вноски не се правят през дружеството, или върху основа с приспасадането им, но само ако изходящият паричен поток е през банковата сметка на предприятието. Д6 за данъка. Не съм сигурен за осигуровките дали и тях трябва да се добавят.
Пояснявам, че тези доходи не са по трудови правоотношения.
Привет,
ФЛ с ТД, получава доходи от попълване на анкети за американски и немски сайтове, трябва ли да се регистрира по ЗДДС? Работи си от вкъщи, в България.
Здравейте!
Предприятието няма разходи за лихви, нито приходи от лихви. В част 12 на декларацията съм избрал, че не прилага чл. 43а. В този случай трябва ли да попълня и част Б, която е по чл. 43 от ЗКПО. Дава ми да я потвърдя и без нея, но не знам дали е вярно така. Моля за помощ. :smile1:
Това че Великобритания е напуснала ЕС, не означава, че до 31.12.2020 г. няма да изпълнява задълженията си като на страна-членка на Общността. Все още си карате постарому.
Д1 се подава през ЕИК на предприятието, но задълженията се отразяват по сметката на СОЛ. Попълва се през програмния продукт на НАП. Плащането може да го направите и през виртуалния пос на агенцията, стига да има банкова карта. А ако ще си плаща и възнаграждение за личен труд, то ще трябвда да подава и Д6, но при определени обстоятелства.
Да ги продаде :hmmm:; да ги бракува - а има ли основание за това? Ако е регистриран по ЗДДС, се дължи и ДДС.
За да бъде по-ясен, може би ще е по-добре да ги представя нещата с примери.

По сметка 602 Разходи за външни усуги се нарупват разходите, които са за административната дейности и в случая за освоната дейност (създаването на услугата).

Записванията са:
Д-т с/ка 602 Разходи за външни услеги 10
       К-т с/ка 499 Други кредитори  10

В този ред, как би могла да се формира себестойността на услугата?

Базата, която ползвам, е тази за отчетените кредитни обороти по с/ка 701 Приходи от продажба на продукция 200,00 лв. и по с/ка 702 приходи от услуги 50,00 лв. Общи приходи 250,00 лв. Съответно разпределението е 200/250=0.8 и 50/250=0.2. Статиите са следните:

Д-т с/ка 614 Разходи за административната дейност 8,00 (10*0,8)
Д-т с/ка 611 Разходи за осн. дейност  2,00 (10*0,2)
       К-т с/ка Разходи за външни услуги  10,00

Не знам доколко е вярно по-горното, затова моля, ако някой има по-добра идея как да се отчете себестойността, да сподели.

P.S. Не е засичано времето, за което се извършва услугата.
Здравейте!

Предприятие "Х", за целите на административната си дейност, наема имот (офис). В крайната цена са включени и съпътстващите го разходи - ток, вода. Отчита се ежемесечно по сметка Разходи за външни услуги. В дружеството работят само съдружниците, без възнаграждение. Но през месец Х се извършва услуга от предприятието (попълване на данни, аутсорсинг) към външно ЮЛ. Услугата се изпълнява от същото място, откъде се извършва и административната дейност. В тази връзка, по какъв метод да разпределя разходите от с/ка Разходи за външни услуги по сметки Разходи за административната дейнсот и Разходи за основната дейност? Засега си мисля, на база времето, необходомо за създаване на услугата, но дали не пропускам нещо? Моля за съвят. :smile1:
Да, това имах предвид, изписването. Благодаря за съвета! :good:
предприятие
протокол за произведена продукция
по поръчка (додовор)

код; вид продукт;наименование; мярна единица; количество;
...
Изготвил-началник производство; Утвърдил;
дата

С този документ не се ли взима операцията Продукция/Разходи за основната дейност?
Здравейте!

Какъв документ е удачно да бъде съставен при изписване на готова продукция, ако същата не се заприхождава в склада на предприятието? Изключвам възможвостта да е складова разписка, а дали би била добра идея мемориален ордер/ счетоводна спрвака?
Благодаря Ви и  за идеята, не съм ползвала, дали само с ПИК може или и с моя ел.подпис?
С ПИК може, за КЕП, ако не сте упълномощени - мисля, че не може.
Общата им сума надвишава 70х.
Има предприятия, където прагът им е доста над посочената от Вас сума, затова Ви написах "зависи".
Зависи от счетоводната Ви политика как ще ги отчетете, ако сте ги придобили за 10К, а прага Ви е 20К, то няма да са осчетоводени там.
В декл.1 попълвам 5 %, а в платежното нареждане 30.50лв. по код за ДОО ли да превеждам. Никой в НАП не може да микаже как да проверя заявлениео, коео е приетопо вх. номер и дата какво се случва, прехвърлено ли е осигур. на лицето от ДЗПО в ДОО, но би трябвало да плащаме по сметка и код за вид плащане на ДОО след месец, макар чче няма отговор?
По стария код, по който сте плащали и досега. Те от НАП ще си ги разпределят служебно. А за по-сигурно, ако разполага с карта, можете да ги платите и през виртуалния ПОС на НАП, без такса е, без въвеждането на параграфи и т.н.
ПКО, РКО и СИС - от 1 през новата година.
Благодарности!  :smile1: